Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Εύσημα της Κομισιόν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Κέλλας για ανακοίνωση Κόκκαλη: Δεν θριαμβολογούμε. Αναφερόμαστε στα εύσημα της Κομισιόν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σχετικά με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την πανώλη και την ανακοίνωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑΛάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, δήλωσε:«Οκύριος Κόκκαλης, επικαλούμενος την εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 29ης Αυγούστου, δεν “κομίζει γλαύκας εις Αθήνας”, αλλά μεταφέρει πράγματα γνωστά στους πάντες.

Η συγκεκριμένη υπ’ αριθμόν (ΕΕ) 2024/2204 απόφαση αφορά στην τελευταία τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2024/2132 για ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα.

Στην εν λόγω τροποποίηση, στην οποία αναφέρεται ότι “υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου”, ακολουθείται παρόμοιο λεκτικό με τις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ και αφορά στην υψηλή μεταδοτικότητα της πανώλης και όχι στα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου, τα οποία ουδόλως μειώνει.

Εμείς δεν θριαμβολογούμε.Αναφερόμαστε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής ΚτηνιατρικήςΟμάδαςΈκτακτηςΑνάγκης (EUVET) μετά την αποστολή της στην Ελλάδα, η οποία αποδίδει εύσημα στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου,τους κτηνιάτρους και στις ΔΑΟΚ για τα μέτρα που ελήφθησαν.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται: “Οι ελληνικές κτηνιατρικές αρχές έλαβαν εξαιρετικά μέτρα στο πεδίο για τον έλεγχο της νόσου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις τελευταίες ανιχνευθείσες μολυσμένες εγκαταστάσεις, μόνο ένα ή πολύ λίγα ζώα έδειξαν κλινικά συμπτώματα (πρώιμη ανίχνευση) […] Η επιτήρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων TAD και THRACE, καθώς και η πρόσθετη διερεύνηση από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή δείχνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία της PPR στις περιοχές που καλύπτονται από αυτά τα προγράμματα. […] Έχουν πραγματοποιηθεί καλές δράσεις ευαισθητοποίησης για τη νόσο μεταξύ των κτηνοτρόφων, των κτηνιάτρων και όλων των άλλων εργαζομένων που εμπλέκονται, οδηγώντας σε πρώιμες ανιχνεύσεις κρουσμάτων. Αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σε όλη τη χώρα, με ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου […]”.

Εν τέλει, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε “αποστομωτικές απαντήσεις”. Εμείς βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων».

Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της έκθεσης της αποστολής της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ(EUVET) για την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR) στην Ελλάδα 24 – 25 Ιουλίου 2024

Οι ελληνικές κτηνιατρικές αρχές έλαβαν εξαιρετικά μέτρα στο πεδίο για τον έλεγχο της νόσου. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις τελευταίες ανιχνευθείσες μολυσμένες εγκαταστάσεις, μόνο ένα ή πολύ λίγα ζώα έδειξαν κλινικά συμπτώματα (πρώιμη ανίχνευση). Η κύρια δυσκολία και πρόκληση για την εξάλειψη είναι η καθυστέρηση στην ανίχνευση των πρώτων εστιών, η υψηλή πυκνότητα εκμεταλλεύσεων και ευαίσθητων ζώων στις περιορισμένες περιοχές. Αυτό δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για μη ανιχνευθείσες εστίες και περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, καθώς και πρόσθετες προκλήσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης μέσω έμμεσων μέσων. Η στενή γειτνίαση των εκμεταλλεύσεων και οι κοινές βοσκές μπορεί να συμβάλουν περαιτέρω στην εξάπλωση της νόσου.

Η επιτήρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων TAD και THRACE, καθώς και η πρόσθετη διερεύνηση από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή δείχνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία της PPR στις περιοχές που καλύπτονται από αυτά τα προγράμματα.

Η απαγόρευση μετακινήσεων ζώων έχει επιβληθεί σε όλη την επικράτεια της Θεσσαλίας (με μέτρα αυστηρότερα και πέρα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ πέρα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ) και συνιστούμε έντονα να διατηρηθεί αυτό το μέτρο προς το παρόν και να επεκταθεί η ζώνη αν χρειαστεί μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος της πραγματικά πληγείσας περιοχής και να μην υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν εστίες έξω από την περιοχή ελέγχου. Σε αυτήν την εκθετική φάση της επιδημίας, η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτροπή της γεωγραφικής εξάπλωσης της νόσου.

Η κλινική επιτήρηση και η παθητική αναφορά από τους κτηνοτρόφους και τους ιδιώτες κτηνιάτρους είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αναγνώριση της νόσου και θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Έχουν πραγματοποιηθεί καλές δράσεις ευαισθητοποίησης για τη νόσο μεταξύ των κτηνοτρόφων, των κτηνιάτρων και όλων των άλλων εργαζομένων που εμπλέκονται, οδηγώντας σε πρώιμες ανιχνεύσεις κρουσμάτων. Αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σε όλη τη χώρα, με ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου. Ιδιαίτερα, οι κτηνίατροι και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εξέταση των αιγών, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η μάχη κατά της PPR θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Επομένως, οι τοπικές και κεντρικές κυβερνητικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της νόσου (π.χ. οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, εργαστήρια) θα πρέπει να παρέχονται με επαρκείς χρηματοδοτικούς και ανθρώπινους πόρους.

Επισυνάπτεται το γνήσιο έγγραφο της EUVET

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ