Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμπλοκή στην εκπροσώπηση των φορέων της Διεπαγγελματικής Φέτας

  • Παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες σε ΥΠΑΑΤ και στην οργάνωση του προϊόντος
  • Προσπάθεια να θέσουν εκτός Δ.Σ. τον ΣΕΚ και τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Θεσσαλίας
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Ένας κρυφός και υπόγειος «πόλεμος» διεξάγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα , τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στο εσωτερικό της Διεπαγγελματικής Φέτας, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, περί αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, όπως εκφράστηκε με το δελτίο τύπου του υπουργείου, που εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου 2021, και στο οποίο αναφέρονταν ότι «το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση, να ανακοινώσει την επίσημη αναγνώριση της  Εθνικής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης (Δ.Ο.) «ΦΕΤΑΣ»  και πως «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη Δ.Ο. θα είναι πλέον σε θέση να συνδράμει θεσμικά στην εμβάθυνση του διαλόγου των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας ενός από τα εμβληματικότερα προϊόντα της χώρας μας με το ΥπΑΑΤ, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην προώθηση, στην διαφάνεια στην αγορά, αλλά και στην προστασία του Φέτας ΠΟΠ από πρακτικές που πλήττουν το συγκεκριμένο προϊόν. Το ΥπΑΑΤ, σημειώνει ότι προσμένει να βρει στο πρόσωπο της Δ.Ο. Φέτας έναν αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή, αλλά και έναν άμεσο συνεργάτη σε ζητήματα ελέγχου της τήρησης της νομιμότητας των προδιαγραφών παραγωγής της Φέτας ΠΟΠ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά και  για τον Υπουργό κ. Σπήλιο  Λιβανό ειδικότερα».

Αυτά έλεγε το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, όμως δεν έλεγε τα άλλα, τα πιο σοβαρά και τα οποία κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη Διεπαγγελματική.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον Στο έγγραφο της επίσημης αναγνώρισης, δεν εμπεριέχεται ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αλλά ούτε και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, ενώ στην επί Βορίδη συμφωνία, προβλέπονταν οι συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής. Μετά την παραπάνω ενέργεια και τις παρασκηνιακές αντιδράσεις, λέχθηκε ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθη ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, ενώ μένει έκθετος μόνο ο ΣΕΚ.

2ον  Το έγγραφο της επίσημης αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής δεν υπογράφθηκε από τον ίδιο τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό αλλά ούτε και από την αρμόδια υπηρεσιακή υπάλληλο του ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα από την κα Ιωάννα Παππά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του υπουργείου, αλλά-όλως περιέργως- όταν απουσίαζε για διακοπές η κα Παππά, τότε υπογράφηκε από την αναπληρώτριά της.

3ον  Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ κα Παππά, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, απέστειλε σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική, έγγραφο, με το οποίο ζητούσε πρόσθετες (έγγραφες) πληροφορίες, κυρίως για την απόδειξη της παραγωγής γάλακτος που επικαλούνται οι φορείς (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία κτλ), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι εκ των φορέων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη Διεπαγγελματική και ενδεχομένως εξ αυτού του λόγου, δεν υπέγραψε η ίδια την επίσημη αναγνώριση της Διεπαγγελματικής.       

4ον Επισήμως τόσο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και της Διεπαγγελματικής, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε υφίσταται πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, ενώ αποτελεί κομβικής σημασίας η επικείμενη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου στον Τύρναβο, όπου αναμένονται να υπάρξουν εκπλήξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΑγροΈκφραση

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ