Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Ποια η πορεία της καπνοκαλλιέργειας

spot_img

Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί περιέγραψε ενδελεχώς και λεπτομερώς ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια ενθαρρυντική για το μέλλον των παραγωγών απόκριση. Η πανδημία του κορονοϊού και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά καπνών της χώρας φαίνεται πως έχουν εξαντλήσει οικονομικά τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι βρέθηκαν πλέον να διαθέτουν προς πώληση τα καπνά τους σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ζητούν οικονομική στήριξη από πλευράς της πολιτείας, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ευήκοα ώτα προς το παρόν. Μάλιστα, όπως εξηγούν καπνοπαραγωγοί της περιοχής, διατηρούν στάση αναμονής και δεν είναι σίγουροι για το εάν πρέπει να προχωρήσουν σε σπορά, με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Διαβάστηκε” αλλά δεν απαντήθηκε από τον Υπουργό

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, πρόσφατα έστειλε νέα επιστολή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία εκθέτει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που καλλιεργούν καπνό στην περιοχή και ζητά μεταξύ άλλων την άμεση οικονομική τόνωση από το κράτος. Πριν λίγες ημέρες είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό. Μου είπε ότι διάβασε την επιστολή μας αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση” εξηγεί ο Εσάτ Χουσεΐν εκφράζοντας την έντονη αμφιβολία του για το κατά πόσο θα ικανοποιηθούν έστω και στο ελάχιστο τα αιτήματα των παραγωγών.

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης αριθμεί 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι ωστόσο από τις αρχές της πανδημίας βλέπουν το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, πως φέτος οι καπνοπαραγωγοί διέθεσαν καπνά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που κυμαίνονται από 3,80 ευρώ έως 4,40 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 3,85 ευρώ το κιλό. Πρακτικά δηλαδή υπάρχουν καπνοπαραγωγοί που πωλούν σε τιμές ακόμη και κάτω από το κόστος. Συγκριτικά με τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους μάλιστα καταγράφηκε σημαντική πτώση στην τιμή του καπνού, καθώς η μέση τιμή ήταν στα 5,20 ευρώ το κιλό.

Εμείς ζητήσαμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να συνυπολογίσουν αυτή την αρνητική για τους παραγωγούς εξέλιξη και να χορηγηθεί αποζημίωση λόγω της πανδημίας, τουλάχιστον στα 120 ευρώ ανά στρέμμα, για να μπορέσουν και οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους” προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως βλέπουμε τα χωράφια να μην έχουν οργωθεί ακόμα. Αυτό εξήγησα στον Υπουργό όπως και οι άλλοι συνάδελφοι που ήμασταν στην τηλεδιάσκεψη. Στην περιοχή μας όμως είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, αν συνυπολογίσουμε ότι ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια για τους περισσότερους”.

Διπλό το χτύπημα

Την ίδια στιγμή η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα έχουν καθηλώσει στην Ελλάδα τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, που συνήθως έφευγαν στο εξωτερικό για εποχιακή απασχόληση για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η ζημιά είναι διπλή. Δεν μπορούν ούτε έξω να πάνε οι άνθρωποι να δουλέψουν ούτε εδώ υπάρχουν κίνητρα για να καλλιεργήσουν καπνά και να βγάλουν τα έξοδα τους” αναφέρει ο κύριος  Εσάτ Χουσεΐν.

Εγώ έδωσα στα 3,90 ευρώ το κιλό περίπου φέτος. Τα έξοδα τρέχουν, ήταν η πιο δύσκολη χρονιά και σίγουρα εάν δεν λάβουμε μια ενίσχυση δεν ξέρω πως θα τα βγάλουν πέρα οι καπνοπαραγωγοί. Πώς θα πληρώσω το ΕΦΚΑ μου; Τα έξοδα ανεβαίνουν συνέχεια, τα πετρέλαια στα ύψη. Εμείς έχουμε 10 στρέμματα και τα δουλεύουμε με την οικογένεια μου κάθε χρόνο με καπνά και ζούμε από αυτά. Δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα φέτος” τονίζει ο Σαλή Ογλού Σαλή, που καλλιεργεί καπνά εδώ και χρόνια στην Ξάνθη, τονίζοντας πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας τον ανησυχεί ιδιαίτερα.

Παράλληλα, οι καπνοπαραγωγοί στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θέτουν και το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι έμποροι και οι εταιρίες που μεταποιούν τα καπνά, τονίζοντας πως η παροχή οικονομικής ενίσχυσης αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητά τους. Επικαλούμενες την πανδημία οι μεταποιητικές εταιρίες καταπατούν τους καπνοπαραγωγούς μας, τη στιγμή που τα καπνά μας είναι όπως κάθε χρόνο άλλωστε εξαιρετικής ποιότητας” προσθέτει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ