Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δύο αγροτικά προϊόντα της Λάρισας στον παγκόσμιο χάρτη διατροφικής αλυσίδας

Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη δύο τοπικών αγροτικών προϊόντων, του αχλαδιού «κρυστάλι» Τυρνάβου και του ακτινιδίου Πυργετού, ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μαζί με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Σωτήρη Ταμπόση και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Θανάση Ευθυμίου.

Πρόκειται για την κατάρτιση φακέλου προκειμένου το μεν «Kρυστάλι» να λάβει Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το ακτινίδιο να λάβει Πιστοποίηση Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκαλης ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία, τόνισε μεταξύ άλλων πως «με την αναγνώριση ως ΠΟΠ το αχλάδι του Τυρνάβου το γνωστό «κρυστάλι» και ως ΠΓΕ το ακτινίδιο Πυργετού ο νομός Λάρισας διεκδικεί επάξια θέσεις στις διεθνείς αγορές.

Η παραγωγή πιστοποιημένων και κατοχυρωμένων προϊόντων όπως το αχλάδι Τυρνάβου και το ακτινίδιο Πυργετού, θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος και κατ’ επέκταση και το εισόδημα των παραγωγών αλλά και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ότι η ποιότητα αυτών είναι υψηλή. Επίσης, αφ΄ενός ο Τύρναβος και ο Πυργετός θα αποκτήσουν φήμη, αφετέρου θα δώσει μια νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα σ’ ολόκληρο του νομού Λάρισας.

Ευχαριστώ τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου τον πρόεδρο και το Δ.Σ. καθώς και τον Α.Σ. Πυργετού (τον πρόεδρο και το Δ.Σ) διότι απέδειξαν πως ο καθένας από το μετερίζι του μπορεί να συμβάλει στο καλό του τόπου μας με συνεργασίες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για τη συνδρομή και το Γεωπονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καλώ τους δημάρχους και όλους τους πολιτικούς παράγοντες του νομού Λάρισας να αγκαλιάσουν και να συνδράμουν –ο καθένας- στην τελική ευόδωση των σχεδίων των Συνεταιρισμών. Το πρώτο λιθαράκι μπήκε…»

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Σωτήρης Ταμπόσης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «το αχλάδι κρυστάλι είναι ένα προϊόν για το οποίο ο συνεταιρισμός έχει μία πολύ μεγάλη δραστηριότητα και παράγει αρκετές ποσότητες. Ένα προϊόν με μεγάλη ισχύ στην τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι η εξαγωγιμότητα του προϊόντος με μία ισχυρή ταυτότητα. Ευχαριστώ πολύ τον βουλευτή κ. Κόκκαλη χωρίς τη βοήθεια του οποίου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η προσπάθεια».

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Θανάσης Ευθυμίου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «μπαίνουμε δυνατά στο παιχνίδι της εξαγωγής στο ακτινίδιο. Το 90% της παραγωγής στη χώρα μας πηγαίνει για εξαγωγή. Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με τον κ. Κόκκαλη για να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντα της περιοχής μας, θα έχει όφελος για όλους γιατί οι ταυτότητες πλέον είναι αυτές που δίνουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει να πάρει το κάθε προϊόν. Πρέπει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και να βρίσκουμε ανθρώπους όπως ο κ. Κόκκαλης, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δυστυχώς τα πράγματα δε γίνονται από μόνα τους. Ευελπιστούμε να πάμε όλα καλά με τη βοήθεια των κυβερνώντων».

Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ

Εκ μέρους της εταιρείας που ανέλαβε την κατάρτιση των φακέλων, ο γεωπόνος σημείωσε ότι «ανταποκριθήκαμε σε μία συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών, έτσι ώστε να μπορέσουν πλέον κάποια προϊόντα του νομού Λάρισας, να αναδειχθούν, να αποκτήσουν ταυτότητα, πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή. Όλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι το δικό μας προϊόν είναι το καλύτερο. Σε μία αγορά όμως που κάποιος δε γνωρίζει το προϊόν, την ποιότητα, την προέλευση και τα δεδομένα που το υποστηρίζουν, αυτό δεν είναι δυνατό. Είναι μία επίπονη διαδικασία η κατάθεση του φακέλου αλλά ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ