ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Revivingalegendarywineland”
Η Μεσσηνία γιορτάζει το κρασί της, την ιστορία της και το μέλλον της!
13 – 15Ιουνίου 2025
στη NavarinoAgora
Μεσσηνία 12Ιουνίου 2025: Ένα φεστιβάλ κρασιού, ένας γευστικός προορισμός, μια πολιτιστική εμπειρία!
Το Messinia Terroirs Wine Festival επιστρέφει για τρίτη χρονιά, πιο πλούσιο και πιο εξωστρεφές από ποτέ! Ετοιμαστείτε για ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, ιστορίες με επίκεντρο ένα από τα πιο χαρισματικά αμπελοτόπια της Ελλάδας. Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2025, το Messinia Terroirs Wine Festival θα φιλοξενηθεί στο ξεχωριστό περιβάλλον της Navarino Agora και στο WCostaNavarino, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του μεσσηνιακού κρασιού.
Το φεστιβάλ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση εξωστρέφειας του καινοτόμου προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, που φιλοδοξεί να αναδείξει τους οίνους της Μεσσηνίας και να συμβάλει στην πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική του ταυτότητα και τον πολιτισμό.
Στα πλαίσια του πλούσιου φετινού προγράμματος, μια σειρά από workshops, masterclasses, γευσιγνωσίες, βιωματικές δράσεις, αλλά και ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα καλούν τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους οινόφιλους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά και σε βάθος το μοναδικό terroir της περιοχής.
Παρασκευή 13 Ιουνίου – Ημέρα Terroir και Ταυτότητας
Η αυλαία ανοίγει στο W Costa Navarino, με θεματικές ομιλίες και workshops για το κρασί της Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού», και την ανάδειξη της μεσσηνιακής οινικής ταυτότητας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Η μέρα συνεχίζεται με μία αφιερωματική ενότητα στην πορεία του στρατηγικού προγράμματος Messinia Terroirs, με 4 πανεπιστημιακές ομάδες να παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα, από την Μελέτη και την Έρευνα στο Μεσσηνιακό πεδίο της ιστορίας, γεωλογίας, της αμπελοκαλλιέργειας και των ζυμών των τοπικών ποικιλιών, ενώ το βράδυ, η εμπειρία μεταφέρεται στη Navarino Agora, με ανοιχτή Έκθεση και Γευσιγνωσία Μεσσηνιακών Οίνων και το εικαστικό εργαστήρι «Ο Καμβάς σου είναι η Ετικέτα» υπό τις μελωδίες του φλάουτου και της κιθάρας στο υπαίθριο αμφιθέατρο.
Οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ είναι οι:
AndaniaValleyWines, AstirXWinery, Biovin – TsavolakisWines, DomaineDereskos – Κτήμα Δερέσκου, EstateGotsis – Κτήμα Γκότση, Evritos, GeorgiosP. Tsamis, LaculesEstate, NavarinoVineyards, NestorWinery, OenopigiWinery, OinotropaiEstate – Winery, PanagiotopoulosFamilyEstateWines, PatsourosWinery&Vineyards, StasinopoulosWinery, TagalakisWinery, Οινοποιία Ψαρούλη – PsaroulisWines, Οίνος Παυλόπουλου και Ψαρραίος.
Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 19 Μεσσήνιους οινοπαραγωγούς, θα βρίσκονται και 5 οινοπαραγωγοί, από την Αιγιάλεια, μέσα από την Γέφυρα Συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το MessiniaTerroirsμε το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια. Έρχονται για να παρουσιάσουν στη Μεσσηνία Ροδίτες και Μαυροδάφνες από το χαρισματικό terroir στις Πλαγιές της Αιγιάλειας.
Σάββατο 14 Ιουνίου – Γεύσεις, Σταφίδα & Εμπειρίες
Η δεύτερη μέρα ξεκινά με ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, αναδεικνύοντας τη διατροφική και πολιτισμική της αξία και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα σύγκριση: «Οίνος & Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας». Το απόγευμα φιλοξενεί δύο εξειδικευμένα Masterclasses: ένα για τα ξεχωριστά Φιλέρια και ένα για τα CabernetSauvignon της Τριφυλίας. Το βράδυ, η Navarino Agora γίνεται ξανά το επίκεντρο: με την Πλατεία Γευσιγνωσίας να γεμίζει για δεύτερη μέρα μεοινογνωσίες, εκθέσεις, παιχνίδια γεωμυθολογίας για παιδιά και γευστικές δοκιμές για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Μαύρη Σταφίδα. Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, θα παρουσιάσει διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα, μία παραδοσιακή συνταγήτης Μεσσηνίας, την Τσιλαδιά, από μπακαλιάρο και μαύρη σταφίδα, σε συνεργασία με το κατάστημα BarbounakibyPapaioannou, που βρίσκεται στη NavarinoAgora, και ως επιδόρπιο παγωτό με πετιμέζι και μαύρη σταφίδα σε συνεργασία με το κατάστημα Goatitστη NavarinoAgora.
Παράλληλα, το Τυροκομείο Κωσταρέλος, όπως κάθε χρόνο θα στήσει ένα πλούσιο μπουφέ με υπέροχα τυροκομικά προϊόντα και την φημισμένη φέτα που ωριμάζει 12 μήνες και πάνω και ενισχύεται η διαφορετικότητά της, και τις δύο μέρες στην Πλατεία Γευσιγνωσίας.
Κυριακή 15 Ιουνίου – Επικοινωνία, Γευσιγνωσία και Μέλλον
Η τελευταία ημέρα ξεκινά με συζητήσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων στα media και στα socialmedia, ενώ έμπειροι επαγγελματίες μοιράζονται tips και πρακτικές για την επικοινωνιακή στρατηγική του κρασιού.
Τα Masterclasses,με πρώτο στη σειρά αυτό του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, να απευθύνεται στους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Μεσσηνιακό Οίνο.
Η Μαρία Κατσούλη, οινοχόος και γευσιγνώστης, θα μιλήσει για τις λίστες κρασιών σε ένα εστιατόριο, καθώς και για τον συνδυασμό των οίνων της Μεσσηνίας με τις γεύσεις και την τοπική κουζίνα. Τέλος, ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης της κάβας Κιάρι στην Κορώνη, θα παρουσιάσει τις ελληνικές ποικιλίες της Μεσσηνία που προτείνει να σερβίρονται στους επισκέπτες της Μεσσηνίας και πελάτες των εστιατορίων του τόπου, ως πρόταση προστιθέμενης αξίας για τον επισκέπτη.
Ζήστε την εμπειρία Messinia Terroirs!
Η είσοδος στις εκδηλώσεις της Navarino Agora είναι ελεύθερη, ενώ για τα workshops και τα masterclasses απαιτείται κράτηση θέσης για την πρόσβαση στο ξενοδοχείοWCostaNavarinoκαι για την τήρηση προτεραιότητας.
Το φεστιβάλ οργανώνεται από τοΊδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Messinia Terroirs, που έχει στόχο την αναγέννηση και προβολή της οινικής ταυτότητας της Μεσσηνίας.
Φέτος, συνοργανωτές του Φεστιβάλ είναι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο ΔήμοςΠύλου – Νέστορος, καιη Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.
Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Costa Navarino.
Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, είναι το κατάστημα Cellier στη ΝavarinoAgora.
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Messinia Terroirs Wine Festival Program 2025

