Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών της Ηλείας, καθώς και χιλιάδων άλλων αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, που συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των επιδοτήσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αναφέρεται σε νέα ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία και αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρει ότι οι επιδοτήσεις αυτές αποτελούν κρίσιμη οικονομική βοήθεια για τη διατήρηση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων χιλιάδων αγροτών, αλλά οι συνεχείς καθυστερήσεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Όπως επισημαίνει, η πρόσφατη εξέλιξη με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. ότι οι πληρωμές των 80 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες παραπέμπονται  για τις 15 Οκτωβρίου 2023, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθεί ολόκληρο το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ,  έχει πλήξει σοβαρά την εμπιστοσύνη των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς τον οργανισμό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας, της ελλιπούς ενημέρωσης και της αδιαφάνειας που επικρατούν.

Παρά τις επανειλημμένες αλλαγές στις διοικήσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, ενώ το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» έχει δημιουργήσει ένα χάος, με θύμα τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς τα λάθη και οι καθυστερήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς τέλος, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί καταλογισμό ύψους 280 εκατ. ευρώ για τις προηγούμενες χρονιές (2019, 2020, 2021) και αναμένονται νέες ποινές από την ΕΕ για τις δύο πιο πρόσφατες διαχειριστικές περιόδους, καθώς και για παρατυπίες που αφορούν τα βοσκοτόπια.

Με την ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά να πληροφορηθεί ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη νέα καθυστέρηση των πληρωμών προς τους αγρότες, ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο για την επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς και πότε τελικά θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων.

Επιπλέον, καλεί τον υπουργό να απαντήσει πώς θα διασφαλιστεί από εδώ και στο εξής ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές είναι σωστά και αξιόπιστα, ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εντός του ανακοινωθέντος χρονικού πλαισίου και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Τέλος, ζητά να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα ενημερωθούν οι αγρότες για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής και τα ακριβή ποσά που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ