Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Υψηλές αποδόσεις, χαμηλές τιμές για το σκληρό σιτάρι

spot_img

Την απογοήτευσή τους για την πορεία που έλαβε η καλλιέργεια σκληρού σιταριού φέτος στην Ελλάδα εκφράζουν οι παραγωγοί, που βλέπουν τις τιμές να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής κατά το στάδιο της σποράς είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αποδόσεις που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικές, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Καβάλα οι αγρότες κάνουν λόγο για θεαματικές αποδόσεις συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι καιρικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή ωστόσο η εικόνα από το πως φαίνεται να διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά του σκληρού σιταριού δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, και όπως τονίζουν εμφατικά οι αγρότες πρόκειται για τιμές που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Βλέποντας πέρσι τις τιμές να καταγράφουν αλματώδη πορεία, οι αγρότες στράφηκαν στην καλλιέργεια σκληρού σιταριού, που τον Οκτώβριο φάνταζε ως μια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση. Παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής, με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα να βρίσκονται τότε στα ύψη, οι αγρότες παρέμεναν αισιόδοξοι εκτιμώντας πως η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί και φέτος, κάτι ωστόσο που τελικώς δεν συνέβη. Κατά συνέπεια, αν και καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα και οι αγρότες πόνταραν σε μια καλή χρονιά για το σκληρό σιτάρι, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το ταμείο βγαίνει μείον για τους περισσότερους εξ’ αυτών.

Στα ύψη οι αποδόσεις

«Οι αποδόσεις είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, το πρόβλημα είναι φέτος με τις τιμές. Στο σκληρό σιτάρι έχουμε αποδόσεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 350-400 κιλά ανά στρέμμα. Σε αυτό βοήθησε ο καιρός, καθώς ενώ στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου είχαμε κάποια θέματα με την ανομβρία, στη συνέχεια τα πράγματα βελτιώθηκαν και ευνοήθηκε το σιτάρι. Ειδικά στις Σάπες, που είναι μια περιοχή ξερική, το εάν θα βρέξει και πόσο, παίζει καθοριστικό ρόλο» εξηγεί ο γεωπόνος Βαλάντης Μολλάς, από την περιοχή. 

Όπως τονίζει ο ίδιος στην περιοχή οι αγρότες επένδυσαν στα σιτηρά φέτος, καλλιεργώντας περισσότερες εκτάσεις συγκριτικά με άλλες χρονιές. «Δεν έχουμε καλά νέα ωστόσο από τις τιμές, που έχουν επιστρέψει στα προπέρσινα επίπεδα. Την σεζόν που πέρασε μάλιστα για το σκληρό σιτάρι τα κοστολόγια ήταν από τα μεγαλύτερα. Οι παραγωγοί αγόρασαν πιο ακριβά λιπάσματα, σπόρους και πετρέλαια και πουλάνε πιο φθηνά. Με μια παραγωγή που έχει αποδόσεις 400 κιλά το στρέμμα στο σκληρό σιτάρι, ίσα, ίσα βγάζει το έξοδά του φέτος ο αγρότης, ενώ άλλες χρονιές θα χαρακτηριζόταν ως κερδοφόρα καλλιεργητική περίοδος» εξηγεί ο έμπειρος γεωπόνος, προσθέτοντας πως παρά την αύξηση των στρεμμάτων δεν παρατηρούνται προβλήματα στο στάδιο της συγκομιδής, η οποία ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Απογοήτευση για τις τιμές

Για θεαματικές αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι, και δη στα μη ποτιστικά χωράφια, κάνουν λόγο οι αγρότες στην Καβάλα. «Στην περιοχή μας τα σκληρά σιτάρια είχαν θεαματικές αποδόσεις φέτος. Χωράφια που ήταν σχετικά στεγνά, αυτά που χαρακτηρίζουμε ως μεσαίας κατηγορίας, είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις για τα δεδομένα της περιοχής. Από μια δυναμική που ήταν στα 250-350 κιλά το στρέμματα, φέτος εκτοξεύτηκαν στα 500 κιλά. Αντίθετα, χωράφια που παραδοσιακά ήταν πιο παραγωγικά και άλλες χρονιές έδιναν αποδόσεις 500-600 κιλά ανά στρέμμα, φέτος έπεσαν στα 350, βαριά 400 κιλά. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο καιρός και οι βροχές της άνοιξης που δημιούργησαν μύκητες και δεν απέδωσαν οι καλλιέργειες όπως θα αναμέναμε» εξηγεί από την πλευρά του ο Μάριος Τσιπουρόπουλος από τα Τενάγη της Καβάλας.

Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σκληρό σιτάρι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος στην περιοχή, και σε αυτό συνηγόρησαν οι καλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί πέρσι στα σιτηρά. «Φέτος το σκληρό σιτάρι πήρε αρκετά στρέμματα από τον ηλίανθο. Χωράφια που συνήθως τα έσπερναν με ηλίανθο φέτος επειδή οι τιμές στα ενεργειακά δεν ήταν πολύ καλές, και τα μηνύματα εξ’ αρχής ήταν άσχημα, οι αγρότες πήγαν στο σκληρό σιτάρι. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση κατά σχεδόν 50%. Ωστόσο το κόστος παραγωγός ήταν πολύ υψηλό, γιατί οι τιμές σε λιπάσματα, σπόρους και φάρμακα τον Οκτώβρη, κατά τη σπορά, ήταν στα ύψη. Οι αγρότες μπήκαν με αισιοδοξία στην καλλιέργεια των σιτηρών, ωστόσο οι τιμές έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Σήμερα στα σκληρά σιτάρια είμαστε γύρω στα 24 λεπτά και το χειρότερο είναι ότι επειδή βράχηκαν τις τελευταίες ημέρες, η ποιότητά τους έχει υποβαθμιστεί. Η ζημιά δηλαδή φέτος είναι από πολλές πλευρές, και στην ποιότητα, και την τιμή αλλά και το κόστος παραγωγής» προσθέτει εμφατικά ο ίδιος.

Οι χαμηλές πτήσεις στις τιμές του σκληρού σιταριού σε συνδυασμό με το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών που επένδυσαν φέτος στα σιτηρά, φαίνεται πως αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά φυτά, και οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σκληρού σιταριού στις φθινοπωρινές σπορές και στροφή των αγροτών σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος.

Του Γιώργου Μαυρίδη-ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ