Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Αιγοπροβατοτρόφοι από Λάρισα: Σε δύο χρόνια δεν θα παράγεται πρόβειο γάλα στην Ελλάδα

spot_img

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η πανελλαδική συνάντηση της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ) ώστε παραγωγοί και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί να αναλύσουν τα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής και να συζητήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος τόνισε ότι «σε σύγκριση με την περσινή χρονιά βλέπουμε το τριφύλλι από 17 λεπτά να έχει φτάσει στα 27 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά να έχει φτάσει στα 35 λεπτά, το καλαμπόκι από 21 λεπτά να έχει φτάσει στα 42 λεπτά, η σόγια από 40 λεπτά να έχει φτάσει στα 65 λεπτά. Το κόστος παραγωγής της ενέργειας να διαμορφώνεται με αύξηση 100% και όλα αυτά συμβάλλουν στο να μην υπάρξει μέλλον στην ελληνική κτηνοτροφία με αυτά τα κοστολόγια. Σήμερα υπάρχει συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και θα ακούσουμε απόψεις από όλο τον κόσμο που παράγει πρόβειο γάλα, έτσι ώστε αυτό να μεταφερθεί στην κυβέρνηση και στους εμπόρους. Τα κόστη μας έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγουμε το γάλα με αυτές τις τιμές. Σε σύγκριση με το 2021 βλέπουμε μία αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής που αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή. Αυτή τη στιγμή σφάζονται κοπάδια και όταν μιλάμε για 680.000 τόνους πρόβειο γάλα πέρυσι, φέτος έχουμε 500.000 και η κατηφόρα είναι ασταμάτητη. Θα φτάσουμε μετά από δυο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του αγροτικού – κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Τυρνάβου σημείωσε ότι «τα κοπάδια μας χάνονται και πρέπει να συσπειρωθούμε ώστε να καθορίζουμε εμείς αυτό που πρέπει να πουλάμε».

Τέλος ο Θωμάς Καρυπίδης πρόεδρος του αγροδιατροφικού συλλόγου Παιονίας Νομού Κιλκίς υπογράμμισε ότι «το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλα μας στοιχίζει 1,65 λεπτά και πληρωνόμαστε με 1,30 με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Στον νόμο μας έχουμε μία απώλεια ζωικού κεφαλαίου 20% και στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε το 30%. Αυτό θα φέρει προβλήματα στην ελληνική αγορά γιατί η παραγωγή γάλακτος δεν θα είναι επαρκής για τις γαλακτοβιομηχανίες. Αν δεν πάρουν αποφάσεις να χρηματοδοτήσουν στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ αυτοί οι δυο κλάδοι θα εξαφανιστούν και το 2023 θα πέσουμε στο 50% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας».

Πηγή: larissanet.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ