Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Εξαιρετική η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού

spot_img

Εξαιρετική δηλώνουν όλοι, είτε αγρότες, είτε έμποροι,  ότι είναι φέτος η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσοστό εκκόκκισης στο 38%, όταν πέρυσι ήταν από 33% μέχρι και 35%. Δείκτης που δίνει και άλλη εμπορική δυναμική στο προϊόν.

Όσον αφορά την τιμή, μετά το limit up που κατέγραψε στις 31/8/2022 φτάνοντας το 1 ευρώ το κιλό, σήμερα κινείται στα 75 μέχρι 80 λεπτά το κιλό, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια θα είναι η εξέλιξη της.

Μεσοσταθμικά στη Στερεά Ελλάδα, μας λέει ο κ. Γιάννης Βάγκος αγρότης από τη Βοιωτία βρισκόμαστε στο 90% της Συλλογής, όταν τέτοια εποχή πέρσι ήμασταν στο 60%, γεγονός που οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Από πλευράς αποδόσεων, ο μέσος όρος για το πρώτο και το δεύτερο χέρι έφτασε στα 380 με 400 κιλά το στρέμμα. Στην περιοχή της Κωπαϊδος όπου υπάρχουν κάποιες υγρές περιοχές και περίπου 70.000 στρέμματα με βαμβάκι η απόδοση έφτασε τα 380 κιλά το στρέμμα. Συνολικά, η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει 200.000 στρέμματα με βαμβάκι.

Μέχρι στιγμής, όπως μας τόνισε ο κ. Βάγκος, το 80% των αγροτών δεν έχει κλείσει τιμή με την προσδοκία ότι αυτή θα ανέβει. Το limit up της τιμής ήταν στις 31/8/2022 όπου έφτασε το 1 ευρώ το κιλό. Από τότε η τιμή βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και σήμερα ακούγονται τιμές στα 75 με 80 λεπτά το κιλό. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 65-70 λεπτά το κιλό . 

Η προσωπική άποψη του είναι ότι γενικότερα να είναι πολλοί προσεκτικοί όλοι οι αγρότες απέναντι σε εμπόρους που δεν έχουν πουλήσει προϊόν και άρα τίθεται θέμα ρευστότητας. Αναφορικά δε με την νέα καλλιεργητική περίοδο για το 2023 έχει διαπιστώσει μια σημαντική στροφή στο σιτάρι, λόγω του κόστους ενέργειας που έχει και το οποίο είναι μικρότερο κατά 50% από το αντίστοιχο του βαμβακιού και του καλαμποκιού. 

” Όταν οι συνθήκες είναι θετικές από οικονομικής απόψεως ο αγρότης να προτρέπει τον εαυτό του να κλείνει ποσότητες όσες μπορεί και να μην γίνεται παιχνίδι και έρμαιο όλων αυτών που διαδίδουν ότι οι τιμές θα ανέβουν και άλλο και άρα να τηρήσουν στάση αναμονής” μας λέει ο κ. Σπύρος Τσικρίκας, πρώην πρόεδρος στην ΕΑΣ Λάρισας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι αποδόσεις στα στρέμματα κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, ενώ στον αντίποδα είναι η ποιότητα η οποία εκτοξεύτηκε στα ύψη. Συγκεκριμένα το ποσοστό εκκόκκισης έφτασε και το 38% , όταν πέρυσι ήταν στο 33%-35%, γεγονός που θα έχει μεγαλύτερη δυναμική στις πωλήσεις. 

Σχετικά με τις τιμές που ακούγονται επιβεβαιώνει ότι αυτές κινούνται μεταξύ 75 με 80 λεπτά το κιλό, θεωρώντας ότι αυτές μπορεί να καλύψουν τα κόστη της καλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει, ο κάθε αγρότης αφού υπολογίσει τα κόστη του και λάβει υπόψη του κάποιες άλλες παραμέτρους όπως τις διακυμάνσεις των νομισμάτων και ότι μιλάμε για ένα χρηματιστηριακό είδος να κάνει τις επιλογές του. 

Oι αποδόσεις, όσον αφορά την ποσότητα ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ποικίλλουν μας λέει ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος στην ΕΑΣ Τρικάλων. Παρόλα ταύτα σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις δείχνουν οριακά χαμηλότερες στην περιοχή συγκριτικά με πέρυσι και φαίνεται ότι θα κλείσουν στα 350 κιλά το στρέμμα.

Σχετικά με την πορεία της τιμής που στην παρούσα φάση την προσδιορίζει στα 75 με 80 λεπτά, η δική του εκτίμηση είναι ότι αν και η κατάσταση είναι ρευστή μπορεί να ανέβει 5 με 6 λεπτά ακόμα, συμβάλλοντας σε αυτό και η ποιότητα του προϊόντος που η φετινή κρίνεται εξαιρετική. 

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα χωράφια, την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αλλά και την φυτουγειονομική προστασία, οι αποδόσεις ανά στρέμμα, μας λέει ο κ. Δημήτρης Αλατάς από την Φαλάνη Λάρισας που διαχειρίζεται 260 στρέμματα με βαμβάκι ήταν από 400 κιλά μέχρι και 540 κιλά. Μέγεθος που συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι ανεβασμένη, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η ποιότητα είναι εξαιρετική ανεβάζοντας το ποσοστό εκκόκκισης. 

Σχετικά με την πορεία των τιμών επιβεβαιώνει ότι μεγάλο τμήμα των αγροτών δεν έχει κλείσει ακόμη συμφωνίες, ενώ οι όποιες πωλήσεις γίνονται στα 75 με 80 λεπτά το κιλό. Αν και η κατάσταση και με τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά ρευστή, ο ίδιο εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανέβει και άλλο η τιμή, εξαιτίας πρωταρχικά της ποιότητας . 

Για τη νέα δε καλλιεργητική περίοδο δεν αναμένει αύξηση των στρεμμάτων σε βαμβάκι, καθώς όπως λέει το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό και άρα αποτρεπτικό να ασχοληθεί κανείς με το προϊόν, σε αντίθεση με το σιτάρι που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γεγονός αναμενόμενο κατά τον ίδιο, καθώς όπως λέει μόνο το κόστος της ενέργειας σήμερα για ένα χωράφι στη Φαλάνη με βαμβάκι κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ όταν πέρυσι ο αγρότης για το ίδιο χωράφι πλήρωνε 40 ευρώ. 

Από τη στιγμή που μιλάμε για χρηματιστηριακό είδος είναι όλα πιθανά, γεγονός που όσον αφορά τη τιμή μπορεί να ανέβει αλλά μπορεί να πάει και πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, μας λέει έμπορος από τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η τιμή είναι σε πτωτική πορεία για το βαμβάκι στα 75 με 80 λεπτά το κιλό, υπήρχαν όμως και κάποιοι που έκαναν προπωλήσεις την περίοδο από Μάρτιο μέχρι και το καλοκαίρι στο 1 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος εκτιμά ότι το 13% των αγροτών πούλησαν Μάρτιο Απρίλιο στην υψηλότερη τιμή και αν προστεθούν και αυτοί που ακολούθησαν μέχρι τα τέλη του Καλοκαιριού το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ο ίδιος υπολογίζει ότι σήμερα το 70% με 80% των βαμβακοπαραγωγών δεν έχουν κλείσει συμφωνίες, προφανώς αναμένοντας καλύτερα επίπεδα από την τρέχουσα τιμή.

Μολονότι, όπως λέει οι στρεμματικές αποδόσεις δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες του 2021 δηλαδή μεσοσταθμικά είναι στα 350 με 360 κιλά, ωστόσο είναι πολύ καλύτερη η ποιότητα του φετινού προϊόντος. Εξαιτίας αυτής της ποιότητας η εταιρεία του αποφάσισε νωρίς τη χρονιά όσοι αγρότες είχαν αποφασίσει να πουλήσουν να κλείσει συμβόλαια με τιμή με πάνω από 90 λεπτά το κιλό. 

Αναμφίβολα το φετινό βαμβάκι είναι πάρα πολύ καλή η ποιότητά του, μας λέει άλλος ένας γνωστός έμπορος του προϊόντος. Όμως κατά τον ίδιο, αυτό για να μεταφραστεί σε έσοδα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση από την αγορά, κάτι που στην παρούσα φάση δεν υφίσταται, καθώς όπως λέει με τα σημερινά δεδομένα σίγουρα τα κλωστοϋφαντουργικά  προϊόντα δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κατανάλωσης. Άρα από την στιγμή που δεν υπάρχει ζήτηση αυτό συμπιέζει και την τιμή προς τα κάτω. Την ίδια στιγμή συμπληρώνει ο ίδιος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για χρηματιστηριακό είδος και όπως στο πρόσφατο παρελθόν έκανε απότομα ξεσπάσματα η τιμή προς τα πάνω και αντιστοίχως μπορούν να γίνουν και προς τα κάτω. Στις αρχές του έτους αλλά και μέσα στο Καλοκαίρι, ο αγρότης μπορούσε να κλείσει καλά συμβόλαια για το βαμβάκι του σε τιμές άνω των 90 λεπτών. Όμως, συμπληρώνει αντί να πρυτανεύσει η λογική πρυτάνευσε η απληστία και σήμερα το 80% είναι εγκλωβισμένο σε τιμές χαμηλότερες και δεν ξέρει τι να κάνει. 

Η εκτίμησή του είναι ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί τουλάχιστον  το αμέσως προσεχές διάστημα και όλοι να είναι σε εγρήγορση να κλειδώσουν το προϊόν σε καλύτερες από τις τρέχουσες τιμές που κινούνται μεταξύ 75 με 80 λεπτά το κιλό. 

Της Δέσποινας ΚαραγιαννοπούλουENTYΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ