Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Σύσκεψη ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με αγρότες της Κρήτης για ΟΠΕΚΕΠΕ

Χρόνο και εμπιστοσύνη για έναν πιο δίκαιο, διαφανή και λειτουργικό  ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης από αγρότες της Κρήτης

Ö        «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχει όμως αποφασιστικότητα και πρόθεση για διαφάνεια, ταχύτητα και δικαιοσύνη», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ

Χρόνο και εμπιστοσύνη ζήτησε από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να λειτουργήσει με δίκαιο και σωστό τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως τόνισε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων της Κρήτης, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο ΥπΑΑΤ, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί ΑΑ&Τ, Διονύσης Σταμενίτης και Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης,  η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής, Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Δήμαρχοι Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αρχανών- Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Καντάνου- Σελίνου, Αντώνης Περράκης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης,  ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς και πρόεδροι και μέλη γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.

Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος της ηγεσίας είναι:

1.      Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ

2.      Η καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ για πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές

3.      Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και

4.      Η ενίσχυση των νέων αγροτών

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι προχωρεί η μελέτη για αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και η συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Υπάρχουν 1.100 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις μιας Σχολής που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, γιατί η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Η αξιοποίηση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο θέμα που έθεσε είναι το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση από έναν οργανισμό, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος, ενώ, όπως δήλωσε, με το θέμα θα ασχοληθεί η ίδια ολλανδική εταιρεία που κάνει τις μελέτες στη Θεσσαλία.

Σe ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι πληρωμές δεν ήταν δίκαιες. Είπε ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων  από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική,  ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ.  Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι, να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που επιτρέψει η ΕΕ. «Δεν πρόκειται να σας πω πράγματα που δεν γίνονται», υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι η Κρήτη αδικήθηκε στην κατανομή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι αγρότες στην παραγωγή. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόνισε ότι πρέπει να είναι ενιαία και να γίνεται από έναν Οργανισμό.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επεξεργασία λύσης για τα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας και θα γίνει το καλύτερο δυνατόν προς όφελος των αγροτών.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στην εξόφληση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα Σχέδια Βόσκησης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί η διαδικασία της τεχνικής λύσης ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κοκοσάλης Μπαριτάκης, και Περράκης, καθώς και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιαννής Φασουλάς, αλλά και πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Ενώσεων που έλαβαν το λόγο έθεσαν το ζήτημα των λάθος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ζητήματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, της έγκαιρης πληρωμής των οικολογικών σχημάτων και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο περονόσπορος και η ακαρπία. Όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να βρεθεί το συντομότερο λύση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία της Κρήτης, πιέζουν γι’ αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε:

«Ξέρω πολύ καλά τις ευθύνες που ανέλαβα όταν ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Όμως δεν θα το βάλουμε κάτω κι αυτό που είπαμε θα το κάνουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με απόλυτη εντιμότητα. Δεν κρύφτηκα πίσω από το δάχτυλό μου όλο αυτό το διάστημα και παρά τις δυσκολίες που είχαμε – και αναφέρομαι στο θέμα της Θεσσαλίας – δεν έμειναν πίσω πράγματα όπως ο ΕΛΓΑ κι ο νέος κανονισμός που μετά από 20-25 χρόνια εξελίσσεται ή και ζητήματα που αφορούν ακόμη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την εσωτερική διοργάνωσή του. Το αποτέλεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι καλό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν κρύφτηκα. Δεν είναι ικανοποιητικό. Είχαμε μεγάλη μείωση στα χρήματα που έπρεπε να διανεμηθούν φέτος στους αγρότες κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή είχαμε και πολλά λάθη, πράγμα το οποίο δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Εγώ για ένα πράγμα δεσμεύτηκα. Θέλω χρόνο. Χρόνο και κυρίως εμπιστοσύνη, γιατί αυτή την ώρα δεν γίνεται τίποτα με ένα μαγικό κουμπάκι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε εύκολες λύσεις. Υπάρχει, όμως, αποφασιστικότητα, υπάρχει εντιμότητα και κυρίως θέλουμε συμμαχία και σωστή συμπεριφορά από όλες τις πλευρές για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δικαιοσύνη, διαφάνεια, ταχύτητα των ενισχύσεων προς όλους τους αγρότες χωρίς καμία διάκριση. Αυτό δεσμεύτηκα να κάνω και θα το κάνω και νοιώθω πιο δυνατός γιατί οι άνθρωποι ξέρουν να εμπιστεύονται, ξέρουν να εκτιμούν την ειλικρινή προσπάθεια. Τους ευχαριστώ».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ