Ε. Λιακούλη: «Να αναλάβει τις ευθύνες της η Κυβέρνηση, απέναντι στους αμυγδαλοπαραγωγούς μας»
Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών της στη Βουλή, σε ερώτηση για τη συνολική στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών του ν. Λάρισας προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επισημαίνει τα εξής:
«Τελειωμό φαίνεται να μην έχουν τα προβλήματα των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, αλλά και άλλων περιοχών του ν. Λάρισας που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού για πολλοστή φορά βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής ‘’κατάρρευσης’’ που καταστρέφει την παραγωγή τους και τους οδηγεί σε σκέψεις εγκατάλειψης μιας εμβληματικής μέχρι πρότινος καλλιέργειας, με την Πολιτεία να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ‘’ασθμαίνοντας’’.
Ειδικότερα και όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί αμυγδάλου Τεμπών, η μοναδική χρονιά που συγκόμισαν χωρίς προβλήματα το σύνολο της παραγωγής τους από το 2017 και έπειτα, ήταν το 2022, αφού όλα τα υπόλοιπα χρόνια τα αλλεπάλληλα κλιματικά ‘’χτυπήματα’’ τους αποστερούσαν από την παραγωγή που προσδοκούσαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις θεομηνίες των ‘’Daniel & Elias’’, αλλά και με τις διεκδικήσεις τους για de minimis αποζημιώσεις, εξαιτίας του ολικού παγετού του Μαρτίου του 2023, να μην εισακούγονται από την κυβέρνηση, προβληματισμός τους διακατέχει ξανά και φέτος, αφού οι χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών (-2,7 βαθμοί Κελσίου), σε συνδυασμό με τις εκτός εποχής υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, ‘’σόκαραν’’ τα δέντρα.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως γύρω στα 17.000 στρέμματα σε Όσσα, Νέσσωνα, Χειμάδι και Καλοχώρι χτυπήθηκαν από τις ‘’αλλοπρόσαλλες’’ θερμοκρασίες και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντικό, αρνητικό αντίκτυπο και στην παραγωγή του 2024.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν τοπικά ρεπορτάζ, παρά ‘’τις τελευταίες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στον κάμπο υπάρχει ζήτημα και με τη γονιμοποίηση, λόγω της απουσίας των μελισσών’’ από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ενώ και ‘’ο σχετικά θερμός χειμώνας δυσκόλεψε την ομαλή ανθοφορία και κατά συνέπεια και την καρποφορία, αφού τα δέντρα δεν «ξεκουράστηκαν»’’.
Σε όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και το γνωστό πρόβλημα της φόμοψης, αλλά και οι χαμηλές κυμάνσεις της τιμής του αμύγδαλου (1,35-1,50 ευρώ/κιλό), σε μια οικονομική συγκυρία όπου πολλές τιμές αγροτικών προϊόντων αυξάνονται, δημιουργώντας ερωτήματα για στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το αμύγδαλο αποτελεί εμβληματικό προϊόν του ν. Λάρισας και σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματά των παραγωγών των Τεμπών, απασχολούν τους συναδέλφους τους και στις άλλες περιοχές του νομού που διαθέτουν αμυγδαλοκαλλιέργειες, όπως οι δήμοι Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγιάς.
Αλλά και δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τη σημαντική απώλεια εισοδήματος των αμυγδαλοπαραγωγών του ν. Λάρισας, αφού καθιστούν ζημιογόνα μια άλλοτε εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια, η οποία σε κανονικές συνθήκες καταλάμβανε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής (!)», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον υπουργό:
«-Πως θα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου του -και ιδίως ο ΕΛΓΑ- τον κίνδυνο απώλειας της φετινής παραγωγής αμυγδάλου, καθώς και αυτή τη χρονιά ο παγετός «χτύπησε» τα δένδρα στο κρίσιμο σημείο της καρπόδεσης;
-Θα στηρίξει συνολικά τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγιάς, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους, όπως π.χ. ‘’πλουσιοπάροχα’’ –και δικαίως- στηρίχθηκαν οι συνάδελφοί τους στον ‘’πολύ-υπουργοποιημένο’’ ν. Μαγνησίας, σε αντίθεση με το νομό Λάρισας;
– Έχει καταλήξει πως σκοπεύει να αποκαταστήσει την καταφανή αδικία, σε βάρος των αμυγδαλοπαραγωγών του ν. Λάρισας, εκδίδοντας αντίστοιχη απόφαση για τη de minimis αποζημίωσή τους, εξαιτίας τους ολικού παγετού του Μαρτίου του 2023, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές, προκειμένου να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημά τους;».