Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Βουλευτές Πελοποννήσου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Νέοι Αγρότες: Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”

Ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής και χρηματοδότησης της παραμονής των νέων που έχει στα χέρια της η παρούσα Κυβέρνηση είναι αναντίρρητα το Μέτρο των Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που προβλέπει τη χρηματοδότηση των νέων για να ασχοληθούν για πρώτη φορά με το αγροτικό επάγγελμα. Το Μέτρο αυτό δεν αποτελεί μόνον ένεση στην παρατηρούμενη μείωση του πληθυσμού σε περιοχές της Περιφέρειας, αλλά στοχεύει στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Τα οφέλη είναι προφανώς πολλά γιατί οι νέοι αγρότες είναι δεκτικοί στην πρόοδο και την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Μπορούν λοιπόν και πρέπει να αποτελέσουν το ανθρώπινο δυναμικό της υπαίθρου, που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας με ταχύτερους ρυθμούς και στην αγροτική ανάπτυξη με σύγχρονες μεθόδους και με την υιοθέτηση του αναγκαίου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αντί λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ να αξιοποιήσει στο έπακρο το πολύτιμο αυτό εργαλείο, βάζει συνεχώς εμπόδια και φείδεται πόρων.

Με την ανάρτηση των σχετικών αποφάσεων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 27 Ιουλίου, δεν άφησε -μέσα στον Αύγουστο- και πολλά περιθώρια στους ενδιαφερόμενους να καλύψουν έγκαιρα και ορθά τις τυχόν εκκρεμότητες που προέκυψαν.

Και ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση νέων για να ενταχθούν στο Μέτρο, με αποτέλεσμα η ελάχιστη βαθμολογία ένταξης να έχει διαμορφωθεί πολύ υψηλά, οι πολλοί προκύπτοντες επιλαχόντες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος αν η Κυβέρνηση δεν αυξήσει τους πόρους ώστε να καλυφθούν όλες οι παραδεκτές αιτήσεις.

Με ερώτηση που υπογράφεται από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Λακωνίας Στ. Αραχωβίτη, την  Αν. Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Ολ. Τελιγιορίδου και όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου του κόμματος  -Γ. Γκιόλας, βουλευτής Αργολίδας, Γ. Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας, Αλ. Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας και Γ. Ψυχογιό, βουλευτή Κορίνθιας- ζητείται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών για να ανακοπεί η πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τον μαρασμό και την αποεπένδυση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 31/8/2022

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών”  του Π.Α.Α. 2014-2020 των επιλαχόντων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου”

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνει περιοχές με πολύ έντονη μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Η οικονομία της Περιφέρειας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση τροφίμων και ως εκ τούτου η στήριξη των τομέων αυτών συνεπάγεται την στήριξη της Περιφέρειας και την αντιστροφή της παρατηρούμενης μείωσης του πληθυσμού.

Ένα από τα πλέον σημαντικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην κατεύθυνση αυτή είναι το Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών”  το οποίο στοχεύει στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, ήτοι τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την ενθάρρυνση των νέων να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές και για τη συνολική στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο. Η ένταξη των νέων στο Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών” όχι μόνο αποτελεί βασική παράμετρο για την αποφυγή της μείωσης του ενεργού πληθυσμού αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της  παραγωγικής διαδικασίας, με όρους και προϋποθέσεις που συνεπάγονται  τον εκσυγχρονισμό της με ταχύτερους ρυθμούς και την ανάπτυξη με σύγχρονες μεθόδους, ενσωμάτωση της επιστημονικής προόδου, εφαρμογή της τεχνολογίας και υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συγκεκριμένα όμως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καταγράφηκε  μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα η ελάχιστη βαθμολογία ένταξης να έχει διαμορφωθεί πολύ ψηλά και να προκύπτουν πολλοί επιλαχόντες. Η δε Ανάρτηση των αποτελεσμάτων και η Απόφαση Ένταξης δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης για το Υπομέτρο 6.1 έγινε στις 27/7 με αποτέλεσμα να μην δοθεί στους ενδιαφερόμενους νέους  μέσα στον Αύγουστο ο απαραίτητος χρόνος και η πλήρης δυνατότητα για την κάλυψη των απαιτήσεων και εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από τη ανάρτηση αυτή.

Επειδή είναι αναγκαία η αντιστροφή της παρατηρούμενης μείωσης του πληθυσμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,

Επειδή η απώλεια παραγωγικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την κρίση που διαπερνά όλη την οικονομία πυροδοτεί νέες μειώσεις του πληθυσμού και τον  μαρασμό της υπαίθρου της Πελοποννήσου,

Επειδή η  ένταξη όλων των νέων που πληρούν τις προϋποθέσεις του Μέτρου των Νέων Αγροτών θα συμβάλλει στην ανακοπή της πορείας μείωσης του πληθυσμού, της παραγωγής και της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Πελοπόννησο,

Επειδή τέλος ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  οι ενδιαφερόμενοι λόγω της άκαιρης ανάρτησης και ένταξης των δικαιούχων βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση να καλύψουν έγκαιρα και ορθά εντός Αυγούστου τις τυχόν εκκρεμότητες που προέκυψαν,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα εξετάσει και θα χορηγήσει τον αναγκαίο χρόνο μέσω παράτασης στους ενδιαφερόμενους στη Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να καλύψουν επαρκώς τις τυχόν ελλείψεις/εκκρεμότητες;
  2. Πόσοι είναι οι επιλαχόντες στο Μέτρο των Νέων Αγροτών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και πόσα επιπλέον κονδύλια απαιτούνται για την ένταξη όλων των επιλαχόντων στο Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών” στη Περιφέρεια Πελοποννήσου;
  3. Θα μεριμνήσει για την εξεύρεση αυτών των απαραίτητων κονδυλίων και την ένταξη όλων των επλαχόντων στο Υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών”  στη Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Γκιόλας Ιωάννης

Παπαηλιού Γεώργιος

Χαρίτσης Αλέξανδρος

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ