Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με 5 υπουργούς στο ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022.

Τελείωσε η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τους κυβερνητικους υπουργούς: Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκας, Γ. Γεωργαντάς, Απ. Βεσυρόπουλος και Γ. Στύλιο.Ο αγώνας συνεχίζεται δήλωσαν οι αγρότες, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, είπε ότι «στόχος μας είναι «να απαλύνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στο κόστος παραγωγής».

Το ΔΤ του ΥΠΑΑΤ αναφέρει:

Με 860 + 400 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή

Γ. Γεωργαντάς: Με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη για όσο απαιτηθεί

Στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Αγροτών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτή τη χρονική περίοδο.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων.

Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων  που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες.

Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε  στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα.Σε κάθε μορφής πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Πριν την συνάντηση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων
Χ.Σταικούρας στην συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ: Επιστροφή πετρελαίου μέσω ΟΣΔΕ και πρόσθετη επιδότηση ζωοτροφών

Κατά την σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, που πραγματοποιείται στο ΥπΑΑΤ, ανακοίνωσε την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου σε όλους τους αγρότες για το 2022, αλλά με μικρότερο αναλογικά ποσό ανά εκμετάλλευση, καθώς και την αύξησης της επιδότησης των κτηνοτρόφων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 σήμερα το πρωί, στην οποία συμμετέχουν 20μελής ομάδα μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων καθώς και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Χρ. Σταϊκούρα, το κονδύλι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον αγροτικό κόσμο θα είναι αυξημένο κατά 20 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν προκειμένου να αυξηθεί το κονδύλι για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης. Το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021. Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα αυξηθεί η επιδότηση των κτηνοτροφών κατά 10 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας η βάση του υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λίγα τα ζώα που σφαγιάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα ανέλθει σε 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

Στην κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογή τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν δηλαδή ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, «αυτήν την στιγμή όλα είναι ρευστά – στόχος είναι η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν ξεκινάει δηλαδή η αρδευτική περίοδος».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ