Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ανακοίνωση για τη νοθεία στην φέτα από τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας- Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, θεωρεί «άδικο τον στιγματισμό της Θεσσαλίας» λόγω των περιστατικών νοθείας.

Η επιστολή αναφέρει:

«Η Φέτα ΠΟΠ είναι το πιο γνωστό στον πλανήτη ελληνικό ‘brand name’ και η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων. Τα περιστατικά νοθείας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, θίγουν όχι μόνο τον κλάδο μας των παραδοσιακών Τυροκόμων, αλλά και ολόκληρη την χώρα. Συνιστούν δε απειλή απροσδιόριστων διαστάσεων για το μέλλον της ελληνικής τυροκομίας, της αγροτικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των κρουσμάτων εξαπάτησης των Ευρωπαίων καταναλωτών, συνοδεύονται και από τον άδικο στιγματισμό όλης της περιοχής της Θεσσαλίας ως πυρήνα παράνομων πρακτικών στην παραγωγή και διάθεση της Φέτας ΠΟΠ. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα ο Ν. Λάρισας, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τυροκομείων σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η πλειοψηφία των τυροκομείων αυτών είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις  με εξαγωγικό προσανατολισμό και με μακρά παράδοση στην τυροκόμηση ντόπιου αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η Φέτα κατοχυρώθηκε στην Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ στις 15/10/2002 (Φάκελος PDO-GR-0427). Οι προδιαγραφές και οι συνθήκες παραγωγής της Φέτας έχουν καταγραφεί και επικυρωθεί από το Ελληνικό κράτος με την δημοσίευση της Υ.Α. 313025 στο ΦΕΚ 8-11/01/1994. H νομοθετημένη προδιαγραφή καθορίζει σαφώς την μέθοδο που πρέπει να ακολουθείται από τους Έλληνες παραγωγούς σε όλα τα στάδια παραγωγής, σήμανσης και συσκευασίας του προϊόντος.Είναι αποκαρδιωτικό για τους νομοταγείς Τυροκόμους να εξαντλείται διαχρονικά η παρέμβαση της Πολιτείας σε δηλώσεις ‘πολιτικού’ χαρακτήρα και σε επιβολή προστίμων για την μη τήρηση του χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη ή την παράβλεψη μικροποσοτήτων προϊόντων κατά την υποβολή των μηνιαίων ισοζυγίων. Και είναι απαξιωτικό για κάθε αξιωματούχο σε θέσεις ευθύνης να ‘απέρχεται το ποτήριο’ της ευθύνης».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ