Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Προγράμματα και δράσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Γραμματεία Έρευνας Καινοτομίας

Σε διάφορες δράσεις προχώρησε το ΥπΑν και η ΓΓΕΚ που είναι τα 3 παρακάτω:
1)σε διημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά, 2) Η Ν. Κορέα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon Europe το μεγαλύτερο πολυμερές πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας (R&I) στον κόσμο.3) Πρόσκληση προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι 31/5. Αναλυτικότερα:

Διημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή στη Διημερίδα με θέμα την Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από φυσικά φαινόμενα όπως φωτιά, σεισμοί και πλημμύρες, με την εφαρμογή ερευνητικών προϊόντων που προέκυψαν από χρηματοδότηση αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΚ.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,  Τρίτη 2 Απρίλιου 2024

Την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε σε Διημερίδα με θέμα την Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από φυσικά φαινόμενα όπως φωτιά, σεισμοί και πλημμύρες, με την εφαρμογή ερευνητικών προϊόντων που προέκυψαν από χρηματοδότηση αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΚ.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι η προβολή έργων με χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΚ που αφορούν στην προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς και έχουν υλοποιηθεί από τα Ερευνητικά Κέντρα είναι σημαντική αφενός για να είναι γνωστό πού έχει απορροφηθεί η σχετική χρηματοδότηση και αφετέρου για να δημιουργηθούν στον τομέα αυτόν συνέργειες ανάμεσα στις Ερευνητικές Δομές (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια κ.λπ.).

Ακολούθως, τόνισε ότι ο Πολιτισμός και οι Δημιουργικές Βιομηχανίες, αποτελούν έναν βασικό πυλώνα για τη χώρα μας και ότι με τη συμβολή όλων θα έχουμε μία σημαντική και ουσιαστική παρουσία στον τομέα της Ε&Κ, μέσα από την επιτυχή συμμετοχή μας στις προκηρύξεις του «Ορίζοντα Ευρώπη» αλλά και μέσα από άλλες ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές δράσεις.

Ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού, όπως ανέφερε  ο κ. Κυριαζής, η ΓΓΕΚ έχει μια σημαντική παρουσία. Ενδεικτικά, επεσήμανε ότι για την τελευταία Προγραμματική περίοδο 2014-2020, σε εθνικό επίπεδο με κρατική ενίσχυση, συνολικά 25.617.533,06 ευρώ δόθηκαν στις δύο φάσεις του Προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ- Καινοτομώ» για έργα Πολιτισμού. Επιπλέον, η εθνική πρωτοβουλία “Innovation Clusters” (Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας»), χρηματοδότησε 10 έργα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών φορέων σε πρώτη φάση και  4 επιχειρήσεων  σε δεύτερη με συνολικό προϋπολογισμό 9.702.802ευρώ.  Ακόμη, με την Ειδική Δράση “Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό”, 33 έργα χρηματοδοτήθηκαν με προϋπολογισμό 18.686.457,04 ευρώ. Στα πλαίσια περιφερειακών πρωτοβουλιών,  για την προώθηση συνεργειών ανάμεσα στην έρευνα και την καινοτομία, στην Αττική χρηματοδοτήθηκαν 16 έργα για τον πολιτισμό με προϋπολογισμό 5.379.906,39ευρώ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Widening Participation & Spreading Excellence» ή αλλιώς «Widening» του Ορίζοντα Ευρώπη, ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε ότι προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων που βρίσκονται σε χώρες Widening, μέσω της μακρόπνοης και στρατηγικής τους σύνδεσης με ευρωπαϊκούς ομόλογους οργανισμούς εγνωσμένου κύρους της επιλογής τους.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι κύριος πολιτικός σκοπός ήταν και παραμένει η σύγκλιση των επιδόσεων στην έρευνα και την καινοτομία των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση “Excellence Hubs”, η  οποία προβλέπει τη στρατηγική συνεργασία και συντονισμό τοπικών  οικοσυστημάτων Ε&Κ από τουλάχιστον δύο χώρες widening με στόχο την ευρύτερη καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και τη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των φορέων της τετραπλής έλικας, δηλαδή της έρευνας – επιχειρήσεων – κοινωνίας – δημοσίου.

Ο κ. Κυριαζής έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι θα υπάρξουν  ανάλογες εκδηλώσεις και για άλλους τομείς της RIS3, ενώ συνεχάρη όλους τους φορείς για τη συνεισφορά τους στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα στην προστασία της, καθώς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο της χώρας. 

Η Ν. Κορέα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon Europe το μεγαλύτερο πολυμερές πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας (R&I) στον κόσμο

Το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Κορέας ανακοίνωσε ότι  η Νότιος Κορέα θα γίνει η πρώτη ασιατική χώρα που θα ενταχθεί στο Horizon Europe, το μεγαλύτερο πολυμερές πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας (R&I) στον κόσμο.

Ο Υπουργός Επιστημών κ. Lee Young Ho και η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κα Iliana Ivanova, κατέληξαν σε συμφωνία για τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας στο πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να αναλάβουν τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για την οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας, η Νότια Κορέα θα γίνει η πρώτη ασιατική και η τρίτη χώρα εκτός ΕΕ που θα ενταχθεί στο Horizon Europe ως συνδεδεμένο μέλος από το επόμενο έτος. Η χώρα θα συμμετάσχει στον Πυλώνα ΙΙ του προγράμματος, ο οποίος επικεντρώνεται στη διεξαγωγή κοινής έρευνας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ανέφερε το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού Υπουργείου αναφέρεται ότι η απόφαση να προσκληθεί η Νότια Κορέα αντανακλά την αναγνώριση της ΕΕ για την εξαιρετική επιστημονική, τεχνολογική και καινοτόμο ικανότητα της χώρας, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της για μια οικονομία ανοιχτής αγοράς.

Επί του παρόντος, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (103,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την περίοδο 2021-2027.

Ερευνητές, ιδρύματα και επιχειρήσεις σε συνδεδεμένες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις από τη χρηματοδότηση 53,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του «Πυλώνα 2», η οποία υποστηρίζει την έρευνα για παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς της υγείας, της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Σε αντάλλαγμα, οι συνδεδεμένες χώρες συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του European Horizon σε προσαρμοσμένη κλίμακα, ανάλογα με το πόσες επιχορηγήσεις κερδίζουν οι ερευνητές τους. Η συμβολή της νοτιοκορεατικής πλευράς είναι το μοναδικό θέμα που πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

Ο Υπουργός Επιστημών κ. Lee Young Ho τόνισε ότι η συμμετοχή της Ν. Κορέας ως συνδεδεμένη χώρα στο Horizon Europe, το μεγαλύτερο πολυμερές πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας στον κόσμο, θα προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες τόσο για την Ν. Κορέα όσο και για την ΕΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της έρευνας μέσω κοινής έρευνας.

Ο κ. Lee εκτιμά και δεσμεύθηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε οι Κορεάτες ερευνητές  να μπορούν να αρχίσουν να συμμετέχουν στο Horizon Europe με καθεστώς συνδεδεμένης χώρας από το 2025.

Πρόσκληση προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι 30/5

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,  ως Φορέας Υλοποίησης της Δράσης «Πρόσκληση προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης κατ’ εφαρμογήν της υπό στοιχεία Γ.Π. B1Β2/53000/ 23.10.2023 (Β’ 6120) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ ΚΥΑ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της Δράσης «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CLAWBACK & ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150266) για τα έτη 2024-2025, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι εκδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, η υπ’ αριθμ. πρωτ.  ΓΓΕΚ 29276/10.04.2024 (ΑΔΑ: 9ΔΟΠ46ΝΛΣΞ-Ξ2Φ) απόφαση με θέμα: «Πρόσκληση προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης κατ’ εφαρμογήν της υπό στοιχεία Γ Π.οικ. 80277/ 23.12.2021 (Β’ 6247) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ ΚΥΑ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της Δράσης «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CLAWBACK & ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ» ( ID: 16816, Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150266)»

Η Δράση απευθύνεται προς Δικαιούχους επιχειρήσεις που υπόκεινται σε διαδικασία συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη πρόσκληση και θα εισφέρει στους γενικούς στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ως Δικαιούχος για Έργο Ε&Α και Επενδυτικό Σχέδιο νοείται ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκων ή ο τοπικός του αντιπρόσωπος στην Ελλάδα εφόσον ορίζεται στην άδεια κυκλοφορίας, και εν γένει κάθε φαρμακευτική επιχείρηση που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ειδικά για Επενδυτικά Σχέδια δικαιούχοι είναι επίσης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που εμπίπτουν στους κωδικούς δραστηριότητας ΚΑΔ 21.10, 21.20, 26.60, 32.50, 17.22 και 72.19 και υποχρεούνται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback).

Ο προϋπολογισμός της Δημοσίας Δαπάνης της Δράσης ανέρχεται σε 150.000.000 ΕΥΡΩ.

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Υγείας, οι δε δαπάνες θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων-TA, στη ΣΑΤΑ TA091 με ενάριθμο κωδικό 2021ΤΑ09100011 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU (κωδικός Δράσης: 16816), με βάση την Απόφαση Ένταξης με αρ. πρωτ. 70310 ΕΞ 2023 / 05.05.2023 (ΑΔΑ: ΨΣΩΓΗ-ΚΨΔ) έχει δε λάβει κωδικό: ΟΠΣ ΤΑ: 5150266″.

Στην Πρόσκληση της Δράσης περιγράφονται αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης, η διαδικασία αξιολόγησής τους, η ένταξή τους προς ενίσχυση, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης τους, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης.

Τα έργα που θα ενταχθούν, θα υλοποιηθούν βάσει των προβλεπομένων στην πρόσκληση της Δράσης και των Παραρτημάτων αυτής, αποτελούν δε αναπόσπαστο Τμήμα της ως άνω εκδοθείσης Απόφασης.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis), ορίζεται η επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ήτοι την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 μ.μ. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ..

Τα αιτήματα ενίσχυσης έργων Έρευνας και Ανάπτυξης (έργων Ε&Α) ή / και έργων Επενδυτικών Σχεδίων υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων / ΠΣΚΕ  (http://www.ependyseis.gr/mis) με τις ενδείξεις «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CLAWBACK & ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ)-2η Πρόσκληση»

ή/και

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ CLAWBACK & ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ) -2η Πρόσκληση»

Οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής έως δύο / 2 αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως δύο / 2 επενδυτικών σχεδίων.

Ως ημερομηνία έναρξης του χρόνου υλοποίησης των έργων ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης

Απόφασης Ένταξης του/ των έργου / ων.

Ως ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η επομένη της ημερομηνίας υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης στο ΠΣΚΕ.

Η διάρκεια υλοποίησης των έργων Έρευνας και Ανάπτυξης ή/ και των έργων Επενδυτικών Σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η.12.2025.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ