Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Γαλακτοβιομηχανία: μοχλός ανάπτυξης για τον αγροδιατροφικό τομέα

spot_img
spot_img

Τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιήθηκε από το The European House – Ambrosetti (Teha), αναδεικνύοντας τη συμβολή της Βόρειας Ιταλίας στην οικονομική και ποιοτική υπεροχή του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ιταλών Παραγωγών Γάλακτος και Τυροκομικών Προϊόντων με έδρα στο Μιλάνο (Assolatte), όπως σημειώνει το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στο Μιλάνο.
ΠΆΡΆΓΩΓΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΆΣ ΙΤΆΛΙΆΣ
Η Βόρεια Ιταλία, και ειδικότερα οι περιφέρειες Λομβαρδία, Πιεμόντε, Εμίλια-Ρομάνια και Βένετο, αποτελούν την παραγωγική καρδιά των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Το 2024, οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των € 67,5 δισ, με την παραγωγή Made in Italy να μετρά 891 πιστοποιημένες παραγωγές. Ειδικά στον τομέα των τυριών, η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη σε επίπεδο ΕΕ με 57 προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, με πολλές από αυτές τις παραγωγές να εδράζονται σε βόρειες επαρχίες, όπως το Parmigiano Reggiano,
το Gorgonzola και το Grana Padano.

ΠΥΛΩΝΆΣ Η ΓΆΛΆΚΤΟΒΙΟΜΗΧΆΝΙΆ

  • Τζίρος: €26,6 δισ. το 2024, στη 2η θέση
    εντός της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Εξαγωγές: €5,9 δισ., κατατάσσοντας τον
    κλάδο στην 4η θέση πανεθνικά
  • Προστιθέμενη αξία: €5 δισ., ξεπερνώντας κατά πολύ τη συνεισφορά του κλάδου οίνου (€2 δισ.) και προσεγγίζοντας το 70% της επίπλου βιομηχανίας (€8 δισ.)
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΆΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
    Η εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού της γαλακτοβιομηχανίας αποδίδει συνολική προστιθέμενη αξία €27,3 δισ, που αντιστοιχεί σε άνω του 7% του συνολικού αγροδιατροφικού τομέα της Ιταλίας και συμβάλλει κατά 1,3% στο ιταλικό ΑΕΠ.
    ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
    Μέσω επενδύσεων στην καινοτομία και τβιωσιμότητα, η προστιθέμενη αξία της γαλακτοβιομηχανίας αναμένεται:
  • να φτάσει τα €9,8 δισ. έως το 2040
  • να ενεργοποιήσει σωρευτικά €16,8 δισ.
    στο ιταλικό ΑΕΠ – αύξηση σχεδόν 3 φορές σε σύγκριση με το 2024
    ΜΆΘΗΜΆΓΙΆ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΆ
    Δεδομένου ότι ο βορειοϊταλικός γαλακτοκομικός τομέας αναδεικνύεται σε στρατηγικό μοχλό ενίσχυσης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας, η εξωστρέφεια, η ποιότητα παραγωγής και η οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με στοχευμένες επενδύσεις, το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στο Μιλάνο θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την ενίσχυση του αντίστοιχου
    ελληνικού τομέα.
    Κρίνεται σκόπιμη η παρακολούθηση των στρατηγικών μοντέλων ανάπτυξης της περιοχής, η ενίσχυση της διμερούς τεχνικής συνεργασίας και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που αναπτύσσεται στον ιταλικό βορρπρος όφελος του ελληνικού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος, σημειώνει το σχετικό report

Πηγή: Fnb Daily

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ