Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Διαχείριση ζιζανιοκτόνων σε αμπελώνες στην Γαλλία

spot_img

 Τα ζιζανιοκτόνα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στους αμπελώνες, αλλά ορισμένοι οινοποιοί τα έχουν αποφύγει εδώ και καιρό και άλλοι παραγωγοί έχουν προσπαθήσει είτε να περιορίσουν την εφαρμογή τους είτε να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν εντελώς τα τελευταία χρόνια, συχνά ως μέρος πρωτοβουλιών βιωσιμότητας.

Τι είναι τα ζιζανιοκτόνα; Όσον αφορά τη διαχείριση των αμπελώνων, δεν δημιουργούνται όλες οι γεωργικές πρακτικές ίσες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πολλές αποφάσεις να λάβουν όταν πρόκειται για το πώς και με ποια προϊόντα θα αντιμετωπιστούν οι αμπελώνες τους και οι αποφάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα συμβατικά και τα βιολογικά και βιοδυναμικά.

Οι συμβατικές θεραπείες αμπελώνων μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Ένα «φυτοφάρμακο» είναι ένας γενικός όρος για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν έντομα, ζιζάνια, μύκητες και πολλά άλλα. Γιατί χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα στους αμπελώνες; Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα ζιζανιοκτόνα χρησιμοποιούνται γενικά για να σκοτώσουν ζιζάνια, γρασίδι και άλλη χλωρίδα που περιβάλλει τα αμπέλια. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή αυτά τα άλλα φυτά μπορεί να ανταγωνιστούν τα αμπέλια για νερό και θρεπτικά συστατικά. Μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος εργασίας, όπως σημείωσε μια μελέτη του 2018 που εντούτοις διερεύνησε τις πιθανές συνέπειες της χρήσης ζιζανιοκτόνων στα οικοσυστήματα των αμπελώνων. Η χρήση ζιζανιοκτόνων συνδέεται συχνότερα με τη συμβατική γεωργία – δηλαδή, χρησιμοποιείται από καλλιεργητές που δεν ακολουθούν οργανικά ή βιοδυναμικά σχήματα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πολλοί βιοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν τα αμπέλια τους ενάντια σε παράσιτα και ασθένειες, αλλά με άλλα εγκεκριμένα σπρέι, όπως αυτά που βασίζονται σε χαλκό ή θείο. Τα υπέρ και τα κατά των συγκεκριμένων σπρέι είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση. Οι εναλλακτικές λύσεις για τα ζιζανιοκτόνα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν μηχανικό ζιζάνιο ή ακόμη και την εισαγωγή αγροτικών ζώων για να διατηρήσουν τα ζιζάνια υπό έλεγχο. Σε ορισμένα οινοποιεία, μπορεί να δείτε πρόβατα να περιφέρονται ανάμεσα σε σειρές αμπελώνων για αυτόν τον λόγο.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Crop Protection πρότεινε ότι το μηχανικό βοτάνισμα είναι ακριβότερο από κάποια χρήση ζιζανιοκτόνων. Στιγμιότυπο: Συζήτηση γύρω από το glyphosate Από όλα τα ζιζανιοκτόνα εκεί έξω, αυτά που περιέχουν το δραστικό συστατικό glyphosate έχουν προσελκύσει μια σημαντική αντιπαράθεση. Οι ανησυχίες κυμαίνονταν από επιπτώσεις στην υγεία στους εργαζόμενους στα αμπέλια έως περιβαλλοντικά ζητήματα. Τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η γλυφοσάτη ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Στην ΕΕ, το glyphosate είναι επί του παρόντος εξουσιοδοτημένο για χρήση στο μπλοκ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, έχοντας λάβει πενταετή άδεια το 2017. Υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών έχουν ξεκινήσει αυτόν τον μήνα (23 Σεπτεμβρίου) νέες διαβουλεύσεις για το glyphosate στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαδικασίας αναθεώρησης. Ορισμένες περιοχές κρασιού έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Απαγορεύσεις του glyphosate έχουν ανακοινωθεί από τα συμβούλια του Prosecco DOC και DOCG τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα. Ο γαλλικός οργανισμός υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος (Anses) ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα τον Οκτώβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης γλυφοσάτης μεταξύ των σειρών του αμπελώνα, εκτός εάν το έδαφος σημαίνει ότι το μηχανικό ζιζάνισμα είναι αδύνατο. Box-out αντίγραφο του Chris Mercer

Πώς γνωρίζετε εάν τα κρασιά έχουν παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας ζιζανιοκτόνα; Η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα κρασιά που παράγονται με χημικά ζιζανιοκτόνα είναι να αναζητήσουν ονομασίες που αποφεύγουν τη χρήση αυτών των προϊόντων. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι κρασιά πιστοποιημένα βιολογικά ή/και βιοδυναμικά. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο; δεν έχουν όλα τα οινοποιεία που ασκούν βιολογική γεωργία αναγκαστικά να έχουν ζητήσει πιστοποίηση, για παράδειγμα. Ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να μιλούν για τη φιλοσοφία τους στις ετικέτες μπουκαλιών. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν το εν λόγω κρασί έχει παραχθεί ή όχι με βιολογικές ή βιοδυναμικές πρακτικές καλλιέργειας, ρωτήστε τον τοπικό σας λιανοπωλητή ή ερευνήστε τη σελίδα διανομής του παραγωγού στο διαδίκτυο.

Πηγή: Decanter.com

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ