Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Νέο κρούσμα νοθείας στην φέτα από αγελαδινό γάλα

Και τρίτο κρούσμα Φέτας μαϊμού, πάλι στη Σουηδία από ελληνική εταιρεία.

Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία ασυδοτούν , η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα θα πρέπει να προβούν άμεσα σε ελέγχους και πρόστιμα !!!

Στην αναφορά η μοριακή ανάλυση λέει τα παρακάτω: αγελαδινό γάλα (50-100%), πρόβειο (2-10%) και γίδινο (10-50%) γάλα. Να θυμίσουμε ότι στην φέτα η αναλογία πρέπει να είναι γάλα πρόβειο 75% , γίδινο 25% , αγελαδινό 0%.

Διαβάστε την αναφορά για την εταιρία Garant (που έκανε φέτα με αγελαδινό γάλα):

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Για το θέμα κατέθεσε επερώτηση στην βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας, Σταύρος Αραχωβίτης και Σπύρος Λάππας, η οποία μάλιστα συνυπογράφεται από άλλους 35 βουλευτές, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκές αγορές όπου διατίθεται από ελληνικές εταιρείες «λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «ελληνική φέτα».

Οι ποινές που επιβάλλονται σε εταιρείες που έπεσαν στην αντίληψη ελεγκτικών αρχών του εξωτερικού (Σουηδία κ.α.) είναι τόσο μικρές που χαρακτηρίζονται δίκαια ως χάδι. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να εξωθούνται κι άλλοι στην παραπλάνηση των καταναλωτών με μοναδικό σκοπό το αλόγιστο κέρδος εις βάρος όμως των αιγοπροβατοτρόφων γαλακτοπαραγωγών.

Η καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για παραγωγή και διανομή φέτας «μαϊμού» σε αγορές της Ευρώπης και η αγωνία που εκφράζεται για το μέλλον των κτηνοτρόφων θα πρέπει να αφυπνίσει την Κυβέρνηση και να λάβει επιτέλους τα αναγκαία μέτρα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Δεύτερο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας»»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα  των τελευταίων ωρών, πού βασίζονται σε  έγγραφο που απέστειλε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, στους υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό, υφυπουργό Φ. Αραμπατζή, γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ και πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κοινοποίηση στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, στα διπλωματικά γραφεία της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΞ, στους Γενικούς Γραμματείς, την αρμόδια Γενική Διεύθυνση και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μόναχο και το Ντίσελντορφ, υφίσταται νέα καταγγελία αυτή τη φορά από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία προβαίνει σε εισαγωγές και πωλήσεις αρχικά στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως στην αγορά της Γερμανίας για αθέμιτες πρακτικές στην παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντος τυριού με την επισήμανση Φέτα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, διακινείται  στην αγορά, κυρίως της Σουηδίας, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας, Φέτα «μαϊμού» η οποία σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένο εργαστήριο στην Σουηδία, ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε αναλογία 50% έως 100%, ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου πρόβειο ή γίδινο γάλα, δηλαδή η συγκεκριμένη «φέτα» είναι «σκέτο λευκό τυρί», από 100% αγελαδινό γάλα, χωρίς ίχνος αιγοπρόβειου, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι  η Φέτα ΠΟΠ παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και σε ποσοστό 30% από κατσικίσιο.

Επειδή καταγγέλλεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας,  ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει το φαινόμενο της νόθευσης προϊόντων ΠΟΠ, ότι ελληνικές επιχειρήσεις  στοχεύουν μόνο και μόνο στο αλόγιστο κέρδος αδιαφορώντας για την ελληνικότατη Φέτα ΠΟΠ και με τον τρόπο αυτό καταδικάζουν ουσιαστικά το παγκοσμίως μοναδικό αυτό προϊόν σε μαρασμό, οδηγώντας τους αιγοπραβατοτρόφους σε οικονομική καταστροφή και εξωθώντας τους σε  έξοδο από το επάγγελμά τους.
Επειδή παρόμοιο περιστατικό διαπιστώθηκε αρμοδίως και εις βάρος της εταιρίας ΟΜΗΡΟΣ, η οποία πωλούσε λευκό τυρί αντί για φέτα στην αγορά της Γερμανίας, ωστόσο «τιμωρήθηκε» με ποινές –χάδι, γεγονός που άνοιξε διάπλατα το δρόμο σε άλλους επίδοξους παραποιητές ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή αγορά.
Επειδή πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας» που αναδεικνύεται όχι κατόπιν των οφειλόμενων ελέγχων των αρμόδιων Υπηρεσιών της χώρας μας, αλλά από εμπορική/εισαγωγική εταιρεία γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους ισχυρισμούς περί εντατικών ελέγχων.  
Επειδή πρόκειται για επαναλαμβανόμενο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας» που καταρρακώνει τη φήμη της ναυαρχίδας των ΠΟΠ προϊόντων μας στις σοβαρότερες ευρωπαϊκές αγορές και στρέφεται ευθέως κατά του εισοδήματος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων, και γενικότερα των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Επειδή θεωρούμε ότι τέτοια συμβάντα πρέπει να αποτιμώνται ως  εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας, των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και των υγιών επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα γάλακτος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πως ακριβώς εννοεί τον εύστοχο τίτλο που κοσμεί το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ της 19ης Ιουλίου «Το μαχαίρι στο κόκκαλο, τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Έλεγχοι σε όλους και παντού;», μετά από το γεγονός ότι σοβαρότατα περιστατικά φέτας «μαϊμού» αποκαλύπτονται από δραστηριοποιούμενες σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης εμπορικές εταιρείες και το ελληνικό Κράτος εκ των υστέρων δρα και μάλιστα με επιβολή εντέλει προστίμων «χάδι»;

Πως αξιολογεί το έργο των αρμόδιων Υπηρεσιών ευθύνης του στο συγκεκριμένο πεδίο του ΠΟΠ Φέτα;

Με ποιο τρόπο σκοπεύει να  ενεργοποιηθεί το αρμόδιο Υπουργείο και  η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προστασίας των αγνών και ποιοτικών ελληνικών  προϊόντων και ειδικότερα της ελληνικής φέτας τόσο στην εσωτερική όσο και εξωτερική αγορά;

Αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης να πατάξει παρόμοιες περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και νοθειών, πραγματοποιώντας συχνότερους ελέγχους και επιβάλλοντας   αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές ποινές προστατεύοντας τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους και ένα μοναδικό «εθνικό» προϊόν;  

Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας για τη νοθεία της φέτας, έβγαλε και αυτή σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρει:

Μετά μεγάλης μας λύπης –όχι όμως κι έκπληξης- μαθαίνουμε από τον τύπο για ένα ακόμη περιστατικό νοθείας ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στο εξωτερικό και πάλι από Θεσσαλική εταιρεία.

Μια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, η οποία εδώ και καιρό είναι το ισχυρότερο brandname στον κόσμο στα τυροκομικά είδη(όλοι πασχίζουν να φτιάξουν λευκό τυρί και να κολλήσουν την ετικέτα ΦΕΤΑ, που θα τους εξασφαλίσει μεγάλες πωλήσεις).

Μια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, για την κατοχύρωση της οποίας δόθηκαν μεγάλοι αγώνες με συμμετοχή των κτηνοτρόφων και δη ενός Θεσσαλού του Μιχάλη Τζιότζιου, ξεκινώντας από το μακρινό 1994 με μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλή τον καθηγητή κύριο Εμμανουήλ Ανυφαντάκη και φτάνοντας στο 2002 με την τελική κατοχύρωση από την Ε.Ε.

Μια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, που είναι η ναυαρχίδα των εξαγωγών στα τυροκομικά προϊόντα και γενικότερα στα τρόφιμα στη χώρα μας.

Μια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, που είναι το τυρί που κρατά όρθια την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία.

Μια ΦΕΤΑ ΠΟΠ, διαφήμιση για την χώρα μας, που ταξιδεύει σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Κύριοι, το γεγονός πως μέσα σε ένα εξάμηνο έχουμε δεύτερο κρούσμα νοθείας της ΦΕΤΑΣ μας και μάλιστα στο εξωτερικό πληγώνει ίσως και ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Την πληγώνει ως χώρα που δεν μπορεί να προστατέψει τους καταναλωτές από τέτοιου είδους απάτες. Την πληγώνει γιατί φαίνεται πως δεν μπορεί να προστατέψει τους έντιμους τυροκόμους από τέτοιους απατεώνες. Την πληγώνει γιατί δεν μπορεί να προστατέψει το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της. Και δεν μπορεί να προστατέψει στο τέλος τον ΕΛΛΗΝΑ κτηνοτρόφο.

Είναι κρίμα κι άδικο στον βωμό του χρήματος και της απληστίας ορισμένων τυροκόμων να στιγματίζεται ολόκληρη η χώρα και να κινδυνεύουν με αφανισμό οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καταδικάζει απερίφραστα το νέο περιστατικό νοθείας της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στο εξωτερικό και ζητά από την πολιτεία να πάρει μέτρα άμεσα ώστε :

α) Να προστατευτεί το προϊόν ΦΕΤΑ ΠΟΠ από τέτοιες απάτες στο μέλλον.

β) Εάν κριθεί ένοχος από τις αρμόδιες αρχές να πληρώσει το τίμημα που ορίζει η νομοθεσία χωρίς νομικά παραθυράκια τύπου «υποτροπής» όπως έγινε και με τον προηγούμενο.

γ) Να προστατευτούν όλοι οι καταναλωτές από τέτοιες απάτες.

δ) Να προστατευτούν και να στηριχθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Γκουρομπίνος

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ