Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν οι Γεωπόνοι της Ημαθίας δμε αφορμή την πρόσφατη διαβούλευση της βαθμολογίας του προγράμματος 6.1
Στην επιστολή αναφέρουν τα παρακάτω :
Πριν μερικές ημέρες έληξε η ολιγοήμερη (7ήμερη) διαβούλευση για τα νέα βαθμολογικά κριτήρια του προγράμματος των Νέων Αγροτών, που θα τρέξει το 2024 και που θα είναι το μοναδικό πρόγραμμα Νέων Αγροτών της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι τα νέα αυτά βαθμολογικά κριτήρια (σε συνδυασμό με την υψηλότατη βάση) είναι άκρως εχθρικά προς την δενδροκομία και θα αποκλείσουν από το πρόγραμμα την πλειοψηφία των υποψηφίων νέων αγροτών της περιοχής μας.
Για να γίνει πιο σαφές, έχουμε δημιουργήσει ένα παράδειγμα βαθμολογίας ενός μέσου (και ίσως παραπάνω του μέσου) υποψηφίου δενδροκομίας των ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν Υποψήφιο Νέο Αγρότη, κανονικής περιοχής, σε τοπική κοινότητα με πληθυσμό 3.500 κατοίκων, με 30 στρέμματα ροδάκινα, εκ των οποίων τα 10 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και ανήκει σε ΟμΠ/ΟΠ η οποία κάνει πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ο παραπάνω Υποψήφιος, σύμφωνα με τα κριτήρια προς διαβούλευση, θα συγκέντρωνε 53,9 βαθμούς και δεν θα μπορούσε ούτε καν να υποβάλει αίτηση στήριξης στο πρόγραμμα, μιας και δεν θα είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη βαθμολογία των 55 βαθμών (βάση), για την εισαγωγή του στο πρόγραμμα!!!
Ακόμη και αν έμπαινε (ο παραπάνω υποψήφιος) στην διαδικασία να δεσμευτεί για κάποιο επιπλέον κριτήριο βαθμολογίας, που θα του έδινε οριακά τους απαραίτητους βαθμούς για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα παραμόνευε ο κίνδυνος, κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, της μερικής απώλειας βαθμολογίας λόγω μη εκπλήρωσης κάποιου κριτηρίου (για οποιονδήποτε λόγο) με αποτέλεσμα την πτώση της βαθμολογίας και την απένταξη από το πρόγραμμα και την επιστροφή των χρημάτων.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να λάβουμε σημαντικά υπόψη μας και να σκεφτούμε, ότι όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες δεν έχουν ιδιόκτητα, δεν ανήκουν όλοι σε Ομάδες Παραγωγών και δεν κάνουν όλοι πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης!
Δηλαδή, πολύ μεγάλη μερίδα των αγροτών μας είναι σε δυσχερέστερη μοίρα από τον υποψήφιο του παράδειγμά μας.
Πέραν, όμως, των κριτηρίων βαθμολογίας που αφορούν σε όλους τους υποψήφιους της Ελλάδας και αποτελούν το 68% της βαθμολογίας, υπάρχουν και Περιφερειακά κριτήρια που έχουν ανατεθεί στην κρίση των Περιφερειών και αποτελούν το 32% της συνολικής βαθμολογίας!
Με μεγάλη έκπληξη (και απογοήτευση αν θέλετε), διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επιλέξει να κατατάξει την δενδροκομία στην τελευταία βαθμολογική προτεραιότητα της στρατηγικής της, δίνοντας χαμηλή βαθμολογία στους υποψηφίους της και σαφές προβάδισμα στις υπόλοιπες καλλιέργειες, καταδικάζοντας έτσι την δενδροκομία και τους δενδροκόμους!
Η δενδροκομία, ειδικά των ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, είναι η κύρια πηγή εισοδήματος των αγροτών μας, οικονομική ανάσα για τις τοπικές μας κοινωνίες και τα φρούτα της περιοχής μας ένα δυναμικό προϊόν υψηλής ποιότητας και αξίας.
Επίσης, να τονίσουμε, ότι η καλλιέργεια πολυετών φυτειών είναι μια δεσμευτική καλλιέργεια που δεν μπορεί να αλλάζει κάθε έτος ανάλογα με τις ανάγκες του αγρότη ή την ζήτηση της αγοράς, όπως γίνεται με τις ετήσιες καλλιέργειες.
Θεωρούμε ότι πρέπει:
1. Να προάγει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την δενδροκομία σε πρώτη βαθμολογική προτεραιότητα στην στρατηγική της.
2. Να μειωθεί η βάση της βαθμολογίας εισαγωγής στο πρόγραμμα, στους 40 βαθμούς
3. Να αυξηθεί η Βαρύτητα του κριτηρίου 6 στο 15% και ταυτόχρονα να γίνεται δεκτή η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού στην συμπλήρωση της αξίας του ποσού του κριτηρίου
4. Να αυξηθεί η Βαρύτητα του κριτηρίου 5 στο 15% και ταυτόχρονα και η απαίτηση της πιστοποιούμενης τυπικής απόδοσης, ως εξής: «Το επιχειρηματικό σχέδιο συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης η τυπική απόδοση των οποίων, αθροιστικά, είναι η μεγαλύτερη ή ίση του 50% του συνόλου της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης».
5. Να αυξηθούν, ελαφρώς, τα πληθυσμιακά όρια του κριτηρίου 3, με σκοπό την διατήρηση (ή και αύξηση) των νέων ανθρώπων σε αυτές τις αγροτικές περιοχές, ως εξής:
α. Μόνιμη κατοικία σε Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 750 κατοίκους
β. Μόνιμη κατοικία σε Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό από 751 έως και 3.500 κατοίκους
γ. Μόνιμη κατοικία σε Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό από 3.501 έως και 6.500 κατοίκους
Να θυμίσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Γιάννης Βαΐδης Αντιπρόεδρος: Γιάννης Χατζηευφραιμίδης Γενικός Γραμματέας: Κώστας Δάρλας Ταμίας: Χριστίνα Παναγιώτου Μέλος: Θοδωρής Ζιάννης Μέλος: Ασπασία Τσιρίδου Μέλος: Αντώνης Θεοχαρόπουλος