Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Επιστολή διαμαρτυρίας για την Σταφίδα

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν αγρότες από το ν.Ηλίειας στον κ.Λιβανό, αναλυτικότερα:

Κύριε Πρόεδρε,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως τελευταία λύση στα σοβαρά αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η Οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2003 και έχει αναγνωρισθεί ως Οργάνωση Παραγωγών για τα προϊόντα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΟΦ).

Ο Νομός μας τα τελευταία χρόνια πληγώθηκε από τις φωτιές με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή αφού στην προσπάθεια τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.

Θέλουμε την παρέμβασή σας στα σοβαρά Αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε την την φετινή χρονιά.

1. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Η Οργάνωσή μας έδινε μέχρι το 2008 την Σταφίδα στους Ιδιώτες. Το 2008 προσφύγαμε στα δικαστήρια για να πάρουμε τα χρήματα. Κατόπιν και μέχρι σήμερα είχαμε σύμβαση με την ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ. Όλα τα χρόνια μέχρι 31 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ μας επαιρνε την Σταφίδα και μας εξοφλούσε. Τον Απρίλιο του 2021 μας ενημέρωσε ότι έχει αποθέματα από το 2020 και εάν δεν αποσυρθούν θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή του τρέχοντος έτους.

Εμείς αμέσως ενημερώσαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητήσαμε να παρθούν μέτρα για να μην έχουμε πρόβλημα κατά την παράδοση του προϊόντος. Μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Οι Σταφίδες παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών , οι εργάτες που εργάσθηκαν δεν έχουν πληρωθεί, και κάθε βράδυ στα καφενεία των χωριών έχουμε αψιμαχίες Σταφιδοπαραγωγών με τους εργάτες. Υπάρχει μια κοινωνική αναστάτωση που δεν ξέρουμε ποια κατάληξη θα έχει.

Το Υπουργείο δέχεται την άποψη των Ιδιωτών εμπόρων όπου δηλώνουν ότι 1 ΕΥΡΩ το κιλό είναι φυσιολογική τιμή τι στιγμή που τα έξοδα είναι το λιγότερο 1.30 ΕΥΡΩ ανά κιλό.

Επίσης οι Ιδιώτες έμποροι ισχυρίζονται ότι η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ πήρε την Σταφίδα των παραγωγών το 2020 με 1,50 ΕΥΡΩ ανά κιλό το οποίο αυτοί δεν μπορούν να δώσουν. ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ. Αυτή η Σταφίδα εάν δεν την έπαιρνε η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ θα ήταν ακόμη στις αποθήκες των παραγωγών.

Κύριε Πρόεδρε

Εμείς είμαστε παραγωγοί. Με την προηγούμενη Κυβέρνηση επιδιώκαμε την ανασύσταση Σταφίδας κάτι το οποίο δεν είχε γίνει. Με την δική σας Κυβέρνηση το πετύχαμε (και σε αυτό πρέπει να επαινέσουμε την πολιτική ηγεσία Βορίδη-Λιβανό). Πως θα γίνει η ανασύσταση με αυτές τις συνθήκες. Οι Σταφιδοπαραγωγοί προχωρούν και εγκαταλείπουν την Σταφίδα. Πρέπει να παρθούν μέτρα σήμερα. Η Σταφίδα είναι πολυετές φυτό και είναι δύσκολο να επανέλθει.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ- ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αυτά τα 3 προϊόντα στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών μας στο Νομό . Ενημερωθήκαμε ότι πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αυτά τα 3 προϊόντα από το 2023 να μην είναι σε αυτά που θα ενισχύονται από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό θα είναι καταστροφή για το Νομό μας . ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο , στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια. Οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες. Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν θα αποτύχει.

Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.

Κύριε Πρόεδρε

Θέλουμε την παρέμβασή σας να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ετσι ώστε να υπάρχει λύση στα προβλήματα που αναφέραμε προς όφελος των Αγροτών του Νομού μας.

Κύριε Πρόεδρε Σας γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των Σταφιδοπαραγωγών έχουν και ελιές. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει , και αντί να μαζεύουν στα χωράφια τους τον ελαιόκαρπο αναγκάζονται να έρθουν στην Αθήνα στις 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Είμαστε σίγουροι με την ευαισθησία που σας διακρίνει ότι θα κάνετε παρέμβαση σε αυτά που ζητάμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ