Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιστολή ΣΠΕΛ στους ευρωβουλευτές για φόρους στα λιπάσματα

Για το σοβαρό θέμα Draft report – EU Biodiversity Strategy έστειλε επιστολή ο ΣΠΕΛ στους ευρωβουλευτές. Από ότι φαίνεται, σε εποχές υπολίπανσης των καλλιεργειών κάποιοι στις Βρυξέλλες ονειρεύονται μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αύξησης της φορολογίας στα λιπάσματα!

Ο ΣΠΕΛ το Δελτίο Τύπου το απέστειλε στους Έλληνες ευρωβουλευτές της περιβαλλοντικής επιτροπής της ΕΕ – κα Μ. Σπυράκη, και κκ Π. Κόκαλη, Ν. Ανδρουλάκη και Α. Κωνσταντίνου και κοινοποίησε στην Πολιτική Ηγεσία – στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κκ. Λιβανό Σπήλιο και Οικονόμου Γιάννη- με τις θέσεις του Συνδέσμου σε σχέση με τις αλλαγές που προτείνονται από τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της «Βιοποικιλότητας» της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΠΕΛ αναφέρει:

Αξιότιμοι κύριοι-ες,

O Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ.) ιδρύθηκε το 1995 και εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας των λιπασμάτων και των προϊόντων θρέψης φυτών. Τα Μέλη του ΣΠΕΛ καλύπτουν το 98% της κατανάλωσης των λιπασμάτων – προϊόντων θρέψης φυτών στον Ελλαδικό χώρο και απασχολούν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους.

Ερχόμαστε σε επαφή μαζί σας διότι πληροφορηθήκαμε με το έγγραφο «Draft report – EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (2020/2273(INI)) – AMENDMENTS 1 – 1215» στα Ευρωπαϊκά όργανα συζητείται η αύξηση της φορολογίας για την οριζόντια μείωση της χρήσης των λιπασμάτων (Amendments 817 και 951), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωργίας του κάθε κράτους μέλους, καθώς και οι συνέπειες που θα προκαλούσε αυτό στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής.

Η αύξηση της φορολογίας των λιπασμάτων για την οριζόντια μείωση της χρήσης τους θα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική για την ελληνική γεωργία. Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια μια τέτοια αύξηση θα απειλούσε τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής θα επέφεραν μείωση στην παραγωγικότητα των γαιών μας, οι οποίες είναι ήδη σοβαρά υποβαθμισμένες λόγω της υπολίπανσης των τελευταίων χρόνων. Επίσης, σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων και στην απόδοση των καλλιεργειών μας. Παράλληλα, θα απειλούνταν και η βιοποικιλότητα των περιοχών, εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργούμενων εδαφών. Επιπλέον, τέτοια μέτρα δεν έχουν γραμμική επίδραση και η ποσοστιαία επίδρασή τους στην αγορά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, χωρίς τη δυνατότητα εκ των υστέρων να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Λόγω της ίδιας της φύσης της θρέψης των καλλιεργειών, αν χαθεί μια λιπασματική περίοδος σε ορισμένες καλλιέργειες, η ζημιά στην αγροδιατροφική αλυσίδα δεν μπορεί να διορθωθεί, παρά μόνο με εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες. Τα φορολογικά μέτρα έχουν και αυτά από τη φύση τους μια μη βραχυχρόνια προοπτική και είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο να διορθωθούν.

Η εφαρμογή στρατηγικών αυξήσεων του κόστους των αγροτικών εφοδίων μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα μας. Πέρα από τα αρνητικά που θα επιφέρει στην παραγωγή θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και εν τέλει σε μείωση της εθνικής οικονομίας.

Ο κλάδος των λιπασμάτων της χώρας μας έχει στη διάθεσή του πολλά εργαλεία, προϊόντα νέας τεχνολογίας, σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση και την ενίσχυση της βέλτιστης αξιοποίησης των θρεπτικών στοιχείων (Nutrient Use Efficiency), που είναι και ο κύριος στόχος της νέας στρατηγικής Green Deal της ΕΕ.

Ο ΣΠΕΛ είναι διαθέσιμος να πραγματοποιήσει μαζί σας μια τηλεδιάσκεψη για να σας εκθέσει αναλυτικά την επιχειρηματολογία του και να σχεδιάσουμε μαζί κατάλληλες λύσεις, όσον αφορά τη θρέψη των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά και με βάση την επιστημονική γνώση και την πρακτική εμπειρία.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και προσβλέπουμε στην βοήθειά σας για την υποστήριξη των προαναφερθέντων θέσεων μας.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΒΕΒΕΛΑΚΗΣ     ΓΙΑΝΝΗΣ                                                                                                                             

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                                                            

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ