Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Συμμετοχές και διακρίσεις για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εκδηλώσεις

Στις 12 Απριλίου 2024, η ομάδα iGEM Thessaly έλαβε μέρος στην εκδήλωση “Non-
Governmental Organisations” “Friends Association for Integrated Revolution” (NGO’s FAIR) που διοργανώθηκε, για τρίτη χρονιά, από το National Technical University of Athens (NTUΑAthens). Αυτή η φοιτητική κίνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού ψηφιακού χώρου για Μ.Κ.Ο. και άλλες εθελοντικές φοιτητικές ομάδες, με απώτερο στόχο την ανάδειξη των δραστηριοτήτων τους για να καταστούν πιο προσιτές και ορατές στην φοιτητική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η iGEM Thessaly πρόκειται για μια αυτοχρηματοδοτούμενη ερευνητική φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία 5 χρόνια η ομάδα συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό “International Genetically Engineered Machine” (iGEΜ) και αποσπά χρυσά μετάλλια, διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία.

Αναλυτικότερα, ο Διεθνής Διαγωνισμός iGEM προωθεί την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, έναν διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με την Μηχανική. Στόχος του διαγωνισμού είναι η εκ νέου σύνθεση λειτουργικών Βιολογικών Συστημάτων.
Με την συμμετοχή της στην εκδήλωση NGO’s FAIR, κατάφερε να προωθήσει και να
ενημερώσει αφενός για τον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και αφετέρου για τον Διεθνή Διαγωνισμό iGEΜ. Η εκδήλωση πλαισίωνε κυρίως φοιτητές Πολυτεχνικών σχολών που δεν διέθεταν υπόβαθρο Συνθετικής Βιολογίας. Στο τέλος της ενημέρωσης, δόθηκε ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση, από το οποίο λήφθηκαν τα στατιστικά που
παρατίθενται παρακάτω

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Στις 20 Απριλίου 2024, η ομάδα iGEM Thessaly έλαβε μέρος στo φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας “Athens Science Festival” (ASF) στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων.
Συγκεκριμένα, το ASF αποτελεί ένα πολιτιστικό δρώμενο, που σχετίζεται με την Eπιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία αλλά και την Τέχνη. Μάλιστα, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στον τομέα επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς έχουν λάβει μέρος συνολικά 180.000 επιστημονικοί συνεργάτες, 6.500 συνεργάτες, 900 ομιλητές, 350 καλλιτέχνες και 2.200 εθελοντές. Επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών όλα τα χρόνια διεξαγωγής του φεστιβάλ έχει ξεπεράσει τους 150.000.
Συγκεκριμένα, η iGEM Thessaly πρόκειται για μια αυτοχρηματοδοτούμενη ερευνητική
φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία 5 χρόνια η ομάδα συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό iGEΜ και αποσπά χρυσά μετάλλια, διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία. Αναλυτικότερα, ο Διεθνής Διαγωνισμός iGEM προωθεί την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, έναν διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με την Μηχανική. Στόχος του διαγωνισμού είναι η εκ νέου σύνθεση λειτουργικών Βιολογικών Συστημάτων.
Με την συμμετοχή της στο ΑSF, η iGEM Thessaly πραγματοποίησε ένα workshop για
παιδιά ηλικίας 6-12, με τίτλο “Οι μικροί Βιολόγοι σώζουν το περιβάλλον!”. Αυτό αποτελούνταν από δύο στάδια, το πρώτο περιείχε μια διαδραστική παρουσίαση και το δεύτερο μεταφύτευση. Αναλυτικότερα, στο πρώτο σκέλος απλοποιήθηκαν κάποιες βασικές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες έγιναν πιο προσιτές στα παιδιά. Οι θεματικοί άξονες της παρουσίασης, και κατ’ επέκταση του workshop, αφορούσαν την Επιστήμη της Βιολογίας, την Φυσιολογία των φυτών, την διαδικασία της φωτοσύνθεσης καθώς και κάποιες βασικές κατηγορίες μικροοργανισμών. Στο τέλος, έγινε αναφορά στην πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της Ελιάς, την Βερτισιλλίωση και σε μια πιθανή λύση αυτού του προβλήματος. Παράλληλα με την παρουσίαση, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια και quizzes, ενώ έγινε επίδειξη και κάποιων μοντέλων μικροοργανισμών. Κύριος σκοπός των ερωτηματολογίων ήταν για να φανεί τι
αποκόμισαν τα παιδιά από το workshop. Στο δεύτερο σκέλος του workshop
πραγματοποιήθηκε μια δράση μεταφύτευσης στην οποία συμμετείχαν ενεργά τα παιδιά. Πριν την μεταφύτευση, ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν πάνω στην γλάστρα τους μια σούπερ δύναμη που θα ήθελαν να δώσουν στο φυτό τους για να προστατευτεί από διάφορες ασθένειες.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Η ερευνητική ομάδα των επιτυχιών και διακρίσεων της iGEM-THESSALY

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ