Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Να φτιαχτούν υποδομές για το νερό για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα!

spot_img

Την ανάγκη η Πολιτεία να δημιουργήσει υποδομές για το νερό έτσι ώστε να θωρακιστεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας έναντι της κλιματικής κρίσης υπογράμμισε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Δ. Καπούνης στάθηκε, μεταξύ άλλων και στις εξαγωγές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και στα «θετικά μηνύματα» που υπάρχουν για αυτές.

«Στο νησί μας και πάλι δεν υπάρχει νερό, εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης που το έχει επηρεάσει. Υπάρχει λειψυδρία αλλά και έλλειψη έργων υποδομής για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Μάλιστα, θεωρώ πως η χρονιά θα είναι χειρότερη από πέρυσι. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν και την παραγωγή και το κόστος των προϊόντων και τα πάντα. Αυτή τη στιγμή, οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν όσες πατάτες θα ήθελαν και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ζωοτροφές (ώστε να μην αγοράζουν από την υπόλοιπη Ελλάδα, που είναι το κόστος ακριβό). Είναι, επίσης, ανησυχητικές οι εκθέσεις για την κλιματική κρίση γενικά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μελέτη γερμανικής εταιρείας έδειξε ότι θα υπάρχει ξηρασία το 2050 έως και τη Θήβα. Πρέπει να φτιαχτούν υποδομές έτσι ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία υποδομή», τόνισε ο Δ. Καπούνης.

Σε ερώτηση που του έγινε για τις εξαγωγές της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης ανέφερε: «Ανεβαίνουν οι εξαγωγές. Η πρώτη ύλη πάει καλά, έχουμε προϊόν. Το κύριο εξαγώγιμο προϊόν μας είναι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., που εξάγεται σε 18 χώρες, με τις περισσότερες ποσότητες να φεύγουν προς Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Καναδά, όπου πάμε πάρα πολύ καλά. Παίζει ρόλο το ότι στις χώρες αυτές υφίσταται μεγάλη ελληνική κοινότητα. Στο εξωτερικό τη Γραβιέρα μας ο καταναλωτής τη βρίσκει κυρίως σε delicatessen καταστήματα, δεν έχουμε μπει ακόμα σε αλυσίδες, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε και, τώρα που έχουμε προϊόν, τα θετικά μηνύματα που έχουμε λένε πως θα τα καταφέρουμε. Επιπλέον, τον προσεχή Μάιο θα συμμετάσχουμε, με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας και τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., σε έκθεση (σ.σ. Tuttofood) και θα ανταγωνιστούμε την παρμεζάνα και τα άλλα τυριά».

Αναφερόμενος γενικότερα στα προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Πάμε καλά, πιστεύω. Έχουμε ανοδική τάση και εκεί. Φυσικά, το Πάσχα θα έχουμε το κατσίκι και το αρνί της Νάξου, που είναι πάρα πολύ καλό και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κατοχύρωσής τους ως προϊόντα Π.Ο.Π.».

Τέλος, για την τουριστική κίνηση στη Νάξο εν όψει 25ης Μαρτίου, Πάσχα και καλοκαιριού, ο Δ. Καπούνης σχολίασε: «Για την 25η Μαρτίου η κίνηση είναι χαλαρή. Από εκεί και πέρα, έτσι όπως δείχνει η ροή των κρατήσεων, που είναι κανονική, η επισκεψιμότητα που θα έχουμε το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ καλή – είμαστε κατά 15-20% ανεβασμένοι από πέρυσι, πιστεύω να διατηρηθεί αυτή η ροή. Πέρυσι είχαμε μία καλή σεζόν επειδή πήγαν καλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Φέτος, ήδη από τον Μάιο η κίνηση εμφανίζει σταθερά ανοδική τάση».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη:

ΖΩΝΤΑΝΑ η ΗΜΕΡΙΔΑ με LIVE-STREAMING 11/4

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση 11/4/2025 του agroekfrasi.gr θα μεταδοθεί ζωντανά με LIVE STREAMING ! Την Παρασκευή 11/4 απόγευμα στις 17:00 με 18:00 μέσα από την έκθεση Freskon-Helexρo ΘΕΣ/ΚΗ.

Δείτε το πρόγραμμα:

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ