Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Αισιόδοξα μηνύματα για τις δυο ενεργειακές καλλιέργειες ελαιοκράμβης-ηλίανθου

spot_img

Εκτοξεύεται στα 45 λεπτά η ελαιοκράμβη και στα 37 λεπτά ο ηλίανθος

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπει η φετινή καλλιεργητική περίοδος τόσο για την ελαιοκράμβη όσο και για τον ηλίανθο, δημιουργώντας ένα ικανοποιητικό κλίμα στην αγορά με τους παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το φετινό “ταμείο” στο τέλος της σεζόν. Οι έως τώρα εκτιμήσεις που διαμορφώνουν την εικόνα στην αγορά μιλούν για εκτόξευση τιμών στην ελαιοκράμβη, ενώ σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται και οι συμφωνίες για τον ηλίανθο. Δεν λίγοι ωστόσο οι αγρότες που αποφάσισαν να απέχουν φέτος από τις ενεργειακές καλλιέργειες, και στράφηκαν σε άλλες παραγωγές όπως το βαμβάκι ή το σιτάρι, καθώς άργησαν να διαμορφωθούν οι τιμές στην αγορά γεγονός που τους προκάλεσε αμφιβολία και αβεβαιότητα. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει και ένα νέο εγχείρημα που ξεκινάει από τη Β. Ελλάδα, και αφορά τη δημιουργία του πρώτου Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών, ο οποίος θα αναλάβει να διεκδικήσει καλύτερες και σταθερές τιμές για τους παραγωγούς, προασπίζοντας παράλληλα τα δικαιώματά τους.

Λιγότερα στρέμματα στον Έβρο

Μικρή, αλλά σημαντική, μείωση στις καλλιέργειες ηλίανθου καταγράφεται φέτος στον Έβρο, με παραγωγούς να απέχουν από τα ενεργειακά φυτά και να στρέφονται σε άλλες επιλογές. Όπως εξηγεί ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, “ο ηλίανθος σπάρθηκε σε δύο τρεις φάσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Κάποιοι ξεκίνησαν από τον Απρίλιο τη σπορά και κάποιοι ακολούθησαν στη συνέχεια. Έτσι έχουμε μικρά, μεσαία και μεγάλα φυτά και προς το παρόν η παραγωγή εξελίσσεται πολύ καλά, έχουν φυτρώσει χωρίς προβλήματα”. Μάλιστα ο ίδιος διευκρινίζει πως “αυτό που χρειαζόμαστε βέβαια είναι λίγη βροχή. Δεν έχουμε πολλές βροχές”.

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι εκτάσεις με ηλίανθο, που καλλιεργούνται στην περιοχή, παρουσιάζονται μειωμένες συγκριτικά με πέρσι με τον κύριο Κουμπρίδη να εκτιμά πως “υπάρχει μια μείωση που κυμαίνεται από 5% έως 10% συγκριτικά με πέρσι. Αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στο βαμβάκι και το σιτάρι”. Σχολιάζοντας τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας διευκρινίζει πως για τον ηλίανθο γίνονται συμφωνίες στα 37 λεπτά το κιλό, ενώ στην ελαιοκράμβη πέρσι η τιμή διαμορφωνόταν στα 40 λεπτά το κιλό και φέτος αναμένεται και άνοδος. “Δεν υπάρχουν πολλές εκτάσεις με ελαιοκράμβη στην περιοχή. Έχουμε περίπου 150 με 200 στρέμματα στον Συνεταιρισμό τη στιγμή που μετράμε 80.000 στρέμματα με ηλίανθο. Ο λόγος είναι κυρίως το κλίμα στην περιοχή και πως δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα η ελαιοκράμβη” προσθέτει ο ίδιος.

Αισιοδοξία στις Σέρρες

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για τις ενεργειακές καλλιέργειες και στις Σέρρες. “Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά φέτος. Οι σπορές ξεκίνησαν τον Απρίλιο και προχωράμε πολύ καλά. Οι τιμές πάνε καλά και βλέπουμε ότι θα φτάσουμε ακόμη και τα 40 λεπτά” εξηγεί ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Νιγρίτα Σερρών, για να προσθέσει πως στην περιοχή τα στρέμματα με ενεργειακά φυτά είναι μειωμένα περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρσι και πως εάν ήταν πιο ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με τις συμβάσεις και τις τιμές θα είχαν καλλιεργηθεί περισσότερες εκτάσεις.

“Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ετοιμάζουμε έναν Σύλλογο Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών σε Μακεδονία και Έβρο, για να εκπροσωπεί και τους παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και την εκπροσώπηση των παραγωγών για να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα με τις τιμές” προσθέτει ο ίδιος.

Αυξάνονται όμως τα έξοδα

Οι τιμές πώλησης των ενεργειακών φυτών φαίνεται πως κινούνται σε ιδιαίτερα καλά επίπεδα φέτος, ωστόσο την ίδια στιγμή τα έξοδα των παραγωγών αυξάνονται ακολουθώντας καλπάζουσα πορεία. Αυτό επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, εκτιμώντας πως τα 37 λεπτά για τον ηλίανθο είναι μεν μια καλή τιμή, αλλά την ίδια στιγμή αυξάνονται λειτουργικά κόστη όπως το πετρέλαιο ή τα λιπάσματα. “Τις επόμενες ημέρες θα δούμε με σιγουριά πως πάει η ελαιοκράμβη, γιατί περάσαμε μια περίοδο με έντονη ανομβρία και παγωνιές και δεν ξέρω κατά πόσο έχουν επηρεάσει και τις καλλιέργειες. Αυτό φαίνεται στο αλώνισμα, καθώς μια παραγωγή που μπορεί στο μάτι να φαίνεται καλή, είναι πιθανό να υστερεί σε ποιότητα και απόδοση” εξηγεί ο ίδιος, για να προσθέσει πως “ο ηλίανθος φαίνεται πως είναι σε καλά επίπεδα φέτος. Ωστόσο είχαμε την ανομβρία και έτσι οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να ποτίσουν, οπότε αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος. Σε κάποιες περιοχές στην Ξάνθη είχαμε και χαλάζι αυτές τις μέρες. Σε γενικές γραμμές όμως βλέπουμε ότι είμαστε σε καλό στάδιο”.

Αναφορικά με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, ο Κώστας Δαλάτσης τονίζει πως “άργησαν να διαμορφωθούν οι τιμές και αυτό σίγουρα επηρέασε και τον αριθμό των εκτάσεων με ενεργειακά φυτά στην περιοχή. Είμαστε γύρω στα 37 λεπτά στον ηλίανθο, κάποιες ποικιλίες με περισσότερο λάδι θα φτάσουν και τα 42 λεπτά. Είναι μια σχετικά καλή τιμή, ωστόσο μην ξεχνάμε πως την ίδια στιγμή αυξήθηκε το πετρέλαιο κατά 30%, τα λιπάσματα κατά 20% και εμείς πουλάμε στις ίδιες τιμές πάνω κάτω. Αυτό σίγουρα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο”.

  • Του Γιώργου Μαυρίδη
  • ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ