Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR της Αθήνας στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται με την Δικαιοσύνη για τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να εντοπιστούν όσοι δήλωναν εκτάσεις που είτε ήταν δημόσιες, είτε ιδιωτικές που έμεναν αδήλωτες ως δικές τους και εισέπρατταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ χρήματα που δεν δικαιούνταν. Σύμφωνα με το θέμα που πριν λίγες ημέρες έφερε ξανά στο προσκήνιο το αθηναϊκό site agrotypos.gr, έλεγχοι έδειξαν ότι πάνω από 17.000 στρέμματα δημόσιων εκτάσεων, στην περιοχή του Έβρου, είναι παράνομα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, με στόχο οι κάτοχοί τους να εισπράξουν αγροτικές ενισχύσεις.
Το θέμα με τις δημόσιες εκτάσεις είναι ότι δεν έχουν ΑΤΑΚ, οπότε μπορεί κάποιος με ένα ενοικιαστήριο να αποδείξει ότι έχει κυριότητα. Στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών, σύμφωνα με όσα είχε ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ τότε το Evros-news.gr, βρέθηκαν ενοικιαστήρια με υπέργηρα άτομα που είχαν κάνει ακόμη και επινοικίαση. Οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να είναι από απομακρυσμένες περιοχές (εκτός Περιφέρειας) και να μην έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα. Σε κάποιες μάλιστα φέρεται να είναι κα γνωστοί… θεσμικοί της περιοχής μας.
Μάλιστα εντοπίστηκε και ενιαίο αγροτεμάχιο, έκτασης 250 στρεμμάτων, που αν και ήταν χορτολιβαδικό είχε δηλωθεί με βαμβάκι και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας ορνιθοπαγίδας για την είσπραξη της ενίσχυσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 2020 έως το 2023.
Πρόκειται για ακόμη μια καταγγελία για μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις μέσα από το ΟΣΔΕ, με την οποία δηλώνουν κάποιοι παράνομα εκτάσεις που δεν τους ανήκουν για να πληρωθούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες είχαμε καταγγελίες στην Βουλή για 450.000 στρέμματα παράνομων καταπατήσεων στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Ελλάδας, με στόχο να λάβουν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, ήδη αρκετά άτομα βρίσκονται κατηγορούμενα ενώπιον της Δικαιοσύνης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν πλέον και οι καταγγελίες για τον Έβρο.
Μάλιστα τότε ο ΤΟΕΒ Φερών που είχε κάνει την έρευνα, έστειλε το πόρισμα στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, που ο ίδιος και οι υπηρεσίες του δήλωσαν… αναρμόδιοι να επιληφθούν, αλλά στη συνέχεια το έστειλαν και στον βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελέτση όταν ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες, που θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια εξέλιξη θα έχουν, τώρα που “ανοίγει” το ζήτημα με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.