Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Διεξαγωγή Παγκόσμιου συνεδρίου για το κελυφωτό Φιστίκι 16-17 Νοεμβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024

07:45-08:30:  ΠΡΟΣΈΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ

08:30-09:00 : Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμοί επισήμων

1η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Χονδρόπουλος Γιάννης-Σάρρος Γιάννης

09:00-09:40 : Σχεδιασμός του φιστικεώνα (BRUCELAMPINEN : Καθηγητής       

                         Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο DAVISτης Καλιφόρνιας).

09:40-10:20 : Κλάδεμα νέων & ενηλίκων δένδρων (BRUCELAMPINEN).

10:20-11:00: Φυσιολογία της φιστικιάς(απαιτήσεις ψύχους, υπολογισμός τους, τρόποι

υποκατάστασης τους). (LOUISEFERGUSON : καθηγήτρια δενδροκομίας  στο

Πανεπιστήμιο DAVISτηςΚαλιφόρνιας).

11:00 -11:15 :               ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

11:15-11:45 :   ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΚΑΦΕΣ)

            2η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Σάρρος Γιάννης- Μακάς Κων/νος

11:45-12:20 : Υποκείμενα & εμβόλια ποικιλιών καλλιεργούμενες κυρίως στις ΗΠΑ.

                         (LOUISEFERGUSON).

12:20-12:40 : Τεχνητή γονιμοποίηση φιστικιάς, τρόποι τεχνητής γονιμοποίησης και

επίδρασή τους στην παραγωγικότητα του δένδρου. (LUISEFERGUSON).

12:40-12:55 : Αλατότητα και επίδρασή της στο δένδρο και στον καρπό της φιστικιάς.

(Γεωργία Δρακακάκη: καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτών στοΠανεπιστήμιο

DAVΙSτης Καλιφόρνιας).          

12:55-13:35 : Ασθένειες φιστικιάς (βοτρυοσφαίρεια, Σεπτόρια) και τρόποι αντιμετώπισης

τους καλλιεργητικοί και χημικοί (συγκεκριμένες δραστικές φυτοφαρμάκων).

(Μιχαηλίδης Θέμης : Καθηγητής Φυτοπαθολογίας –  Πανεπιστήμιο DAVIS

της Καλιφόρνιας).

13:35-13:45 : SYNGENTA (διαφήμιση προϊόντων).

13:45-14:00: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

14:00-15:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ)

3η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Μακάς Κων/νος-Χονδρόπουλος Γιάννης

15:00-15:40 :  Αφλατοξίνες και τρόποι μείωσης τους στο αγρόκτημα και στην αποθήκη

(Μιχαηλίδης Θέμης).

15:40-15:55 : Αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δραστικών φυτοφαρμάκων σε ασθένειες

στην φιστικιά.(Μιχαηλίδης Θέμης).

15:55-16:10 : HΨύλλα της φιστικιάς και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της (Περδίκης

Διονύσιοςαναπληρωτήςκαθηγητής Εντομολογίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

                         Αθηνών- Γ.Π.Α.).

16:10-16:35 : Φυτόφθορα και Βερτισσιλίωση στην φιστικιά και τρόποι αντιμετώπισή τους 

(Τζάμος Ελευθέριος, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γ.Π.Α.).

16:35-17:00 : Αρμοδιότητες του Ερευνητικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας για την φιστικιά

(CPRB), πώς παίρνονται οι αποφάσεις του, ποια η χρηματοδότηση του και

Ποιάη εμπλοκή της Αμερικάνικης  Ένωσης  Φιστικοπαραγωγών [American

PistachioGrowers-ΑPG]σε όλη την διαδικασία. (BobKlein – πρώην διοικητής 

του ΕρευνητικούΣυμβουλίου και της Επιτροπής Διοίκησης για το φιστίκι στην

Καλιφόρνια).

17:00-17:25 : Η κατάσταση της καλλιέργειας του φιστικιού στις ΗΠΑ και οι προοπτικές

                         της. (BobKleinήRichard Matoian).

17:25 -17:50  :        ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

                                                ΤΕΛΟΣ 1ηςΗΜΕΡΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024

1η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Χονδρόπουλος Γιάννης –Σάρρος Γιάννης

08:00-08:40: Θρέψη φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια. Διαφυλλική και επίγεια

λίπανση με  την άρδευση (PATRICKBROWN –Διακεκριμένος καθηγητής,

αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης των φυτών  –  Πανεπιστήμιο DAVIS

                        της Καλιφόρνιας).

08:40-09:20:  Ανάλυση εδάφους & φύλλων. Διόρθωση έλλειψης στοιχείων και στα δύο.    

Μακροστοιχεία και Ιχνοστοιχεία – Τροφοπενίες και τοξικότητες.

Οξύτητα και αλατότητα εδάφους. Παρεμπόδιση απορρόφησης στοιχείων

από το pH του εδάφους. Τρόποι υπολογισμού αναγκών των κύριων

στοιχείων (Ν-Ρ-Κ) στην καλλιέργεια της φιστικιάς σε μεγάλη και μικρή

παραγωγική χρονιά.(PatrickBrown).

09:20-09:40 : Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στην καλλιέργεια της φιστικιάς.

(Η. Τραυλός- Ι. Γαζούλης – Αντωνόπουλος Γ.Π.Α.)

09:40-10:00 : Μεταποίηση του προϊόντος, κατηγοριοποίηση ποιοτήτων,  και τρόποι

επίτευξης του τελικού προϊόντος, σε όλες τις μορφές (με κέλυφος, ψίχα,

ψημένο, άψητο, με διάφορες γεύσεις κλπ). (RichardMatoian : πρώην

πρόεδρος της ΟργάνωσηςAmericanPistachioGrowers (APG).

10:00-10:25 : Εμπορική πολιτική&διαφήμιση στο φιστίκι για την διάθεση στην τοπική και

την διεθνή αγορά. Η  ΑPG σε σύγκριση με  τον ιδιωτικό τομέα  (μεγάλες

εταιρείες: Wonderful, Setton Farms, κλπ).(RichardMatoian).

10:25-10:35 :FARMACHEM(διαφήμισηπροϊόντων)

10:35-10:45 :ΦΥΤΩΡΙΑΤΣΙΠΑΣ (διαφήμισηπροϊόντων)

10:45-11:00 :ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣΕΝΟΤΗΤΑΣ

11:00-11:30                             ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΚΑΦΕΣ)

2η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Σάρρος Γιάννης- Μακάς Κων/νος

11:30-11:50 : Ο τρόπος συγκομιδής, μεταφοράς και μεταποίησης 500.000 τόνων

φιστικιού/έτος σε χρόνους ρεκόρ, ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα για τον

μηδενισμό λαθών-ζημιών, οργάνωση και εκτέλεση του  όλου εγχειρήματος

(RichardMatoian).

11:50-12:15 : Oργάνωση όλων των παραγωγών της Καλιφόρνια σε μια ένωση την ΑPG, η

λειτουργία της, η διοίκηση της, ο τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς και η

εκτέλεση τους. Γιατί πέτυχαν???? (RichardMatoian).

12:15-12:25 : Κρατικές επιχορηγήσεις-προγράμματα  και τρόπος διεκδίκησής τους (Richard

Matoian).

12:25-12:45: Προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού στην Καλιφόρνια και πως επηρεάζει

                        την παραγωγή  φιστικιού & τρόποι επίλυσης του. Δικαιώματα νερού των

παραγωγών στην Καλιφόρνια. (RichardMatoian&ΒοbKlein).

12:45-13:30 : Η κατάσταση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Τουρκία σε καλλιεργητικό

και εμπορικό επίπεδο (ΒekirErolAk : καθηγητής δενδροκομίας στο πανεπι-

στήμιο της Harran, στην περιοχή Sanliurfa της Τουρκίας).

13:35-14:00 :        ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

14:00-15:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ)

3η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : ΜακάςΚων/νος-Χονδρόπουλος Γιάννης

15:00-15:45 : Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς  στην Ισπανία σε καλλιεργητικό

και εμπορικό επίπεδο (Δρ. EsaúMartínezBurgos: Ανώτερος Ερευνητής στο

Κέντρο Αγροτικής Έρευνας-Τμήμα Δενδρωδών Καλλιεργειών στο

“ElChaparrillo”- IRIAFτηςεπαρχίας “CastillaLaMancha”  τηςΙσπανίας).                        

15:45-16:30 : Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς  στo Ιράν σε καλλιεργητικό και

εμπορικό επίπεδο. Πρόγραμμα βελτίωσης των ποικιλιών φιστικιάς στο Ιράν.

(Dr.HosseinHokmabadi – Ινστιτούτο ΑγροτικήςΕκπαίδευσης και Επέκτασης

Τεχεράνη- Ιράν).

16:30-16:50 : Ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα – οφέλη &

προβλήματα. (Ντούτσιας Γεώργιος : Γεωπόνος PhD. Πρόεδρος της

Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς).

16:50-17:10 : Εμπορική πολιτική του ελληνικού φιστικιού στην εσωτερική και διεθνή αγορά,

η σχέση του μεταποιητικού &εμπορικού κλάδου των ξηρών καρπών με τους

παραγωγούς φιστικιού και τα προβλήματα που υπάρχουν.  (Μενεξόπουλος

Παναγιώτης, μεταποιητής & έμπορος ξηρών καρπών, Αντιπρόεδρος του

Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ξηρών καρπών). 

17:10 -17:30 :        ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

17:30- 18:00 :   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –– ΑΠΟΝΟΜΕΣ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η εφημερίδα Αγροέκφραση και το agroekfrasi.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας στο συνέδριο. Ο Κων/νος Μακάς θα συμμετέχει ως συντονιστής στις ενότητες.

CONFERENCEPROGRAM

SATURDAY 16TH of NOVEMBER

07:45-08:30 :ATTENDEES ARRIVAL – REGISTRATION

08:30-09:00 : Opening Ceremony –Dignitaries’ Greetings

1stSESSION: Chair :ChondropoulosYiannis–SarrosYiannis

09:00-09:40 :Orchard design (Bruce Lampinen : Professor of Cooperative Extension,

Department of Plant Sciences, University of California Davis).

09:40-10:20 :Pruning young and mature pistachio trees (Bruce Lampinen).

10:20-11:00:Pistachio Tree Physiology and Requirements for Growth and Production.

[Chilling hours, their calculation, chemical substitutes.(Louise Ferguson :

Professor of Extension, Department of Plant Sciences, University of California

Davis).

11:00-11:15 :Session’s Questions & Answers

11:15-11:45 :COFFEE  BREAK

            2nd SESSION :Chair : SarrosYiannis – Makas Konstantinos

11:45-12:20 :Rootstocks  and Cultivars cultivated mostly in California.(LouiseFerguson).

12:20-12:40 :Pollination of pistachios, ways of artificial pollination, and influence of

artificialpollination on tree’s productivity (Luise Ferguson).

12:40-12:55 :Salinity and Pistachio’s tolerance, and impact on fruit quality. (Georgia

Drakakaki :Professor in Department of Plant Sciences University of California

Davis).

12:55-13:35 :Diseases of pistachio (Botryosphaeria, Septoria, etc.) and ways to manage

them with cultural and chemical (various active ingredients) approaches.

(Themis Michailides : Professor of Plant Pathology, University of California

Davis).

13:35-13:45 :SYNGENTA(product’s advertisement)

13:45-14:00 :Session’s Questions & Answers

14:00-15:00 :BREAK –  LIGHTLUNCH

3rdSESSION :Chair : Μakas Kostantinos-ChondropoulosYiannis

15:00-15:40 :Aflatoxin contamination and ways to reduce it in the field and the warehouse

-(storage) : (Themis Michailides).

15:40-15:55 :Evaluation of the active ingredients of fungicides and biologicals against

various pistachio diseases. (Themis Michailides).

16:00-16:15 :The pistachio psyllid and its integrated pest management (Perdikis Dionysios:

Associate Professor of Entomology – Agricultural University of Athens A.U.A.).

16:15-16:40 :Phytophthora and Verticilliumwilt in pistachios and ways of treatment

(TzamosEleftherios : Emeritus Professor of Phytopathology  – A.U.A.).

16:45-17:10 :Activities of the California Pistachio Research Board (CPRB), decisions, funding,

and involvement,  of the American Pistachio Growers (APG) in the entire

process (Bob Klein – Ex Manager of the California Pistachio Research Board

and Administrative Committee of Pistachios).

17:10-17:35 :The state of the pistachio industry in USA, and future prospects(Bob Klein or         

                         Richard Matoian).

17:35-18:00 :Session’s Questions & Answers

SUNDAY   17thof ΝOVEMBER  2024

1stSESSION:Chair : ChondropoulosYiannis – SarrosYiannis

08:00-08:40:Managing Plant Nutrition and Soil Fertility for Productive Pistachio –(PART A) :

                         Fertilization on different stages, foliar and ground fertigation.Needs of N, P,

and K in pistachio cultivation for ON and OFF year crop-production.

(Patrick Brown, Distinguished Professor, Vice Chairman, Department of Plant

Sciences, University of CaliforniaDavis).

08:40-09:20 :Managing Plant Nutrition and Soil Fertility for Productive Pistachio –(PART B) :

Leaf and soil analyses as determinants of pistachio nutrition, ways to correct

deficiencies of micronutrients in the soil and foliage. Macronutrients and

micronutrients – Toxicities and deficiencies.Influence of pHand salt of soils in

the absorption of macro- and micronutrients in pistachio. (Patrick Brown).

09:20-09:40 :Integrated weed management on pistachios cultivation (Dept. of

 Weed science :I. Τravlos-Y. Gazoulis- Αntonopoulos, [A.U.A.].

09:40-10:00 :Pistachio processing, hulling, drying, sizing, storage, roasting, and marketing in

shell, kernels, and roasting (Richard Matoian-Ex President of American

                         Pistachio Growers – A.P.G.).

10:00-10:25 :Advertisement and marketing in domestic and international markets; APG vs.

large private companies (Wonderful, Setton Farmsetc.)-(Richard Matoian).                       

10:25-10:35 :FARMACHEM(product’s advertisement)

10:35-10:45 :TSIPAS NURSERIES(product’s  advertisement)

10:45-11:00 :Session’s Questions & Answers

11:00-11:30                             COFFEE  BREAK

2nd SESSION :Chair : SarrosYiannis – ΜakasKonstantinos

11:30-11:50 :Harvesting and transport from the field to huller-dryers timely, avoidance of

mistakes leading to losses, and execution of a flawless process (Richard

Matoian).

11:50-12:15 :How was APG association developed, how is it governed? Decisions and

execution of decisions. Main reasons for its success (RicahardMatoian).

12:15-12:25 :State and federal grant programs to support the APG and ways of receiving

such grants (Richard Matoian).

12:25-12:45:Problems with limited water availability in the State of California as a factor

affecting pistachio production, ways of irrigation and water rights of growers

(Richard Matoian&ΒοbKlein).

12:45-13:30 :The state of the pistachio industry in Turkey at the cultivation and

commercial level. (BekirErolAk : professor of Horticulture at the University of

Harran, Sanliurfa region of Turkey).

13:35-14:00 :Session’s Questions & Answers

14:00-15:00 BREAK – LIGHT LUNCH

3rdSESSION :Chair : Μakas Konstantinos –ChondropoulosYiannis

15:00-15:45 :The state of the pistachio industry in Spain at the cultivation and

Commerciallevel. (EsaúMartínezBurgos : Senior Researcher at the Center for

Agricultural Research-Department of Woody Crops in “El Chaparrillo”-IRIAF of

the province of “Castilla La Mancha” in Spain.

15:45-16:30 : The  state of the pistachio industry in Iran, at the cultivation and

commercial level.Introduction on Iranian pistachiosbreedingprogram.

(Dr. Hussein Hokmabadi – Institute of Agricultural Education and Extension,

Τexran – Iran).

16:30-16:50 :The role of InterprofessionalOrganizations in Greece – benefits & problems.

(Doutsias Georgios Agronomist PhD. President of the Table Olive

InterprofessionalOrganization).

16:50-17:10 :Commercial policy of the Greek pistachio industry in the internal and

international market, the relationship of the processing-commercial branch of

nuts with the pistachio producers and the problems that exist. (Menexopoulos

                         Panagiotis, Vice-President of the Association of Greek Traders-Manufacturers).

17:10-17:30 :Session’s Questions & Answers

17:30-18:00 :CONCLUSIONS – AWARDS

CLOSING CEREMONY

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ