Ξεκίνησε η αλλαγή σελίδας στη βιομηχανία χυμών και αναψυκτικών Κάμπος Χίου ΑΕ, με την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου.
Πρόεδρος ανέλαβε o Γιώργος Σαράντης και διευθύνων σύμβουλος ο Στέλιος Μ. Σαράντης. Ο Όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, ως νέος ιδιοκτήτης, πρόσθεσε άλλο ένα δημοφιλές και αναγνωρίσιμο brand στο portfolio του. Μέλος ΔΣ είναι ο Κωνσταντίνος Χύτας, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανατεθεί η γενική διεύθυνση.Παράλληλα, όλα τα μέλη της οικογένειας Ζαννάρα έχουν αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο. Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η οικογένεια Ζαννάρα κάλυψε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους €552.300 (05/12) και €1.092.480 (23/12), για να καλυφθούν οι διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις της εταιρείας: 1,15 εκατ. ευρώ (2016), 1,62 εκατ. ευρώ (2017), 1,4 εκατ. ευρώ (2018), 1,25 εκατ. ευρώ (2019), 1,55 εκατ. ευρώ (2020), 1,72 εκατ. ευρώ (2021), 1,65 εκατ. ευρώ (2022), 1,64 εκατ. ευρώ (2023), σε ζημιές προ φόρων.Η οικογένεια Ζαννάρα είχε αταλάντευτη πρόθεση να παραδώσει «καθαρή» την εταιρεία στη νέα ιδιοκτησία και να αποχωρήσει ολικά από το χώρο. Παρότι το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες , η εφοπλιστική οικογένεια αποχωρεί με ζημιές.
Προστιθέμενη αξία και εξαγωγικοί προορισμοί με προοπτικές
Η προστιθέμενη αξία που έχει με τα χρόνια αποκτήσει το brand της Κάμπος Χίου σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν ο κύριος λόγος που τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενδιαφέρθηκαν από την αρχή να αποκτήσουν την εταιρεία με έδρα τη Χίο. Το προϊόν φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα, την αγνότητα της πρώτης ύλης και διατηρεί και όλα τα πλεονεκτήματα της εντοπιότητας πρωτογενούς παραγωγής, μαζί με την αγαστή σχέση με τους παραγωγούς. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν η παραγωγή των φρέσκων χυμών θα μετακινηθεί από τη Χίο στα Τρίκαλα, όπου βρίσκεται η έδρα του Ομίλου.
Οι πρώτοι όγκοι χιώτικης πρώτης ύλης έχουν ήδη παραδοθεί στην εταιρεία. Για την ώρα, πιθανότερο μοιάζει το μεικτό μοντέλο, με το εργοστάσιο στη Χίο να εξακολουθήσει να λειτουργεί, όμως μέρος της παραγωγής να μεταφερθεί στα Τρίκαλα, ειδικά οι εξαγώγιμοι κωδικοί χυμών με ανθρακικό, όπως η «μηλάδα» (appleade) που κάνει… θραύση στη Νότια Κορέα. Ένας από τους λοιπούς σημαντικούς λόγους που ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία απέκτησε την Κάμπος Χίου είναι οι σταθεροί εξαγωγικοί προορισμοί της εταιρείας, που καλύπτουν πλέον άνω του 38% του συνολικού ετήσιου τζίρου. Αρκετές από τις χώρες ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεν τις έχει «ανοίξει», οπότε ανοίγεται μπροστά του η δυνατότητα συνεργειών για εξαγωγές από το σύνολο του portfolio (προϊόντα Όλυμπος, Karpos, Κλιάφα, Δουμπιά) και σε νέες αγορές.
Πηγή: Κωνσταντίνος Βορίλας-FOODReporter