Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Κατάρρευση των εξαγωγών βαμβακιού των ΗΠΑ προς την Κίνα:

Κατάρρευση των εξαγωγών βαμβακιού των ΗΠΑ προς την Κίνα: Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές βαμβακιού προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 73% μεταξύ Αυγούστου 2024 και Φεβρουαρίου 2025, πέφτοντας από 29,6% σε 17,1% του μεριδίου αγοράς. Η Κίνα, που ήταν ο κορυφαίος αγοραστής βαμβακιού των ΗΠΑ, υποχώρησε στην τέταρτη θέση μετά το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Τουρκία.

Μακριά από το «Πρώτα η Αμερική», το αμερικανικό βαμβάκι φαίνεται να βρίσκεται σε μια σειρά ηττών – τουλάχιστον, όσον αφορά τον μεγαλύτερο εμπορικό εχθρό της χώρας.

Σε έκθεση που δημοσίευσε στα τέλη του περασμένου μήνα, η Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας των ΗΠΑ (FAS) ανέφερε ότι οι εξαγωγές βαμβακιού των ΗΠΑ προς την Κίνα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 73% σε 151.000 μετρικούς τόνους τους επτά μήνες μεταξύ Αυγούστου 2024 και Φεβρουαρίου 2025, καταρρέοντας το προηγούμενο μερίδιο αγοράς της Αμερικής, που ήταν 29,6%, σε μόλις 17,1%. Η Κίνα, που κάποτε ήταν ο κορυφαίος αγοραστής βαμβακιού των ΗΠΑ, είναι πλέον η τέταρτη μετά το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Τουρκία.

Ενώ το αντιαμερικανικό αίσθημα εν μέσω της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων είναι ένας λόγος για τη δραματική πτώση, ένας σημαντικότερος, σύμφωνα με την FAS, είναι ο «εξαιρετικός καιρός» που οδήγησε σε τεράστιες συγκομιδές στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, η οποία συνέβαλε στο 92,3% του βαμβακιού της Κίνας φέτος, λίγο υψηλότερο από το προηγούμενο 90,9%. Παρά τους περιορισμούς των ΗΠΑ σε προϊόντα προέλευσης Σιντζιάνγκ μέσω του Νόμου για την Πρόληψη της Αναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παγκόσμια αντιπάθεια προς αυτό λόγω ανησυχιών για την καταστολή από τους μουσουλμάνους, το βαμβάκι της περιοχής σημείωσε αύξηση 10,8% στην παραγωγή και σχεδόν 100% εμπορική άνοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Οι υψηλότερες αποδόσεις του Σιντζιάνγκ σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο καταδεικνύουν το πλεονεκτικό περιβάλλον της περιοχής, τις μεγάλης κλίμακας γεωργικές επιχειρήσεις και τα υψηλά ποσοστά μηχανοποίησης», ανέφερε η FAS. «Η Κίνα συνεχίζει να επενδύει στην καλλιέργεια και την έρευνα βαμβακιού και ανέφερε τη βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού ως στόχο στο Έγγραφο Νο. 1 του 2025».

Η Κίνα, αν μη τι άλλο, φαίνεται να διπλασιάζει τις δραστηριότητές της στην επαρχία, με την παραγωγή εκτός του Σιντζιάνγκ να αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω «λόγω περιορισμένων επιδοτήσεων, χαμηλότερων τιμών βαμβακιού, μειωμένης ποιότητας, υψηλότερου κόστους εισροών και ανταγωνισμού από εναλλακτικές καλλιέργειες», έγραψε η FAS.

Τον Δεκέμβριο, η Ένωση Βαμβακιού της Κίνας αύξησε την εκτίμησή της για την παραγωγή βαμβακιού της Σιντζιάνγκ σε 6,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αντανακλώντας μια αύξηση 10,8% σε ετήσια βάση, η οποία θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 95% της εθνικής παραγωγής μέχρι την ίδια εποχή του χρόνου. Οι επαφές της βιομηχανίας αναμένουν επίσης ότι οι όγκοι εκκοκκισμένου βαμβακιού στην περιοχή θα αυξηθούν από τους 6,39 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που παρήχθησαν το περασμένο έτος εμπορίας, σημειώνοντας αύξηση 18,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Αντίθετα, οι περιοχές του Γιανγκτσέ και του Κίτρινου Ποταμού παρουσιάζουν μειώσεις λόγω περιορισμένης μηχανοποίησης, υψηλότερου κόστους εργασίας και έλλειψης πολιτικών στήριξης των τιμών, με το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης να αναφέρει την πιο απότομη πτώση σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η έκθεση. «Αρκετές πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι η υψηλή συγκέντρωση παραγωγής βαμβακιού στο Σιντζιάνγκ αποτελεί πρόκληση για τη βιομηχανική ανάπτυξη και ότι για τον μετριασμό των κινδύνων, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση και διατήρηση της παραγωγής βαμβακιού στις ηπειρωτικές περιοχές. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκατάστασης».

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει να επιδοτεί τη μετεγκατάσταση κατασκευαστών νημάτων και υφασμάτων από άλλες περιοχές της χώρας στο Σιντζιάνγκ. Η FAS επικαλέστηκε ένα τοπικό άρθρο ειδήσεων που ανέφερε ότι η ικανότητα κλώσης της Σιντζιάνγκ έφτασε τα 29,1 εκατομμύρια άτρακτους με 62.400 αργαλειούς σε λειτουργία, και τα δύο ιστορικά νούμερα. Η ικανότητα κλώσης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η κυβέρνηση της Σιντζιάνγκ σχεδιάζει να κλώσει το 45 έως 50 τοις εκατό του βαμβακιού της Σιντζιάνγκ έως το 2028, «με στόχο την ανάπτυξη της Σιντζιάνγκ σε παγκόσμιο κόμβο κλωστοϋφαντουργίας», πρόσθεσε η FAS.

Σε συνδυασμό με μια πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Ηγεσίας Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Βαμβακιού της Ξινγιάνγκ, η οποία έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση της κατασκευής του Κέντρου Εμπορίας Βαμβακιού και Νημάτων Βαμβακιού της Κίνας, στην ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης δημόσιας μάρκας «Βαμβάκι Ξινγιάνγκ» και στη διεύρυνση των εξαγωγικών αγορών στη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», η Ξινγιάνγκ θα διατηρήσει την «δεσπόζουσα θέση» της στην προσφορά βαμβακιού της Κίνας, μειώνοντας ενδεχομένως τις ανάγκες της για εισαγωγές κατά το έτος εμπορίας 2024-2025, ενώ «θα αναπτύξει περισσότερο την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό για να αντισταθμίσει τις προκλήσεις σε παραδοσιακές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η FAS.

Ένα άλλο εμπόδιο για το βαμβάκι των ΗΠΑ είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Αυστραλία και την Βραζιλία , οι οποίες κατέλαβαν αντίστοιχα 26,1% και 45% του μεριδίου αγοράς της Κίνας κατά το πιο πρόσφατο έτος εμπορίας. Οι Κινέζοι κλωστοποιητές, ανέφερε η FAS, θεωρούν τις ίνες τους συγκρίσιμης (στην περίπτωση της Αυστραλίας) ή βελτιωμένης (Βραζιλίας) ποιότητας σε βασικούς δείκτες απόδοσης, όπως το μήκος των ινών, η αντοχή σε εφελκυσμό ανά μονάδα γραμμικής πυκνότητας και το επίπεδο ποιότητας. Η ανταγωνιστική τιμολόγησή τους δεν βλάπτει. Οι τιμές του βραζιλιάνικου βαμβακιού ήταν περίπου 14% χαμηλότερες από τις τιμές του βαμβακιού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση, η Αυστραλία και η Βραζιλία αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους ως κύριοι προμηθευτές βαμβακιού στην κινεζική αγορά για το υπόλοιπο της εμπορικής περιόδου 2024-2025, ειδικά εάν θέλουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν παραγγελίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από προμηθευτές τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποφύγουν το βαμβάκι της Ξινγιάνγκ, είτε λόγω συμμόρφωσης με την UFLPA είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Αλλά ούτε οι εμπορικές προκλήσεις της κυβέρνησης Τραμπ βοηθούν. Η έκθεση προέβλεψε ότι η επιβολή δασμών 140% στο αμερικανικό βαμβάκι από το Πεκίνο «σχεδόν θα σταματήσει περαιτέρω εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Στατιστικά στοιχεία από τις ζώνες με τελωνεία σε κινεζικά λιμάνια δείχνουν ότι οι εγχώριοι εισαγωγείς έχουν ρευστοποιήσει ενεργά τα αποθέματα βαμβακιού των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες -και τα έχουν αντικαταστήσει με τα αντίστοιχα βραζιλιάνικα- για να παρακάμψουν τους δασμούς.

Το γεγονός ότι οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 145%, καθώς και το κλείσιμο του λεγόμενου”παραθυρακιού deminimis”  θα μειώσουν επίσης τις κινεζικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τελικών ενδυμάτων εκτός Σιντσιάνγκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ψυχρή παρηγοριά. Το πλήγμα δεν είναι αμελητέο: Το 2024, οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν το 10,7% των συνολικών εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Κίνας, αξίας 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το 22,7% των συνολικών εξαγωγών ένδυσης της Κίνας, ήτοι αξίας 36,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ οι μεγάλες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης στην Κίνα έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους στη Νοτιοανατολική Ασία, οι μικρότερες επιχειρήσεις με περιορισμένους πόρους ενδέχεται να «δυσκολευτούν να προσαρμοστούν», ανέφερε η FAS.

Χωρίς τη χαλάρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο, η ήδη υψηλών διακυβευμάτων μάχη μεταξύ του βαμβακιού των ΗΠΑ και του Σιντζιάνγκ θα ενταθεί, ίσως ακόμη και να επεκταθεί σε αγορές τρίτων χωρών, καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές ενδυμάτων στρέφονται προς τις εξαγωγές σε αγορές εκτός ΗΠΑ λόγω της δασμολογικής αναταραχής, δήλωσε ο Σενγκ Λου, καθηγητής μόδας και ένδυσης στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

«Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η UFLPA έχει ουσιαστικά εκδιώξει το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού βαμβακιού από την αγορά των ΗΠΑ, η Κίνα έχει «θωρακίσει» το βαμβάκι της Σιντζιάνγκ μέσω αυξημένων επιδοτήσεων και πρόσφατων αντιποίνων στο αμερικανικό βαμβάκι», είπε. «Μπορούμε να αναμένουμε αυξημένο ανταγωνισμό και αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του αμερικανικού βαμβακιού και του βαμβακιού της Σιντζιάνγκ, μαζί με μια πιο ταραχώδη παγκόσμια αγορά βαμβακιού που διαμορφώνεται από τη γεωπολιτική και την εμπορική πολιτική».Πηγή: https://sourcingjournal.com/

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ