Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Αγρότες καταδικάστηκαν για «φέσι» μετά από αγορά σιτηρών

Σε φυλάκιση 16 μηνών (με τριετή αναστολή) καταδικάστηκε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ένας αγρότης, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε, για λογαριασμό εμπόρου, στην αγορά περίπου 70 τόνων σιτηρών από τρεις αγρότες από τα Φάρσαλα.

Μόνο που – όπως τονίστηκε στο δικαστήριο – ο αληθινός έμπορος πήρε τα σιτάρια από τον «μεσολαβητή» Λαρισαίο αγρότη που «θέλησε να τον εξυπηρετήσει», τα πούλησε αλλά δεν απέδωσε ποτέ τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι επτά χρόνια μετά αναζητούν ακόμη το δίκιο τους και φυσικά τα χρήματά τους. Μαζί του καταδικάστηκαν επίσης και ο έμπορος των σιτηρών όπως και ένας τρίτος κατηγορούμενος, με αφορμή τα όσα – ψευδή κατά το κατηγορητήριο – κατέθεσαν οι δύο τελευταίοι στο Ειρηνοδικείο Φαρσάλων, προκειμένου να μην εκτελεστούν τελικά οι διαταγές πληρωμής προς όφελος των σιτοπαραγωγών.

Η αγορά των σιτηρών έγινε το 2014 και από τότε οι τρεις καταγόμενοι από χωριά των Φαρσάλων αγρότες, διεκδικούν τα χρήματά τους (σ.σ. συνολικά περί τις 21.000 ευρώ) καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη σε βάρος των τριών κατηγορουμένων. Του Λαρισαίου αγρότη – μεσολαβητή που έκανε την αγορά, αλλά και δύο ακόμη συγκατηγορούμενων Λαρισαίων, του εμπόρου, όπως και ενός τρίτου που κατέθεσε ως μάρτυρας.Κατά την ακροαματική διαδικασία προχθές και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, οι τρεις αγρότες κατέθεσαν ότι παρέδωσαν σιτάρι στον κατηγορούμενο αγρότη – μεσολαβητή, ο οποίος «αγόρασε το σιτάρι χωρίς να πληρώσει».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις αγρότες – παραγωγοί σιταριού, παρέδωσαν από 19.685 κιλά σιτάρι ο πρώτος και ο δεύτερος και 31.220 κιλά ο τρίτος, «ήτοι συνολικά 70.590 κιλά, έναντι 0,30 ευρώ το κιλό» και ο κατηγορούμενος αγρότης – μεσολαβητής «παρέλαβε τις παραπάνω ποσότητες, αποδεχόμενος τρεις συναλλαγματικές για ποσά 5.905,50, 5.905,50 και 9.366,00 ευρώ, αντίστοιχα, σε διαταγή των εγκαλούντων και πληρωτέες την 15-6-2014 και συνεπώς συμφωνήθηκε ημέρα για την καταβολή της οφειλής του η ημερομηνία αυτή, δεν κατέβαλε κανένα ποσό από την ως άνω οφειλή στους εγκαλούντες και κατέστη υπερήμερος ως προς την καταβολή του παραπάνω τιμήματος έναντι κάθε εγκαλούντος».

Μεταξύ άλλων μαρτύρων στο δικαστήριο κατέθεσε και συγγενικό πρόσωπο του μεσολαβητή – αγρότη, σημειώνοντας ότι ο κατηγορούμενος «αγρότης είναι και όχι έμπορος», προσθέτοντας ότι «συνεργαζόταν με τον έμπορο και πήγε να τον εξυπηρετήσει. Πήγε στους αγρότες ως εκπρόσωπος του εμπόρου, υπέγραψε τις συναλλαγματικές αλλά ο έμπορος πούλησε τα σιτάρια και πήρε ο ίδιος τα χρήματα» χωρίς να τα αποδώσει στους δικαιούχους παραγωγούς. Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «έχουν δίκιο οι αγρότες που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους».

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του, «προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος αγρότης δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του στους παραγωγούς, αλλά εμφανίστηκε ως αγοραστής. Ακόμη και αν υπάρχει μια εσωτερική σχέση» μεταξύ αγρότη και αληθινού εμπόρου «αυτός είναι κατά νόμο αγοραστής, συναλλάσσεται και ευθύνεται» κατέληξε ο εισαγγελέας, προτείνοντας την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων.

Με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, απόντων των τριών κατηγορουμένων που εκπροσωπήθηκαν, να επιβάλει συνολική ποινή φυλάκισης 16μηνών στον πρώτο κατηγορούμενο αγρότη –μεσολαβητή, φυλάκιση 12 μηνών στον δεύτερο κατηγορούμενο και έμπορο και φυλάκιση 8 μηνών στον τρίτο κατηγορούμενο – μάρτυρα. Για τις κατηγορίες, υπερημερία καταβολής τμήματος αγροτικών προϊόντων, ψευδή ανωμοτή κατάθεση, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση και ψευδορκία μάρτυρα.

Αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις σιτοπαραγωγοί με αιτήσεις τους στις 4-11-2014 «ζήτησαν από το Ειρηνοδικείο Φαρσάλων την έκδοση διαταγών πληρωμής» κατά του αγρότη – μεσολαβητή με βάση και τις συναλλαγματικές που είχε υπογράψει. Έτσι εκδόθηκαν «Διαταγές Πληρωμής του Ειρηνοδίκη Φαρσάλων με τις οποίες ο πρώτος κατηγορούμενος διατάχθηκε να πληρώσει στους αιτούντες – εγκαλούντες τα ποσά των συναλλαγματικών με τον νόμιμο τόκο και τα δικαστικά έξοδα».

Μετά την επίδοση αυτών στον πρώτο κατηγορούμενο, ασκήθηκαν ανακοπές ενώπιον του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων. Στο πλαίσιο των οποίων – κατά τη συζήτηση τον Φεβρουάριο του 2015 – οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι κατέθεσαν «ψευδή γεγονότα εν γνώσει της αναλήθειας».

Πηγή: Βαγγέλης Κακαράς-Ελευθερία Λάρισας

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ