Δύο είναι τα βασικά προβλήματα, στα οποία προβλέπεται να δώσει λύση η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την διάθεση της αλκοόλης που παράγουν οι διήμεροι αμβυκούχοι της χώρας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.”Ήταν προγραμματισμένη συνάντηση και αφορούσε στην κοινοτική οδηγία, που έχει έρθει από τα μέσα του 2020 και λόγω πανδημίας δεν συζητήθηκε για την αλκοόλη”, αναφέρει o Βασίλης Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι όροι που προβλέπει η οδηγία ταιριάζουν κατά 95% με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία στο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019.”Ουσιαστικά πρέπει να λυθούν ορισμένες βασικές λεπτομέρειες για να λυθεί το πρόβλημα του κλάδου”, προσθέτει.
ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΊΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όπως εξηγεί, η οδηγία προβλέπει ότι οι διήμεροι αποσταγματοποιοί θα έχουν έκπτωση εθνικού φόρου 85% και οι συστηματικοί 50%, ενώ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέβλεπε ότι 50% του εθνικού φόρου θα επωμίζονται οι διήμεροι και 100% οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί. Επιπλέον, μέχρι πρότινος οι παραγωγοί δεν μπορούσα να αποστάξουν την παραγωγή, εάν τα σταφύλια δεν περνούσαν από νόμιμο οινοποιείο. “Δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Η οδηγία δίνει την κατεύθυνση, είτε να οινοποιήσει και τα υπολείμματα να είναι απόσταγμα φρούτου”, αναφέρει ο ίδιος. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έγινε για την αποστακτική περίοδο του 2021, που τοποθετείται το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.”Η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ρητά ότι η αλκοόλη πρέπει να εναρμονιστεί μέχρι 1η Ιανουαρίου 2022, οπότε πρέπει μέσα στο 2021 να το κλείσουμε το θέμα”.
ΑΊΤΗΜΑ ΓΊΑ ΜΗΤΡΩΟ ΔΊΗΜΕΡΩΝ
Αναφορικά με την πορεία της παραγωγής του 2020, ο κ. Παπαγρηγορίου επισημαίνει ότι η παραγωγή αλκοόλης κάθε χρόνο διαφέρει και η πορεία της εξαρτάται από την κατεύθυνση, στην οποία θα στραφεί ο παραγωγός. “Εάν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή ως σταφύλι, θα την διαθέσει εμπορικά, εάν δεν μπορεί λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως είναι οι ασθένειες της αμπέλου και οι καιρικές συνθήκες, που καθιστούν την πρώτη ύλη ακατάλληλη προς οινοποίηση, θα το πουλήσει ο ίδιος. Ο αριθμός και το μέγεθος των διήμερων από χρόνια σε χρόνια αλλάζει”. Υπογραμμίζει δε ότι η Ομοσπονδία ζητά και τη σύσταση μητρώου διήμερων αποσταγματοποιών, προκειμένου να προσδιοριστεί και να συγκεντρωθεί η εγχώρια παραγωγή Πηγή: Στέλλα Αυγουστάκη- Fnb Daily