Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος συνεργασίας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με τη Σχολή Wine and Spirits Business (BSB) Βουργουνδίας, για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ούζου Λέσβου, με ανάδειξή του ως προϊόν εξαγώγιμου χαρακτήρα. Η συνεργασία υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί το τσίπουρο το 2023. Στην τρέχουσα περίοδο, έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές MBA προγράμματος BSB ανέλαβαν την εκπόνηση στρατηγικών μελετών για τρεις εταιρείες: Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Ποτοποιία Ι. Βαρβαγιάννης, Ποτοποιία Σπέντζα. Η μελέτη, υπό την επίβλεψη του ειδικού marketing-μέλους BSB, Κρις ΜακΙντόου, περιλάμβανε ανάλυση της ταυτότητας προϊόντων, έρευνα διεθνών αγορών και προτάσεις στρατηγικής τοποθέτησης.
Οι φοιτητές επισκέφθηκαν τα αποσταγματοποιεία, παρακολούθησαν την παραγωγική διαδικασία και δοκίμασαν προϊόντα. Στις 29 Μαΐου διεξήχθη τοπική εκδήλωση στη Μυτιλήνη με θέμα «Μελετώντας το Ούζο Λέσβου: Από την τοπική παράδοση στη διεθνή αγορά», όπου συμμετείχαν τοπικές Αρχές, φορείς, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και στελέχη του ΣΕΑΟΠ. Αναλύθηκαν οι δυνατότητες του ούζου ως premium ποτού με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, με έμφαση στην ποιότητα και τον πολιτισμικό του χαρακτήρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευκαιρίες ανάπτυξης σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές, με σύγχρονες ιδέες για branding και marketing. Η εκδήλωση περιλάμβανε και παρουσίαση cocktails με βάση το ούζο, ενισχύοντας την εικόνα του ως σύγχρονο και ευέλικτο προϊόν