Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Συνεχίζει τα πυρά για το γάλα η ΕΦΧΕ

Νέα επιστολή όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταγγέλει τις γαλακτοβιομηχανίες έστειλε η ΕΦΧΕ. Εκεί αναφέρει την πρόθεση των γαλακτοβιομηχανιών να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις της τιμής του αγελαδινού γάλακτος τους επόμενους μήνες, ως συνέχεια των μειώσεων που πραγματοποίησαν σε αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής το μήνα Δεκέμβριο,

Οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής, προειδοποιούν ότι βρίσκονται σε αφανισμό, αναφέροντας τις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων, πρωτίστως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ σημειώνουν ότι σε αναντίστοιχο βαθμό πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή, με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος.

Και αυτό γιατί οιι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κτηνοτρόφος.

Σε αυτή τη συγκυρία κι ενώ οι διεθνείς τιμές γάλακτος παρουσίασαν μια άμεση αντισταθμιστική αύξηση, όπως τονίζει η Ένωση, «οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας κατά την προσφιλή τους τακτική, επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση να αποκριθούν στην ήδη διαμορφωμένη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Αλλά ακόμα κι όταν το έπραξαν, αυτό έγινε με χαρακτηριστική βραδύτητα και διστακτικότητα προσαρμογής σε βιώσιμες τιμές για τον παραγωγό».

Ηχηρό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας όπως τονίζουν οι αγελαδοτρόφοι, ήταν η πτώση κατά περίπου 10% στο παραγόμενο αγελαδινό γάλα για το έτος 2022 έναντι του 2021 στην χώρα μας, λόγω αδυναμίας ικανοποιητικής σίτισης των ζώων και των μαζικών σφαγών.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση κάνει λόγο για φαινόμενα ασυδοσίας και απουσία ελέγχου, με αποτέλεσμα μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν εισαγόμενο συμπύκνωμα αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με βάση τα παραπάνω η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδος προχωρά άμεσα σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και σε δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, ενώ καλεί στο πλευρό της κάθε φορέα και θεσμό που κινείται με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και του δικαιώματος πρόσβασης του Έλληνα πολίτη σε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα.

Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδος

Δείτε παλιότερη σχετική ανάρτηση

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ