Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

ΕΛΓΟ Δήμητρα: παρουσίασε τρεις νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών

spot_img

Μια σημαντική καινοτομία στον τομέα των εσπεριδοειδών φέρνει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, με την παρουσίαση δύο νέων ποικιλιών πορτοκαλιάς τύπου Valencia και μιας πρωτοποριακής ποικιλίας που συνδυάζει χαρακτηριστικά lime και λεμονιού. Το νέο γενετικό υλικό προέκυψε ύστερα από πολυετή έρευνα και πειραματισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.

Νέες Valencia με βελτιωμένα χαρακτηριστικά

Οι δύο νέες ποικιλίες Valencia ξεχωρίζουν από τις κλασικές. Ωριμάζουν φθινόπωρο και χειμώνα, έχουν καρπούς μεγαλύτερου μεγέθους και σάρκα με εύκολα διαχωρίσιμες σκελίδες, που τις καθιστά κατάλληλες και για επιτραπέζια κατανάλωση. Ο χυμός τους έχει εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε διαλυτά στερεά και οξέα, προσφέροντας γεμάτη γεύση, πλούσια σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες.

Lime + Λεμόνι = Μια νέα, μοναδική λιμεττιά

Η τρίτη ποικιλία είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή. Πρόκειται για το πρώτο υβρίδιο διεθνώς που συνδυάζει οργανωληπτικά χαρακτηριστικά lime και λεμονιού, ξεπερνώντας τα γνωστά εμπόδια της μικρής καρποφορίας και της μη εδώδιμης σάρκας που είχαν προηγούμενες απόπειρες.

Ο καρπός της νέας λιμεττιάς έχει σχήμα που θυμίζει αχλάδι, λεπτό φλοιό, έντονη χυμοπεριεκτικότητα, υψηλό κιτρικό οξύ, είναι άσπερμος και ξεχωρίζει για τη σάρκα του με μοναδικό πράσινο-κίτρινο χρώμα. Το άρωμα του καρπού δεν θυμίζει αμιγώς ούτε lime ούτε λεμόνι – είναι κάτι εντελώς νέο και υπό μελέτη για πιθανές εφαρμογές

Καρπός συστηματικής έρευνας

Όπως τονίζει ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, κύριος ερευνητής Δενδροκομίας Εσπεριδοειδών και προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, οι τρεις ποικιλίες είναι αποτέλεσμα του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών και συνεχίζουν τη δουλειά που ξεκίνησε ο πρώην ερευνητής Δρ. Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης.

Η νέα λιμεττιά, μάλιστα, δείχνει εξαιρετικά παραγωγική, με μακρά περίοδο συγκομιδής (τέλη Αυγούστου – μέσα Νοεμβρίου) και δυνατότητα συνεχούς καρποφορίας σε θερμοκήπιο. Δεν παρουσιάζει καρπόπτωση και εμφανίζει συμπεριφορά πολύφορης ποικιλίας.

Προοπτικές για την ελληνική εσπεριδοκαλλιέργεια

Οι τρεις νέες ποικιλίες ενισχύουν τον στόχο για διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής εσπεριδοκαλλιέργειας. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υψηλή διατροφική αξία, ανοίγουν νέους δρόμους για την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Πηγή: agropost

Ζιώγας Βασίλειος Δρ.-who is who

Ερευνητής Γ’, Χανιά
Εσπεριδοειδή

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Η εσπεριδοκαλλιέργεια
  • Η προσυλλεκτική και μετασυλλεκτική φυσιολογία
  • Η αξιολόγηση και μελέτη ποικιλιών εσπεριδοειδών
  • Η μελέτη της ικανότητας προσαρμογής των ποικιλιών σε μικροκλίματα
  • Η μελέτη και αξιολόγηση καινοτόμων προϊόντων ως προς την αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους στις δενδρώδεις καλλιέργειες
  • Μελέτη αντιοξειδωτικών ουσιών και βιοδραστικών μορίων καθώς και ο ενδοκυτταρικός καθορισμός του λειτουργικού τους ρόλου

Δείτε το πλήρες Βιογραφικό

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ