Από τα τέλη Ιανουαρίου, η ελληνική σεζόν αγγουριού έχει επεκταθεί και στην ηπειρωτική χώρα, με την πρώτη περιοχή που συμμετέχει στη συγκομιδή να είναι η Τριφυλία στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή, η απόδοση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά η πορεία της εμπορίας είναι αρνητική. Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης καλλιεργητών αγγουριού Φιλιατρών Γαία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριφυλίας, λέει: «Ξεκινήσαμε στα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Μαρτίου η σοδειά ήταν περιορισμένη λόγω συννεφιασμένου ουρανού. Τότε, οι τιμές των καλλιεργητών έφταναν τα 1,50 ευρώ/κιλό. Τώρα όλα τα θερμοκήπια έχουν μπει στην παραγωγή, φτάνοντας ακόμη και τα 5.000 κιλά ανά εκτάριο κάθε δεύτερη μέρα, και τα αγγούρια έχουν φτάσει στο μέγιστο μήκος τους, 30-35-38 εκατοστά».

«Ωστόσο, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή. Τώρα λαμβάνουμε 0,40-0,50 ευρώ/κιλό, κάτι που καλύπτει μετά βίας το κόστος παραγωγής που ανέρχεται σε περίπου 80.000 ευρώ/εκτάριο. Αφενός, υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς, όχι μόνο από την περιοχή μας, η οποία έχει αυξήσει την καλλιέργεια αγγουριού λόγω προβλημάτων ιού στις ντομάτες, αλλά και από άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η Κρήτη έχει ξεκινήσει έναν νέο κύκλο παραγωγής. Αφετέρου, η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας τα προϊόντα μας φτάνουν στις αγορές των Βαλκανίων, εκφράζει λιγότερη ζήτηση κάθε εβδομάδα και θα συνεχίσει να το κάνει, καθώς η Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες ξεκινούν τη δική τους σεζόν», προσθέτει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Όσο για την ελληνική αγορά, ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων καλλιεργητών την χαρακτηρίζει ακόμη χειρότερη: «Η ζήτηση από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας είναι ακόμη χαμηλότερη, σχεδόν μηδενική. Δεν περιμένουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση το Πάσχα, ενώ ανησυχούμε ότι δεν βλέπουμε αγοραστές από τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται ήδη στην αγορά. Φοβόμαστε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει και τον ελληνικό τουρισμό, και αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις πωλήσεις μας».
«Στην περιοχή μας, δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες πέρα από τα αγγούρια και τις ντομάτες. Οι καλλιεργητές δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα και για αυτόν τον λόγο, οι νεότεροι καλλιεργητές είναι 35-40 ετών και λίγοι. Νέοι με ήδη εγκατεστημένα θερμοκήπια από τους γονείς τους αποφεύγουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα και το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτα για να μας βοηθήσει. Σε δέκα χρόνια, η γεωργική παραγωγή θα μειωθεί», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

ΠΗΓΗ: FreshPlaza.com














