Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Βοοειδή: Μέτρα προστασίας από την οζώδη δερματίτιδα

Τα ειδικά μέτρα ελέγχου νόσων που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται στα βοοειδή και στα υποπροϊόντα και στο ζωικό αναπαραγωγικό υλικό, που προέρχονται από αυτά τα βοοειδή, επιπλέον των μέτρων ελέγχου νόσων που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, στη ζώνη επιτήρησης και στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες που οριοθετούνται από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους κατόπιν εκδήλωσης εστίας λοίμωξης από τον LSDV.

Η λοίμωξη από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας, η οποία προκαλείται από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας (LSDV), είναι μια νόσος των βοοειδών και του ασιατικού νεροβούβαλου που μεταδίδεται με διαβιβαστές, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, να επιφέρει μείωση της παραγωγής γάλακτος, να προκαλέσει σοβαρή απίσχνανση, μόνιμη βλάβη στις δορές, διάφορες δευτεροπαθείς επιπλοκές, χρόνια αδυναμία και να επιφέρει την επιβολή απαγορεύσεων μετακίνησης ή εμπορικών συναλλαγών. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο νόσων που δηλώνονται υποχρεωτικά του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIΕ).

Τα ειδικά αυτά μέτρα εφαρμόζονται στα κράτη μέλη όπου:

α) έχει επιβεβαιωθεί εστία της εν λόγω νόσου

β) δεν έχει επιβεβαιωθεί εστία της εν λόγω νόσου, ωστόσο τα κράτη μέλη αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν εμβολιασμό κατά της συγκεκριμένης νόσου σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Ειδικότερα καθορίζονται:

1. Η οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών και ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV

2. Οι όροι για τις μετακινήσεις εντός και από περιοχές όπου εφαρμόζονται ειδικά μέτρα ελέγχου νόσων έναντι της λοίμωξης από τον LSDV (απαγορεύσεις – παρεκκλίσεις)

3. Οι υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων.

Να σημειωθεί ότι από το 2017 δεν έχουν αναφερθεί εστίες λοίμωξης από τον LSDV στην Ευρώπη, ωστόσο η νόσος εξακολουθεί να υπάρχει στην Ανατολία, την Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς και στην Ανατολική Ασία, όπου πλήττει το Μπανγκλαντές, η Κίνα και η Ινδία. Συνεπώς, η εξάπλωση αυτής της νόσου συνιστά δυνητικό κίνδυνο για τον γεωργικό τομέα στην Ένωση.

Εκτός από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, η Κροατία και ένας σημαντικός αριθμός γειτονικών τρίτων χωρών, όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Τουρκία γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV έχει συμπεριληφθεί στην πολιτική τους ελέγχου των νόσων.

Η πλειονότητα των εν λόγω τρίτων χωρών έχουν σταματήσει πλέον τον εμβολιασμό και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα επιτήρησης.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και σε γειτονικές περιοχές υποδεικνύει ότι ενδεχομένως εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος επανεισαγωγής ή επανεμφάνισης της νόσου σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπου ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV έχει διακοπεί.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, τα αποτελέσματα της επιτήρησης για τη λοίμωξη από τον LSDV και τον εμβολιασμό κατά της εν λόγω νόσου, κρίνεται σκόπιμο ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV να συνεχιστεί τουλάχιστον στις περιοχές υψηλού κινδύνου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Επιπλέον, σε όλα τα κράτη μέλη ή σε τμήματα αυτών όπου ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου έχει περιοριστεί ή έχει πλήρως παύσει, η συστηματική επιτήρηση, τόσο ενεργητική όσο και παθητική, θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα έως τις 21 Απριλίου 2023, λαμβανομένων υπόψη της πείρας της Ένωσης στον έλεγχο της λοίμωξης από τον LSDV, της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης της νόσου αυτής στα κράτη μέλη και τις γειτονικές τρίτες χώρες και οποιωνδήποτε μελλοντικών κανόνων για τον εμβολιασμό.

Αναλυτικά ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ