Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Εκτός ενίσχυσης ζωοτροφών θα μείνουν-εκ νέου- χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Στην τελευταία μας ανακοίνωση προς το ΥΠΑΑΤ, αναφέραμε ότι «Με την πάροδο του χρόνου όμως-δυστυχώς- διαπιστώσαμε πέραν της απειρίας, ότι υπάρχει παντελής ανικανότητα και κατόπιν, μετά τα τελευταία γεγονότα, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, ούτε η απειρία φταίει, ούτε η ανικανότητα φταίει, διότι-ως φαίνεται-υπάρχει σκοπιμότητα. Σκοπιμότητα ενάντια στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, σκοπιμότητα, ενάντια στον αγροτικό κόσμο της χώρας γενικότερα».

Δυστυχώς για τον κτηνοτροφικό κόσμο, επιβεβαιωνόμαστε για πολλοστή φορά αφού το τελευταίο ευτράπελο έχει να κάνει με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, μέσω του Μέτρου 22, για τις ζωοτροφές,  όπου τα 89 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), κάτι για το οποίο είχαμε διαφωνήσει ευθύς εξ αρχής, διότι αυτά τα χρήματα, ήταν ούτως ή άλλως χρήματα που προορίζονταν για τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους), ενώ κατά την άποψή μας, θα έπρεπε αυτή η ενίσχυση να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έπρεπε να είχε ήδη χορηγηθεί, όχι μόνο με 89 εκατ. αλλά με διπλάσιο ποσό, που να προσεγγίζει τα 150 εκ. ευρώ.

Καταρχάς, η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη των κτηνοτρόφων, ήρθε στις 19 Ιανουαρίου 2023, μόλις  αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα προσωρινά αποτελέσματα των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, όπου διαπιστώσαμε ότι σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι μένουν εκτός ενίσχυσης, διότι, πάλι -όπως και στην προηγούμενη ενίσχυση-υπήρχαν προβλήματα με τους ΚΑΔ και επιπροσθέτως, τώρα μένουν εκτός ενίσχυσης και κτηνοτρόφοι, που, παρότι πληρούν την προϋπόθεση των 2.000 ευρώ, ελάχιστο κύκλο εργασιών, διότι-όλως παραδόξως, εμφανίζονται να μην πληρούν αυτό το κριτήριο.

Τα τραγελαφικά όμως δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ΥΠΑΑΤ ζητάει από τους νέους κτηνοτρόφους να εμφανίσουν ελάχιστο τζίρο για το έτος 2020, όταν οι νέοι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα, η πρώτη τους εγκατάσταση έγινε το έτος 2021. 

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτή η ενίσχυση, δεν προβλέφθηκε να είναι ακατάσχετη, με αποτέλεσμα, όσοι έχουν διάφορες οφειλές, να μην λάβουν, ούτε ένα ευρώ από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, την οποία ο κτηνοτροφικός κόσμος την αναμένει εναγωνίως.

Κύριε Γεωργαντά και κάθε αρμόδιος του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν προνοήσατε για το ακατάσχετο της συγκεκριμένης ενίσχυσης;

Έχετε επίγνωση ότι με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, που αφήσατε να συμβεί, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη, ζωοτροφές, ρεύμα και πετρέλαιο, ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, σε κάθε κλάδο, χρωστά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει;

Αλήθεια, τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που θα μείνουν και πάλι εκτός ενίσχυσης, είτε λόγω ασυνεννοησίας ΥΠΑΑΤ-ΟΠΕΚΕΠΕ-υπ. Οικονομικών, με τους ΚΑΔ, είτε με τον λανθασμένο κύκλο εργασιών, είτε λόγω μη ακατάσχετου της ενίσχυσης;

Πραγματικά αναμένουμε τις απαντήσεις σας, τις οποίες θα κρίνει όλος ο κτηνοτροφικός κόσμος και αναλόγως θα πράξει!!!

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου

Eρώτηση Λίτσας Λιακούλη για την κτηνοτροφία

Ε. Λιακούλη:  «”Επιτελικό” χάος στην έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων»

Σε κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή για τους Λαρισαίους κτηνοτρόφους που μένουν εκτός της έκτακτης στήριξης, προχώρησε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων εμφανίζεται απορριπτόμενος από το σύστημα, ανάμεσά τους και νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι, καθώς και κτηνοτρόφοι που έκαναν μεταβιβάσεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σε Δημόσια Επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στην Ερώτηση σημειώνονται οι βασικές αιτίες απόρριψης, όπως καταγράφηκαν από τα μέλη του Σ.Ε.Κ. και ειδικότερα ότι (Α) Μεγάλος αριθμός δικαιούχων, παρότι διέθετε το απαιτούμενο εισόδημα, απορρίφθηκε από το σύστημα, καθώς τους εμφάνιζε ότι δεν έχουν εισόδημα, (Β) Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό, παρουσιάζονται ως απορριπτόμενοι, παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22, φαινόμενο που είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης ενίσχυσης των ζωοτροφών, (Γ) Στις αιτήσεις πολλών κτηνοτρόφων, εμφανίζεται η ένδειξη «ελλιπής» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Επιπλέον, η Ε. Λιακούλη θέτει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την ανάγκη η εν λόγω ενίσχυση να είναι ακατάσχετη, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τεκμηριωμένη Ανακοίνωση για το όλο θέμα έχει εκδώσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου

«Σε διαδοχικές κοινοβουλευτικές και δημόσιες παρεμβάσεις μου, έχω αναδείξει πως οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης, καθώς συνθλίβονται υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική δραστηριότητα και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου.  Είναι απολύτως αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων υπέρ του κτηνοτροφικού κόσμου, με άρση των προβλημάτων που ανέκυψαν στην έκτακτη στήριξή τους, με επαρκή ενίσχυση του χαμένου εισοδήματός τους, ώστε να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», υπογραμμίζει με έμφαση η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, τονίζει ότι «στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη ένα ολοκληρωμένο πολύπλευρο Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να καταστεί ανθεκτικός στις διαδοχικές κρίσεις και να αναδειχθεί σε εξωστρεφή ανταγωνιστικό πρωταγωνιστή, διασφαλίζοντας δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και επαρκή ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, σαφείς απαντήσεις για:

– την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην Επιστολή του,

– να προχωρήσουν άμεσα και δίκαια οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων, δεδομένου του οικονομικού αδιέξοδου που βιώνουν,

– να ληφθεί μέριμνα για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης,

– να δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύμφωνα με όσα προτείνει ο Σ.Ε.Κ.,

– να ρυθμιστεί το ζήτημα της απώλειας της ενίσχυσης για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν,

να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ,

– να διευθετηθούν οι περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω μη εμφάνισης εισοδήματος στο σύστημα από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του “Άρτεμις” και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Διευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων, – να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, για να μην εγκαταλείψουν.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ