Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης με τη συνυπογραφή 33 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας διευκρινίσεις για το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28.6.21, ποσοστό ανοχής στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη το εξωφρενικό 23%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ στόχου προστασίας από 7% έως 12,8% με την τελική απόφαση να καταλήγει στο 10%.
O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες από την εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τείνει συνεχώς αυξανόμενος. Η εξαφάνιση των μελισσών ή ακόμα και η μείωση του πληθυσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα, καθώς οι μέλισσες διαδραματίζουν τον ρόλο του επικονιαστή των φυτών στη φύση. Η προστασία των μελισσών είναι απαραίτητη για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και για τη διατήρηση σημαντικών φυτικών καλλιεργειών που αποτελούν βασική πηγή διατροφής για τον άνθρωπο.
Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει το ποιος και με ποια κριτήρια εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, που πρακτικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να γίνεται ανεκτή απώλεια του 1/4 της κυψέλης από τη χρήση φυτοφαρμάκων και πώς έγινε αυτή πολιτικά αποδεκτή σαν πρόταση από πλευράς της Ελλάδας στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λαμβάνει, με αποκορύφωμα τη στάση στο AGRIFISH, σωρεία καταστροφικών αποφάσεων για τη μελισσοκομία της χώρα μας, που φημίζεται για το μέλι της αλλά και εκθέτει τη χώρα περιβαλλοντικά.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση, έχει ως εξής:
Θέμα: Η Κυβέρνηση της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του υψηλότερου ποσοστού ανοχής απωλειών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη
Οι μέλισσες αποτελώντας τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση, αποτελούν έναν από τους πολυτιμότερους οργανισμούς στο οικοσύστημα και σημαντικό δείκτη περιβαλλοντικής ισορροπίας. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συντελούν στην αναπαραγωγή του 60 με 70% των φυτικών ειδών μέσω της επικονίασης, δηλαδή της γονιμοποίησης του άνθους για να γίνει καρπός.
Ωστόσο, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες από την εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τείνει συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό συμβαίνει διότι αυτά τα φάρμακα έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη των φυτών και να προσβάλουν τελικά, μέσω της γύρης και του νέκταρ, το νευρικό σύστημα των μελισσών και πολλές φορές να τις οδηγούν στο θάνατο.
Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σημαντικότητα της προστασίας των πολύτιμων αυτών εντόμων, των μελισσών. Με την παραδοχή αυτή, γεννάται εύλογα η απορία με βάση ποια κριτήρια η χώρα μας, εκπροσωπούμενη από την Κυβέρνηση της ΝΔ, πρότεινε, στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28.6.21, ποσοστό ανοχής στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη 23%, ενώ άλλες χώρες τις Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ στόχου προστασίας 7% και 12,8% με την τελική απόφαση να καταλήγει στο 10%.
Επειδή, ο πληθυσμός των μελισσών τείνει σταδιακά μειούμενος,
Επειδή, αν οι μέλισσες αφανιστούν, θα εξαφανιστούν τελικά και σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που αποτελούν βασική πηγή διατροφής για τον άνθρωπο,
Επειδή, η έκλειψη των μελισσών μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα,
Επειδή, η μείωση του μεγέθους αποικιών των μελισσών, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε μείωση και την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου μελιού και των άλλων ωφέλιμων προϊόντων (βασιλικό πολτό κλπ) με άμεσο και τον οικονομικό αντίκτυπο, σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια βάλλεται ποικιλοτρόπως,
Επειδή, οι διεθνείς οργανώσεις των μελισσοκόμων (π.χ. Apimodia), πρότειναν μηδενικό ποσοστό ανοχής, ενώ οι συμβουλευτικές επιστημονικές επιτροπές της Ε.Ε. πρότειναν σε καμία περίπτωση να μην περάσει το 7%,
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Ποιος εισηγήθηκε και με ποια κριτήρια ώστε να προτείνει η Ελλάδα ποσοστό ανοχής23% στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη;
- Με ποιο σκεπτικό οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη λήψη αυτής της απόφασης;