Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Από σήμερα οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος» μέχρι 11/5

spot_img

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος  Γεωργαντάς, στο πλαίσιο αποκατάστασης της ισορροπίας  μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, θέτει σε ισχύ το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για το έτος 2022 ( Φ.Ε.Κ. : Β 2192 – 04.05.2022 στις 05.05.2022).

Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών προκειμένου οι εκμεταλλεύσεις τους να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για το έτος 2022 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 500.000 ευρώ.

Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.

Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος είναι οι αμπελουργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, που εκμεταλλεύονται έκταση αμπελοκαλλιέργειας με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και στα οποία καλλιεργούνται οι προβλεπόμενες ποικιλίες.

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 5 Μαΐου, έως τις 11 Μαΐου 2022.

Σχόλιο agroekfrasi.gr: Για 2η φορά – από τότε που έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση – η Ελλάδα ενεργοποιεί το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής των οινοστάφυλων, γνωστό και ως “πράσινος τρύγος”.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα – ουσιαστικά – απόσυρσης ενός ποσοστού των σταφυλιών πριν μπουν στην παραγωγή κρασιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αγορά σε χρονιές με υψηλά αποθέματα.

Χαρακτηρίζεται από πολλούς Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς και επιστήμονες ως “αμφιλεγόμενο”, γιατί από τη μία πλευρά μπορεί μεν να πετύχει την αποσυμφόρηση των αποθεμάτων μίας χρονιάς, αλλά στις περιπτώσεις που διατηρείται ως μέτρο κάθε χρόνο, δημιουργεί μία κουλτούρα επιδότησης και σταθερού εισοδήματος στους αμπελουργούς, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει η ανάγκη να παράγουν κρασί.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ