Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Οικονομική ενίσχυση για τα ασυγκόμιστα κεράσια ζητούν κερασοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας

  • Τα λάθη στην ΚΥΑ με τους μετακλητούς εργάτες γης, άφησαν ασυγκόμιστες τις πρώιμες ποικιλίες και οι παραγωγοί απειλούνται με οικονομικό αφανισμό
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Αυτοψία στους κερασεώνες της επαρχίας Αγιάς Λάρισας και συγκεκριμένα σε Αγιά, Ανάβρα και Γερακάρι, πραγματοποίησε χθες Κυριακή 30 Μαΐου 2021, η εφημερίδα «ΑγροΈκφραση» και η τηλεοπτική εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του «Astra tv», εκεί όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ασυγκόμιστα πρώιμα κεράσια, λόγω του θέματος, που ανέκυψε εδώ και 20 περίπου ημέρες, με τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες, συναντώντας και συζητώντας με αγροτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Οι κερασοπαραγωγοί, βλέποντας τα πρώιμα κεράσια να παραωριμάζουν αλλά και να σαπίζουν στα δέντρα, μη μπορώντας να τα συγκομίσουν, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, ζητούν από την κυβέρνηση έμπρακτη βοήθεια, μέσω έκτακτης οικονομικής στήριξης, είτε με τη μορφή «κορωνοενίσχυσης», είτε με ενίσχυση deminimis, διότι για την όλη δυσχερή εξέλιξη στο θέμα των μετακλητών εργατών γης, δεν έχουν καμία μα καμία ευθύνη.

Πρώτος σταθμός ήταν στην περιοχή «Κόκκαλα» Αγιάς, όπου συναντήσαμε τον Αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κ. Γιώργο Καρτερό και τον κερασοπαραγωγό Ηλία Τσότσα.

Ακολούθως επισκεφθήκαμε κερασεώνες στο χωριό Ανάβρα Αγιάς και συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του τοπικού Συνεταιρισμού και αντιδήμαρχο του δήμου Αγιάς κ. Βασίλη Σμυρλή και τον πρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Ζαχαράκη.

Τελευταίος σταθμός ήταν οι κερασεώνες στο χωριό Γερακάρι Αγιάς, όπου συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» κ. Γιώργο Ζέικο.      

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ     

Να θυμίσουμε ότι με το ΦΕΚ Β 430/2021 έγινε ο καθορισμός ανώτατου αριθμού  για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022 και ειδικότερα για το Νομό Λάρισας ορίστηκαν 150 θέσεις εργατών γης και 250 εργατών κτηνοτροφίας, θέσεις για εποχικούς εργάτες (6 μήνες).

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, ότι τα συναρμόδια υπουργεία, καθόρισαν αυτόν τον αριθμό εργατών γης που αποτυπώνεται στο σχετικό, με βάση τα έγγραφα αιτήματα που απέστειλε η περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα με τα υπ’ αρίθμ 39939/1268/2-10-2020 και 47134/1437/16-11-2020.

 Όμως, μόνο ο Δήμος Αγιάς απασχολεί κάθε χρόνο πάνω από 500 εποχικούς εργάτες γης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός 150 που υπήρχε στο ΦΕΚ, ήταν για όλο το νομό και όπως είναι φυσικό, ήταν αδύνατο να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η παραπάνω εξέλιξη, δημιούργησε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά των κερασοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, ζητώντας από τα συναρμόδια υπουργεία να αυξηθεί ο αριθμός των εποχικών και όχι μόνο εργατών γης, με την πλευρά του υπουργείου εργασίας να ζητά από την περιφέρεια Θεσσαλίας να αποστείλει νέο, διορθωτικό αίτημα με το σωστό αριθμό εργατών γης, πράγμα το οποίο και έγινε.

ΝΕΑ ΚΥΑ

Έτσι λοιπόν, φτάσαμε, μετά από σχεδόν 20 ημέρες και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργο Λαδόπουλο, η περιβόητη νέα ΚΥΑ να έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, την Παρασκευή 28 Μαΐου και σήμερα Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Μπορεί τελικά, μετά κόπων και βασάνων, να υπογράφηκε η ΚΥΑ αλλά το πρόβλημα δυστυχώς δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα, διότι, οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μετάκληση των εργατών γης, που θα χρειαστούν να πραγματοποιήσουν οι κερασοπαραγωγοί, μέχρι να έρθουν οι εργάτες γης, θα πάρουν περίπου μια εβδομάδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα κεράσια θα παραμείνουν ασυγκόμιστα και ότι θα χαθεί η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών.    

Δείτε τα παρακάτω βίντεο:

https://www.facebook.com/christos.athas/videos/2965214747025629/

https://www.facebook.com/christos.athas/videos/2965184527028651/

https://www.facebook.com/christos.athas/videos/2965156070364830/

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ