Η σταθερότητα της τιμής στο λεμόνι, παρά την πολύ χαμηλή ισπανική παραγωγή, εξηγείται
από την σχεδόν αντίστοιχη μείωση της ζήτησης από την ευρωπαϊκή αγορά. Το παραπάνω
ισχυρίστηκε η partner της εξαγωγικής χονδρεμπορικής εταιρείας Apemar από τη
Μούρθια της Ισπανίας, μιλώντας στο Fresh Plaza. «Οι πωλήσεις κινούνται πιο αργά και
περισσότερο κατακερματισμένα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό βοηθά στο να παραμένουν οι πιέσεις για χαμηλότερη τιμή, στις οποίες για την ώρα υποκύπτουν οι εμπλεκόμενοι», είπε. Μέχρι στιγμής οι τιμές του επιτραπέζιου λεμονιού της «φρέσκιας» αγοράς κυμαίνονται για την ώρα μεταξύ €0,55 και €0,60 ανά κιλό. «Μόλις οι παραγγελίες μεγαλώσουν, θα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν περαιτέρω οι τιμές», πρόσθεσε η κυρία Πελεγρίν, προειδοποιώντας για απότομη άνοδο στην τιμή κιλού στο λεμόνι.
Κάτι τέτοιο αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Εξάλλου, η μεταποιητική
βιομηχανία που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το λεμόνι έχει εσχάτως ενδώσει
στον πειρασμό να αγοράζει πολύ ακριβότερα το λεμόνι, κόβοντας μερίδια από
τις πωλήσεις επιτραπέζιων.
Γκρέιπφρουτ και τα ξινόμηλα
Η ίδια προβλεπόμενη απότομη άνοδος τιμής φέρεται
να αφορά και niche αγορές που παρουσίασαν αντικειμενικά σημαντική μείωση
συνολικής παραγωγής στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, όπως
τα γκρέιπφρουτ και τα ξινόμηλα. «Το γκρέιπφρουτ πωλείται για την ώρα από
€0,08 έως €0,10 ακριβότερα ανά κιλό σε σχέση με πέρσι. Αναμένεται να ανέβει
περαιτέρω, παρότι οι αγοραστές περιμένουν λιγότερες διακυμάνσεις τιμής σε σχέση
με το λεμόνι», επεσήμανε η κυρία Πελεγρίν

Πηγή: Fresh Plaza












