Tα επίσημα εγκαίνια του θα κάνει, παρουσία πολιτικών, τοπικών φορέων και ανθρώπων των ΜΜΕ, αυτή την εβδομάδα το νέο εργοστάσιο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Κύπρο. Ωστόσο, η μονάδα έχει μπει, ήδη, σε λειτουργία, ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί αρχικά για έναρξη μέσα στο 2024. Ο όμιλος έχει στην ομπρέλα του τις μάρκες Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα. Η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή Τσέρι και επικεντρώνονται στην παραγωγή του δημοφιλούς κυπριακού τυριού, του χαλουμιού. Η όλη επένδυση, δε, άγγιξε, σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, τα 50 εκατ. ευρώ. Η έναρξη της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία είναι state of the art για το νησί, με ό,τι πιο σύγχρονο από άποψη τεχνολογίας, με προηγμένα συστήματα παραγωγής και Logistics, με τη χρήση ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης. Ως εκ τούτου, πλέον για την εταιρεία, ανοίγεται ένας ακόμα πυλώνας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένη παραγωγική και λειτουργική βάση.
Το πρώτο βήμα από πλευράς της ελληνικής εταιρείας γαλακτοκομικών της οικογένειας Σαράντη στην παραγωγή χαλουμιού πραγματοποιήθηκε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης. Τότε, οι καλά γνωρίζοντες την αγορά των γαλακτοκομικών δεν είχαν αιφνιδιαστεί από αυτή την κίνηση, καθώς γνώριζαν την επιθυμία της διοίκησης της εταιρείας για είσοδο στην κυπριακή αγορά και στην παραγωγή του τυριού-σήματος κατατεθέν της Κύπρου.
Παρότι το τίμημα δεν έγινε τότε γνωστό, πηγές της εταιρείας μιλούν για οικονομική συμφωνία που ‘’ικανοποιεί και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές”, ενώ είχαν αναφέρει ότι πέρα από τη σημασία της οικονομικής συναλλαγής, η βασική παράμετρος αυτής της σύμπραξης θα είναι η προώθηση του χαλουμιού ‘’Κουρούσιης’’ σε μια σειρά αγορών του εξωτερικού, κυρίως σε αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, μια αγορά με πολλούς καταναλωτές που αγοράζουν μετά μανίας χαλούμι
Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία του εργοστασίου στο Τσέρι, το οποίο αναμένεται να αυξήσει κατά μεγάλο ποσοστό την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας στο χαλούμι και να εφοδιάσει τις αγορές στις οποίες θα το αποστέλλει, σύμφωνα με τη ζήτηση. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται 180 τόνους γάλακτος την ημέρα.
Συμπληρωματική επένδυση και στη Ρουμανία
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η επένδυση 40 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Κατά πληροφορίες, η εν λόγω επένδυση αφορά την κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τετραγωνικών μέτρων. Στοχεύει, δε, πέρα από την εξυπηρέτηση των αναγκών της επιχείρησης στη γειτονική χώρα και στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια καλή χρονική στιγμή για τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, καθώς οι πωλήσεις του ομίλου για το 2023 άγγιξαν τα 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.
Αναφορικά με το EBITDA του ομίλου από τη Θεσσαλία, αυτό άγγιξε τα 90 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένο σε σύγκριση με τα 65 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Σε ό,τι έχει να κάνει, δε, με τα δάνεια του ομίλου, παρουσιάστηκε αύξηση, καθώς έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων από 33 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ.
Πηγή: www.financialreport.gr/