- Εκπροσώπησε τη χώρα μας ως η μοναδική παραγωγός βρώσιμου κεχριού
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας – Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) διοργάνωσε επίσημη τελετή λήξης στη Ρώμη στις 29 Μαρτίου τιμώντας την Διεθνή Χρονιά «International Year of Millets_2023».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες και συνεργάτες του οργανισμού, ερευνητές, γεωπόνοι, βιομηχανίες, εκδοτικοί οίκοι, σεφ και παραγωγοί από όλο τον κόσμο.
Η επιτυχημένη εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα για ανταλλαγή συμβουλών για τη καλλιέργεια των millets και συζήτησης των προβλημάτων στις τοπικές και διεθνείς αγορές καθώς και των λύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση τους, από τη παραγωγή μέχρι και τη κατανάλωση. Παράλληλα, η εκδήλωση λειτούργησε ως η βάση για τη ζύμωση συμπράξεων και συνεργασιών που θα προωθήσουν περαιτέρω τα millets στο άμεσο μέλλον μέσω νέων προϊόντων, εμπορικών συμφωνιών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Η εκδήλωση στέφθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία του ειδικού συντονιστή του FAO, Dr. Yurdi Yasmi.
Ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα ήταν η μοναδική παρουσία της κυρίας Μαρίας Μπότη, καθώς εκπροσώπησε τη χώρα μας ως παραγωγός millet (κεχρί). Την τελευταία δεκαετία, η κυρία Μπότη, μαζί με την οικογένεια της, δραστηριοποιείται στο τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας κεχριού στην Δεσκάτη της Κεντρικής Ελλάδας.
Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, τα millets αλλά και άλλες καλλιέργειες μπορούν να προσδώσουν δυναμική και καινοτομία στην ελληνική γεωργία, υποστηρίζοντας τη γεωργία χαμηλών εισροών και τη δημιουργία νέων προϊόντων τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα.
Πιστή σε νέους ορίζοντες για την ελληνική ύπαιθρο και το περιβάλλον, η κυρία Μπότη μαζί με μία ομάδα παραγωγών, συμβούλων, και ερευνητών, προσπαθούν με σταθερά και μικρά βήματα να υποστηρίξουν την ιδέα της καλλιέργειας κεχριού στη χώρα μας.
Το πλάνο της ομάδας βασίζεται σε τρεις άξονες:
- ενίσχυση και επέκταση της παραγωγής σε νέες περιοχές μέσω της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παραγωγών,
- συμφωνίες με ελληνικές βιομηχανίες για τη δημιουργία νέων προϊόντων με βάση ή συστατικό το κεχρί,
- έρευνα και διασύνδεση με διεθνείς φορείς και ερευνητικά κέντρα μέσω του Δρ. Αλέξανδρου Ταταρίδα (ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, Πορτογαλία) με στόχο την υιοθέτηση των πρακτικών και αρχών της αγροοικολογίας στη καλλιέργεια του κεχριού στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά τον βιώσιμο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων μέσω της αγροοικολογίας. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη της σημασίας των millets και ενσωμάτωση τους σε σημαντικό βαθμό στα σχέδια της επερχόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.