Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Όμιλος Elton: Επένδυση στην έρευνα, επέκταση σε νέες πρώτες ύλες

Πάγια στρατηγική είναι για την Elton η επέκταση σε νέες αγορές πρώτων υλών. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενθάρρυναν τη στρατηγική για ακόμη περισσότερη καινοτομία.Ο όμιλος Elton είδε αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 97,11 εκατ. ευρώ, από 70,74 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 37,28%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 59,49 εκατ. ευρώ, από 45,11 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξημένος κατά 31,89%.«Στην Elton, η καινοτομία αποτελεί μία διαρκή αναζήτηση, ένα ταξίδι κατά την διάρκεια του οποίου δεν σταματούν να αξιοποιούνται νέες ιδέες, προτάσεις, ακόμα και λάθη, για να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες: Επενδύουμε στην έρευνα, φέρνουμε στην αγορά νέα βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αναπτυσσόμαστε σε νέες αγορές, γινόμαστε κάθε μέρα και πιο ανταγωνιστικοί. Πηγή έμπνευσης για εμάς είναι οι συνεχείς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας, σύμμαχοι μας σε αυτή την προσπάθεια είναι τόσο οι συνεργάτες μας παραγωγοί με παγκόσμιο αποτύπωμα και πρωτοπορία, όσο και η εξειδικευμένη εμπειρία και ο καινοτόμος τρόπος σκέψης των ανθρώπων μας», δηλώνει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Παναγιώτης Τριφύλλης.

Το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων στο τρόφιμο
Οι καθαρές πωλήσεις για το σύνολο των επιχειρηματικών μονάδων τροφίμων και ποτών, ζωικής διατροφής και αγροχημικών για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 47,34 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 45,98%, συγκριτικά με τα 32,43 εκατ. ευρώ των καθαρών πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2021.«Συνεχώς εργαζόμαστε με στόχο να προσφέρουμε στους πελάτες μας, πολλά περισσότερα από την τροφοδοσία πρώτων υλών. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε λύσεις και ολιστική εξυπηρέτηση: Ξεκινάμε από την διάγνωση των αναγκών τους και με την άμεση και ενεργή συνεργασία μας με τα αντίστοιχα τμήματα Έρευνας – Ανάπτυξης και Παραγωγής των πελατών μας, καταλήγουμε σε λύσεις που αναβαθμίζουν την αξία του τελικού προϊόντος. Ο συμβουλευτικός μας ρόλος σε κάποιες περιπτώσεις, με ιδέες και προτάσεις για νέα προϊόντα έχει οδηγήσει σε πολύ επιτυχημένα projects και με εξαγωγική δραστηριότητα», συμπληρώνει ο κ. Τριφύλλης.H επιχειρηματική μονάδα των Τροφίμων&Ποτών είναι η μεγαλύτερη στον Όμιλο Elton, με συνεργασίες σε ολόκληρο το φάσμα του κλάδου (επεξεργασία κρέατος, γαλακτοκομία, ελαιουργία και επεξεργασία λιπαρών, ζαχαροπλαστική, αρτοσκευάσματα, χυμοί φρούτων και αναψυκτικά, επεξεργασία φρούτων & ελιάς, κονσερβοποιία, σαλάτες και σάλτσες, οίνος και μπύρα, βιταμινούχα και εμπλουτισμένα τρόφιμα, Vegan & Plant-Based τρόφιμα).«Η συγκεκριμένη επιχειρηματική μονάδα συνέβαλλε με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στο συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ και στο τρίτο τρίμηνο συνεχίζει να οδηγεί την ανάπτυξη των πωλήσεων του Ομίλου. Πρόκειται για σημαντική ένδειξη των προοπτικών του κλάδου, αλλά και της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας
τροφίμων, στις υπηρεσίες και λύσεις που προσφέρουμε για πάνω από 40 χρόνια.

Ως όμιλος Elton, τροφοδοτούμε τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας διαρκώς το ευρύ φάσμα της βιομηχανίας που καλύπτουμε με καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυναμικές επιχειρηματικές λύσεις, που καθορίζουν την επιτυχημένη πορεία των συνεργατών, των πελατών και των μετόχων μας», προσθέτει ο κ. Τριφύλλης.Ήδη από τα μέσα Ιουλίου 2022, ο Όμιλος Elton είχε αποκαλύψει ότι ο κύκλος εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπερνά τα 97 εκατ. ευρώ, «συνεχίζοντας την πετυχημένη και ανοδική τάση της χρήσης 2021»,όπως ανέφερε η ανακοίνωση.«Το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί σε αγορές σημαντικής εμπορικής δυναμικής, αλλά και η διαρκής εμπιστοσύνη από τους κορυφαίους διεθνείς ομίλους – προμηθευτές σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας, αντανακλά την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και τις αντοχές της αναπτυξιακής στρατηγικής απέναντι σε ιστορικές κρίσεις, αλλά και σε μία νέα κανονικότητα διαρκών τρικυμιών σε αχαρτογράφητα νερά», σημειώνει ο κ. Τριφύλλης.

Αύξηση σε μικτά κέρδη, κέρδη EBITDA, μικτό περιθώριο κέρδους και κέρδη μετά φόρων
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 19,32 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 54,74%, συγκριτικά με τα 12,49 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021.Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 10,87 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση του ύψους του 90,89%, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαν διαμορφωθεί σε 5,69 εκατ. ευρώ. Ως ποσοστό επί των πωλήσεων, τα κέρδη EBITDA έχουν αυξηθεί και βρίσκονται στο 11,15% από 8,05% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 9,73 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 109,76%, έναντι των 4,64 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ως ποσοστό επί των πωλήσεων, έχουν σημειώσει αύξηση κατά 10,02%, σε σχέση με το 6,56% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 7,61 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 107,68%, έναντι των 3,66 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Ως ποσοστό επί των πωλήσεων, έχουν αυξηθεί και πλέον αντιπροσωπεύουν το 7,83%, έναντι 5,18% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Τα κέρδη μετά από φόρους της μητρικής εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 74,72% και διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 4,38 εκατ. ευρώ, έναντι 2,51 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Ως ποσοστό επί των πωλήσεων, βρίσκονται στο 7,37%, έναντι 5,56% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.«Η κερδοφορία επηρεάστηκε θετικά από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων, αλλά και την εξαιρετική συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο μας, των εξειδικευμένων
προϊόντων (specialties), που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας», εξηγεί σχετικά ο κ. Τριφύλλης.

Η γενική ρευστότητα της Elton Διεθνούς Εμπορίου ΑΕΒΕ διατηρείται και μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε υψηλά επίπεδα: Στο 193% για τον Όμιλο και στο 192% για την εταιρεία. Το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ανήλθε σε 135,85 εκατ. ευρώ και της εταιρείας σε 107,46 εκατ. ευρώ, έναντι 103,89 εκατ. ευρώ και 81,75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2021. Συνεπώς, το συνολικό ενεργητικό παρουσίασε αύξηση ύψους 30,76% σε επίπεδο Ομίλου και 31,45% σε επίπεδο εταιρείας.

Η θυγατρική του Ομίλου Elton στην Ουκρανία
Ο Όμιλος αύξησε τα αποθέματά του κατά 49,23% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Τα αποθέματα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 σε 13,25 εκατ. ευρώ. Τα αποθέματα της εταιρείας αντίστοιχα διαμορφώθηκαν σε 9,09 εκατ. ευρώ, κάτι που σηματοδοτεί ισχυρή ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 63,59%. Η μεταβολή των εμπορευμάτων οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών κι ακόμη, στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών αγαθών και στην προληπτική μέριμνα του Ομίλου Elton για επάρκεια, σε σχέση με την παγκόσμια κατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων, που βρίσκονται σε αναταραχή.

Ο Όμιλος Elton διατηρεί θυγατρική στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Αυτό δεν της αποτρέπει, ωστόσο, να διατηρεί τους τοπικούς συνεργάτες και πελάτες, με τις επιπτώσεις λόγω πολέμου να περιορίζονται στην αξία των αποθεμάτων που βρίσκονταν στον 3PL αποθηκευτικό χώρο που επλήγη.«Το ύψος της ζημίας προσεγγίζει τις €800.000 ως αξία κτήσης, καλυπτόμενη πλήρως από ήδη σχηματισμένες προβλέψεις. Η τοπική οικονομία παραμένει ζωντανή και με ισχυρό δυναμισμό ακόμα και τώρα. Η θυγατρική στην Ουκρανία αποτελεί εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων στην σαρακονταετή πορεία της Elton. Καταφέραμε από τον Απρίλιο να επανακκινήσουμε τη λειτουργία της, φθάνοντας το 85% των πωλήσεων του 2021. Ιδιαίτερα στον πιο ενεργό κλάδο του τροφίμου κινούμαστε με διψήφια ανάπτυξη σε σχέση με πέρσι. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι η ασφάλεια των ανθρώπων, εκεί εστιάζουν όλες οι σκέψεις μας και οι ευχές μας να επιστρέψει γρήγορα η ειρήνη», διευκρινίζει.

Πηγή: Foodreporter

ΝΕΣΤΩΡ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος του ΔΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ;Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ