Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαμαρτυρίες γαλακτοπαραγωγών -Εuropean Milk Board στις Βρυξέλες

Δεν μπορεί να πωλείται το γάλα 0,40 € και το κόστος παραγωγής να είναι 0,50 € ανέφεραν οι γαλακτοπαραγωγοί. Καλύτερες αμοιβές για τους Ευρωπαίους αγρότες ζήτησαν σήμερα οι γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα (27/5) σε διαδήλωση στις Βρυξέλες. Τη διαδήλωση διοργάνωσε η ένωση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών γαλακτοπαραγωγών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γάλακτος (European Milk Board).

Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Luxemburgplein, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλακτος (EMB), ήταν να πραγματοποιήσει μια ήρεμη και ειρηνική διαδήλωση.

Από το Luxemburgplein οι διαδηλωτές προχώρησαν στη Wetstraat προς το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που διεξαγόταν συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γάλακτος καταγγέλλει από πλευράς της τη «νεοφιλελεύθερη» ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική και δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, απαιτεί μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι αγρότες, θα έπρεπε να έχουν προοπτικές για το μέλλον τους, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για απαιτούμενη«πραγματική» συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλακτος, Kjartan Poulsen, δήλωσε στο ειδησεογραφικό μέσο Bruzz των Βρυξελλών τα εξής: «Δεν θέλουμε πλέον οι αγρότες να εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις για να επιβιώσουν. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα μας επιτρέπει να ζούμε από αυτά που κερδίζουμε». «Μην κάνετε λάθος», δήλωσε ο Poulsen, «αν δεν δούμε καμία πρόοδο, τότε μπορεί να επιστρέψουμε».
Πρόσθεσε ότι τα μέλη του EMB ήταν «πάντα έτοιμα» να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και ότι είχαν συνηθίσει να προβάλλουν τις απόψεις τους με άμεσο τρόπο.
«Έχουν ακόμα πολλά τρακτέρ», είπε, αναφερόμενος προφανώς σε προηγούμενες διαδηλώσεις στην πόλη που απέκλεισαν την πρόσβαση σε πολλά σημεία της ευρωπαϊκής συνοικίας.
Αν και ο Poulsen είπε ότι ένιωθε την ανάγκη να προειδοποιήσει τους πολιτικούς της ΕΕ για το ποιες θα είναι οι συνέπειες της αγνόησης των αγροτών, επέμεινε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι πρόσφατες συναλλαγές του EMB με τους νομοθέτες ήταν θετικές.
Απαντώντας σε ερώτηση του  Brussels Signal , είπε ότι ο ίδιος και το διοικητικό συμβούλιο του ήταν σε συχνή επαφή με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας του μπλοκ Janusz Wojciechowski.
«Μόλις πριν από μια εβδομάδα είχαμε την τελευταία συνάντηση με τον Επίτροπο Janusz», είπε ο Poulsen, περιγράφοντας τον Πολωνό πολιτικό ως πολύ περισσότερο ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες του EMB από τον προκάτοχό του, Phil Hogan του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το EMB ζητά από την EC να περάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει την αγορά αγροτικών προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής του, ένα μέτρο που είπε ο Poulsen ήταν απαραίτητο για την εξασφάλιση του αγροτικού τομέα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ