Η διαδικασία παραγωγής στο θερμοκήπιο φράουλας της Ηλείας έχει πλέον, έστω και με κάποια καθυστέρηση, φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην αγορά δεν προχωρούν με θετικό τρόπο. Ο πρόεδρος της τοπικής Αγροτικής Συνεταιριστικής Εταιρείας “ΥΡΜΙΝΗ”, κ. Ο Φώτης Κυριαζής, αναφέρει: “Η συγκομιδή μας έχει φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα από τις 10 Μαρτίου. Έχουμε επιτύχει υψηλούς ρυθμούς παραγωγής και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι για έναν ακόμη μήνα».
«Οι παλέτες των ελληνικών φράουλες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποτελούνται κυρίως από την ποικιλία της Νίκης. Τα θερμοκήπια Arwen συνεχίζουν να παράγουν σημαντικό όγκο και αυτές οι δύο ποικιλίες θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος της σεζόν. Σε γενικές γραμμές, ο καρπός που λαμβάνουμε είναι καλής ποιότητας και δεν απαιτεί σημαντική διαλογή. Δεν βιώνουμε απώλειες”, κ. Ο Κυριαζής διευκρινίζει.
Σε εμπορικό επίπεδο, ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Καταρχάς, λόγω της περιορισμένης παραγωγικότητας από την αρχή της σεζόν μέχρι τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγικές επιδόσεις παραμένουν συγκρατημένες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 21 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των εξαγωγών, και σε διάστημα 17 εβδομάδων, έχουν εξαχθεί μόνο 35,387,217 κιλά.
*Η Γερμανία, στην πρώτη θέση,
*η Πολωνία, στη δεύτερη, έχουν απορροφήσει το καθένα λίγο περισσότερο από 10 εκατ.000 κιλά.
*Μεταξύ των υπόλοιπων 29 χωρών που έχουν αγοράσει ελληνικές φράουλες, η Ρουμανία κατατάσσεται πρώτη σε όγκο με μόλις 3,85,15,153 κιλά.

“Συνεργαζόμαστε εκτενώς με τα γερμανικά σούπερ μάρκετ”, σημειώνει ο πρόεδρος του ελληνικού συνεταιρισμού. Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις της αγοράς: “Το εμπόριο δεν προοδεύει ικανοποιητικά. Υπάρχει πίεση, όπως και στην Ισπανία, η τιμή έχει μειωθεί αυτή την εβδομάδα, όπως ενημερωνόμαστε, κάτω από δύο ευρώ. Ως εκ τούτου, εδώ η τιμή παραγωγού για τη Victory έχει πέσει μεταξύ 2,5 € – δυόμισι ευρώ. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος όγκος προϊόντων από την Τουρκία, ενώ οι Αιγύπτιοι προμηθευτές εξακολουθούν να είναι παρόντες τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία.
«Από εμπορική άποψη, πιστεύω ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Η παραγωγή θα είναι πλέον υψηλή. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και ο κρύος καιρός δεν βοηθά την αγορά να ανοίξει”, που ολοκληρώνεται λέει ο κ. Φώτης Κυριαζής .
Πηγή: FreshPlaza.com / Φώτης Καραμπέτσος














