Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Δικαστικές αποφάσεις «σταθμός» για τα αγροτικά πανωτόκια με τη «σφραγίδα» του Βασίλη Κόκκαλη

Δύο αποφάσεις – σταθμός εκδόθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, οι οποίες δικαιώνουν δανειολήπτες αγρότες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και διαγράφουν απαιτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αφορούν πανωτόκια. Μάλιστα, ενεργό ρόλο είχε το δικηγορικό γραφείο του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη που ανέλαβε να φέρει σε πέρας τις υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τις υπ’ αριθμ. 43/2021 και 148/2019 τελεσίδικες και ήδη αμετάκλητες αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, οι οποίες δικαίωσαν τους αγρότες  στον δικαστικό τους αγώνα με την τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση «ΑΤΕ» και αναγνώρισαν την εσφαλμένη υπαγωγή από την Τράπεζα στον νόμο περί πανωτοκίων 3259/2004, αναδιαμορφώνοντας την οφειλή με βάση του νόμου περιορισμό.

Η πρώτη υπόθεση, αφορά ένα αγρότη από την Μαγνησία, ο οποίος το 2008 ζήτησε με αγωγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου να αναγνωριστεί  πως με ορθή υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 3259/2004 δεν όφειλε στην ΑΤΕ, ενώ η τελευταία θεωρούσε πως η οφειλή του ανερχόταν σε περίπου 136.000 ευρώ .Η αγωγή έγινε δεκτή, πλην όμως η ΑΤΕ άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Λάρισας .Το Εφετείο με την απόφαση του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την έφεση της ΑΤΕ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τρείς δανειολήπτες, οι οποίοι ως νόμιμοι κληρονόμοι αναγκάστηκαν, κάτω βέβαια από καθεστώς αφόρητης ψυχολογικής πίεσης (δέσμευση των επιδοτήσεων, καταγγελίες των επιμέρους δανειακών συμβάσεων, απειλή έναρξης καταδιωκτικών μέτρων), να αναγνωρίσουν και να αναδεχθούν το ληξιπρόθεσμο ύψος των οφειλών και ταυτόχρονα το άληκτο ύψος των συμβάσεων. Στη συνέχεια ζήτησαν από το πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας (το 2014) να αναγνωριστεί  και να κηρυχθεί η ακυρότητα της σύμβασης ρύθμισης οφειλών κατ` εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004. Η αγωγή έγινε δεκτή, πλην όμως η ΑΤΕ άσκησε το 2017 έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Λάρισας.Το εφετείο με την απόφαση του επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την έφεση της ΑΤΕ και όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς.

Βασίλειος Κόκκαλης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ