Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την ενίσχυση των ζωοτροφών, κτηνοτρόφοι

Ο ΣΕΚ Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: Πληροφορηθήκαμε ότι όσοι  κτηνοτρόφοι έκαναν ένσταση και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν, γιατί ο χρόνος που δόθηκε ήταν πολύ μικρός, δεν θα πληρωθούν και ότι  δεν θα αποδοθούν τα 89 εκ. € που είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση για την έκτακτη  στήριξη, για τις ζωοτροφές αλλά πολύ λιγότερα. Εάν ισχύσει αυτό, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση με την αιτιολογία ότι δεν  πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τις οποίες  όμως καμία αναφορά δεν γίνεται στην Υπουργική Απόφαση υλοποίησης  του Μέτρου 22.

Κινδυνεύουν έτσι να αποκλειστούν από την ενίσχυση:

  1. Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρότι πληρούν  τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22.
  2. Κτηνοτρόφοι των οποίων ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.
  3. Νεοεισερχόμενοι στον κλάδο.
  4. Η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.
  5. Κτηνοτρόφοι που διαθέτουν το απαιτούμενο εισόδημα, αλλά το σύστημα  τους απορρίπτει  και  τους εμφανίζει  ότι δεν έχουν εισόδημα.

Επίσης αναμένουμε να  διευθετηθεί και το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων αυτών.

Σε συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ  Παναγιώτης Πεβερέτος με τον  Υπουργό κο Γεωργαντά την Πέμπτη 26/1/2023 όπου και επισήμανε τα προβλήματα αυτά, ο κος Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα διευθετηθούν.

Φοβόμαστε όμως, ότι θα γίνει και τώρα αυτό που είχε γίνει με την προηγούμενη πολύ μικρή ενίσχυση, ουσιαστικά ψίχουλα, με το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, που δόθηκε την άνοιξη, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. €.  Ζητάμε και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν την περίοδο αυτή να πληρωθούν.

Αναμένουμε άμεσα απάντηση από τον κο Υπουργό.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ