Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τα χρέη των γεωργοκτηνοτρόφων

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Εκβιασμοί και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσήνης στην πρώην ΑΤΕ”, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σπήλιο Λιβανό οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.Νίκος Καραθανασόπουλος και κ.Νίκος Παπαναστάσης.

Όπως αναφέρουν: “τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία και γραφεία διαχείρισης χρεών καλούν αγρότες, κυρίως πατατοπαραγωγούς, από την πόλη της Μεσσήνης, βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ’ την πρώην Αγροτική Τράπεζα – ΑΤΕ και τα οποία είχαν περιέλθει στο «κόκκινο» πριν από το κλείσιμό της και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έχει δημοσιοποιηθεί για αγρότη, ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο. Την ίδια στιγμή η τιμή της πατάτας όλα αυτά τα χρόνια παίρνει σταθερά την κατηφόρα, καθώς οι μεγαλέμποροι που γεμίζουν τις αποθήκες τους με αιγυπτιακή πατάτα, εκβιάζουν και συμπιέζουν τις τιμές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.
Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει σταθερά, τη φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής για την αγροτική οικογένεια, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στα χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, να καλλιεργήσουν και βρίσκονται τελικά υπερχρεωμένα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που επιβαρύνονται και από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού (προϊόντα αδιάθετα, ή που έχουν πουληθεί στους εμπόρους – μεταποιητές χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και σε πολλές περιπτώσεις πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής)”.
Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό, τι προτίθεται να κάνει για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, μεταξύ των οποίων: “Να μη γίνει καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Να διαγραφούν όλοι οι τόκοι – πανωτόκια και να κουρευτεί το κεφάλαιο σε ποσοστό 50% για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ αγροτών με καθαρό αγροτικό οικογενειακό εισόδημα (αγρότης – αγρότισσα) έως 24.000 ευρώ. Να προβλεφθούν άτοκες δόσεις που δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 8% του καθαρού αγροτικού οικογενειακού εισοδήματος”.

Οι ερωτώντες βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος  ν.ΑΧΑΪΑΣ και Νίκος Παπαναστάσης ν.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ