ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024
07:45-08:30: ΠΡΟΣΈΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ
08:30-09:00 : Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμοί επισήμων
1η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Χονδρόπουλος Γιάννης-Σάρρος Γιάννης
09:00-09:40 : Σχεδιασμός του φιστικεώνα (BRUCELAMPINEN : Καθηγητής
Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο DAVISτης Καλιφόρνιας).
09:40-10:20 : Κλάδεμα νέων & ενηλίκων δένδρων (BRUCELAMPINEN).
10:20-11:00: Φυσιολογία της φιστικιάς(απαιτήσεις ψύχους, υπολογισμός τους, τρόποι
υποκατάστασης τους). (LOUISEFERGUSON : καθηγήτρια δενδροκομίας στο
Πανεπιστήμιο DAVISτηςΚαλιφόρνιας).
11:00 -11:15 : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
11:15-11:45 : ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΚΑΦΕΣ)
2η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Σάρρος Γιάννης- Μακάς Κων/νος
11:45-12:20 : Υποκείμενα & εμβόλια ποικιλιών καλλιεργούμενες κυρίως στις ΗΠΑ.
(LOUISEFERGUSON).
12:20-12:40 : Τεχνητή γονιμοποίηση φιστικιάς, τρόποι τεχνητής γονιμοποίησης και
επίδρασή τους στην παραγωγικότητα του δένδρου. (LUISEFERGUSON).
12:40-12:55 : Αλατότητα και επίδρασή της στο δένδρο και στον καρπό της φιστικιάς.
(Γεωργία Δρακακάκη: καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτών στοΠανεπιστήμιο
DAVΙSτης Καλιφόρνιας).
12:55-13:35 : Ασθένειες φιστικιάς (βοτρυοσφαίρεια, Σεπτόρια) και τρόποι αντιμετώπισης
τους καλλιεργητικοί και χημικοί (συγκεκριμένες δραστικές φυτοφαρμάκων).
(Μιχαηλίδης Θέμης : Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Πανεπιστήμιο DAVIS
της Καλιφόρνιας).
13:35-13:45 : SYNGENTA (διαφήμιση προϊόντων).
13:45-14:00: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
14:00-15:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ)
3η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Μακάς Κων/νος-Χονδρόπουλος Γιάννης
15:00-15:40 : Αφλατοξίνες και τρόποι μείωσης τους στο αγρόκτημα και στην αποθήκη
(Μιχαηλίδης Θέμης).
15:40-15:55 : Αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δραστικών φυτοφαρμάκων σε ασθένειες
στην φιστικιά.(Μιχαηλίδης Θέμης).
15:55-16:10 : HΨύλλα της φιστικιάς και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της (Περδίκης
Διονύσιοςαναπληρωτήςκαθηγητής Εντομολογίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών- Γ.Π.Α.).
16:10-16:35 : Φυτόφθορα και Βερτισσιλίωση στην φιστικιά και τρόποι αντιμετώπισή τους
(Τζάμος Ελευθέριος, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γ.Π.Α.).
16:35-17:00 : Αρμοδιότητες του Ερευνητικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας για την φιστικιά
(CPRB), πώς παίρνονται οι αποφάσεις του, ποια η χρηματοδότηση του και
Ποιάη εμπλοκή της Αμερικάνικης Ένωσης Φιστικοπαραγωγών [American
PistachioGrowers-ΑPG]σε όλη την διαδικασία. (BobKlein – πρώην διοικητής
του ΕρευνητικούΣυμβουλίου και της Επιτροπής Διοίκησης για το φιστίκι στην
Καλιφόρνια).
17:00-17:25 : Η κατάσταση της καλλιέργειας του φιστικιού στις ΗΠΑ και οι προοπτικές
της. (BobKleinήRichard Matoian).
17:25 -17:50 : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΤΕΛΟΣ 1ηςΗΜΕΡΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024
1η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Χονδρόπουλος Γιάννης –Σάρρος Γιάννης
08:00-08:40: Θρέψη φιστικιάς στα διάφορα ηλικιακά στάδια. Διαφυλλική και επίγεια
λίπανση με την άρδευση (PATRICKBROWN –Διακεκριμένος καθηγητής,
αντιπρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης των φυτών – Πανεπιστήμιο DAVIS
της Καλιφόρνιας).
08:40-09:20: Ανάλυση εδάφους & φύλλων. Διόρθωση έλλειψης στοιχείων και στα δύο.
Μακροστοιχεία και Ιχνοστοιχεία – Τροφοπενίες και τοξικότητες.
Οξύτητα και αλατότητα εδάφους. Παρεμπόδιση απορρόφησης στοιχείων
από το pH του εδάφους. Τρόποι υπολογισμού αναγκών των κύριων
στοιχείων (Ν-Ρ-Κ) στην καλλιέργεια της φιστικιάς σε μεγάλη και μικρή
παραγωγική χρονιά.(PatrickBrown).
09:20-09:40 : Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων στην καλλιέργεια της φιστικιάς.
(Η. Τραυλός- Ι. Γαζούλης – Αντωνόπουλος Γ.Π.Α.)
09:40-10:00 : Μεταποίηση του προϊόντος, κατηγοριοποίηση ποιοτήτων, και τρόποι
επίτευξης του τελικού προϊόντος, σε όλες τις μορφές (με κέλυφος, ψίχα,
ψημένο, άψητο, με διάφορες γεύσεις κλπ). (RichardMatoian : πρώην
πρόεδρος της ΟργάνωσηςAmericanPistachioGrowers (APG).
10:00-10:25 : Εμπορική πολιτική&διαφήμιση στο φιστίκι για την διάθεση στην τοπική και
την διεθνή αγορά. Η ΑPG σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα (μεγάλες
εταιρείες: Wonderful, Setton Farms, κλπ).(RichardMatoian).
10:25-10:35 :FARMACHEM(διαφήμισηπροϊόντων)
10:35-10:45 :ΦΥΤΩΡΙΑΤΣΙΠΑΣ (διαφήμισηπροϊόντων)
10:45-11:00 :ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣΕΝΟΤΗΤΑΣ
11:00-11:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΚΑΦΕΣ)
2η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : Σάρρος Γιάννης- Μακάς Κων/νος
11:30-11:50 : Ο τρόπος συγκομιδής, μεταφοράς και μεταποίησης 500.000 τόνων
φιστικιού/έτος σε χρόνους ρεκόρ, ασφάλεια σε όλη την αλυσίδα για τον
μηδενισμό λαθών-ζημιών, οργάνωση και εκτέλεση του όλου εγχειρήματος
(RichardMatoian).
11:50-12:15 : Oργάνωση όλων των παραγωγών της Καλιφόρνια σε μια ένωση την ΑPG, η
λειτουργία της, η διοίκηση της, ο τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς και η
εκτέλεση τους. Γιατί πέτυχαν???? (RichardMatoian).
12:15-12:25 : Κρατικές επιχορηγήσεις-προγράμματα και τρόπος διεκδίκησής τους (Richard
Matoian).
12:25-12:45: Προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού στην Καλιφόρνια και πως επηρεάζει
την παραγωγή φιστικιού & τρόποι επίλυσης του. Δικαιώματα νερού των
παραγωγών στην Καλιφόρνια. (RichardMatoian&ΒοbKlein).
12:45-13:30 : Η κατάσταση της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Τουρκία σε καλλιεργητικό
και εμπορικό επίπεδο (ΒekirErolAk : καθηγητής δενδροκομίας στο πανεπι-
στήμιο της Harran, στην περιοχή Sanliurfa της Τουρκίας).
13:35-14:00 : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
14:00-15:00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ (ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ)
3η ΕΝΟΤΗΤΑ : Προεδρείο : ΜακάςΚων/νος-Χονδρόπουλος Γιάννης
15:00-15:45 : Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Ισπανία σε καλλιεργητικό
και εμπορικό επίπεδο (Δρ. EsaúMartínezBurgos: Ανώτερος Ερευνητής στο
Κέντρο Αγροτικής Έρευνας-Τμήμα Δενδρωδών Καλλιεργειών στο
“ElChaparrillo”- IRIAFτηςεπαρχίας “CastillaLaMancha” τηςΙσπανίας).
15:45-16:30 : Η κατάσταση στην καλλιέργεια της φιστικιάς στo Ιράν σε καλλιεργητικό και
εμπορικό επίπεδο. Πρόγραμμα βελτίωσης των ποικιλιών φιστικιάς στο Ιράν.
(Dr.HosseinHokmabadi – Ινστιτούτο ΑγροτικήςΕκπαίδευσης και Επέκτασης
Τεχεράνη- Ιράν).
16:30-16:50 : Ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα – οφέλη &
προβλήματα. (Ντούτσιας Γεώργιος : Γεωπόνος PhD. Πρόεδρος της
Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς).
16:50-17:10 : Εμπορική πολιτική του ελληνικού φιστικιού στην εσωτερική και διεθνή αγορά,
η σχέση του μεταποιητικού &εμπορικού κλάδου των ξηρών καρπών με τους
παραγωγούς φιστικιού και τα προβλήματα που υπάρχουν. (Μενεξόπουλος
Παναγιώτης, μεταποιητής & έμπορος ξηρών καρπών, Αντιπρόεδρος του
Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ξηρών καρπών).
17:10 -17:30 : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
17:30- 18:00 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –– ΑΠΟΝΟΜΕΣ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η εφημερίδα Αγροέκφραση και το agroekfrasi.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας στο συνέδριο. Ο Κων/νος Μακάς θα συμμετέχει ως συντονιστής στις ενότητες.
CONFERENCEPROGRAM
SATURDAY 16TH of NOVEMBER
07:45-08:30 :ATTENDEES ARRIVAL – REGISTRATION
08:30-09:00 : Opening Ceremony –Dignitaries’ Greetings
1stSESSION: Chair :ChondropoulosYiannis–SarrosYiannis
09:00-09:40 :Orchard design (Bruce Lampinen : Professor of Cooperative Extension,
Department of Plant Sciences, University of California Davis).
09:40-10:20 :Pruning young and mature pistachio trees (Bruce Lampinen).
10:20-11:00:Pistachio Tree Physiology and Requirements for Growth and Production.
[Chilling hours, their calculation, chemical substitutes.(Louise Ferguson :
Professor of Extension, Department of Plant Sciences, University of California
Davis).
11:00-11:15 :Session’s Questions & Answers
11:15-11:45 :COFFEE BREAK
2nd SESSION :Chair : SarrosYiannis – Makas Konstantinos
11:45-12:20 :Rootstocks and Cultivars cultivated mostly in California.(LouiseFerguson).
12:20-12:40 :Pollination of pistachios, ways of artificial pollination, and influence of
artificialpollination on tree’s productivity (Luise Ferguson).
12:40-12:55 :Salinity and Pistachio’s tolerance, and impact on fruit quality. (Georgia
Drakakaki :Professor in Department of Plant Sciences University of California
Davis).
12:55-13:35 :Diseases of pistachio (Botryosphaeria, Septoria, etc.) and ways to manage
them with cultural and chemical (various active ingredients) approaches.
(Themis Michailides : Professor of Plant Pathology, University of California
Davis).
13:35-13:45 :SYNGENTA(product’s advertisement)
13:45-14:00 :Session’s Questions & Answers
14:00-15:00 :BREAK – LIGHTLUNCH
3rdSESSION :Chair : Μakas Kostantinos-ChondropoulosYiannis
15:00-15:40 :Aflatoxin contamination and ways to reduce it in the field and the warehouse
-(storage) : (Themis Michailides).
15:40-15:55 :Evaluation of the active ingredients of fungicides and biologicals against
various pistachio diseases. (Themis Michailides).
16:00-16:15 :The pistachio psyllid and its integrated pest management (Perdikis Dionysios:
Associate Professor of Entomology – Agricultural University of Athens A.U.A.).
16:15-16:40 :Phytophthora and Verticilliumwilt in pistachios and ways of treatment
(TzamosEleftherios : Emeritus Professor of Phytopathology – A.U.A.).
16:45-17:10 :Activities of the California Pistachio Research Board (CPRB), decisions, funding,
and involvement, of the American Pistachio Growers (APG) in the entire
process (Bob Klein – Ex Manager of the California Pistachio Research Board
and Administrative Committee of Pistachios).
17:10-17:35 :The state of the pistachio industry in USA, and future prospects(Bob Klein or
Richard Matoian).
17:35-18:00 :Session’s Questions & Answers
SUNDAY 17thof ΝOVEMBER 2024
1stSESSION:Chair : ChondropoulosYiannis – SarrosYiannis
08:00-08:40:Managing Plant Nutrition and Soil Fertility for Productive Pistachio –(PART A) :
Fertilization on different stages, foliar and ground fertigation.Needs of N, P,
and K in pistachio cultivation for ON and OFF year crop-production.
(Patrick Brown, Distinguished Professor, Vice Chairman, Department of Plant
Sciences, University of CaliforniaDavis).
08:40-09:20 :Managing Plant Nutrition and Soil Fertility for Productive Pistachio –(PART B) :
Leaf and soil analyses as determinants of pistachio nutrition, ways to correct
deficiencies of micronutrients in the soil and foliage. Macronutrients and
micronutrients – Toxicities and deficiencies.Influence of pHand salt of soils in
the absorption of macro- and micronutrients in pistachio. (Patrick Brown).
09:20-09:40 :Integrated weed management on pistachios cultivation (Dept. of
Weed science :I. Τravlos-Y. Gazoulis- Αntonopoulos, [A.U.A.].
09:40-10:00 :Pistachio processing, hulling, drying, sizing, storage, roasting, and marketing in
shell, kernels, and roasting (Richard Matoian-Ex President of American
Pistachio Growers – A.P.G.).
10:00-10:25 :Advertisement and marketing in domestic and international markets; APG vs.
large private companies (Wonderful, Setton Farmsetc.)-(Richard Matoian).
10:25-10:35 :FARMACHEM(product’s advertisement)
10:35-10:45 :TSIPAS NURSERIES(product’s advertisement)
10:45-11:00 :Session’s Questions & Answers
11:00-11:30 COFFEE BREAK
2nd SESSION :Chair : SarrosYiannis – ΜakasKonstantinos
11:30-11:50 :Harvesting and transport from the field to huller-dryers timely, avoidance of
mistakes leading to losses, and execution of a flawless process (Richard
Matoian).
11:50-12:15 :How was APG association developed, how is it governed? Decisions and
execution of decisions. Main reasons for its success (RicahardMatoian).
12:15-12:25 :State and federal grant programs to support the APG and ways of receiving
such grants (Richard Matoian).
12:25-12:45:Problems with limited water availability in the State of California as a factor
affecting pistachio production, ways of irrigation and water rights of growers
(Richard Matoian&ΒοbKlein).
12:45-13:30 :The state of the pistachio industry in Turkey at the cultivation and
commercial level. (BekirErolAk : professor of Horticulture at the University of
Harran, Sanliurfa region of Turkey).
13:35-14:00 :Session’s Questions & Answers
14:00-15:00 BREAK – LIGHT LUNCH
3rdSESSION :Chair : Μakas Konstantinos –ChondropoulosYiannis
15:00-15:45 :The state of the pistachio industry in Spain at the cultivation and
Commerciallevel. (EsaúMartínezBurgos : Senior Researcher at the Center for
Agricultural Research-Department of Woody Crops in “El Chaparrillo”-IRIAF of
the province of “Castilla La Mancha” in Spain.
15:45-16:30 : The state of the pistachio industry in Iran, at the cultivation and
commercial level.Introduction on Iranian pistachiosbreedingprogram.
(Dr. Hussein Hokmabadi – Institute of Agricultural Education and Extension,
Τexran – Iran).
16:30-16:50 :The role of InterprofessionalOrganizations in Greece – benefits & problems.
(Doutsias Georgios Agronomist PhD. President of the Table Olive
InterprofessionalOrganization).
16:50-17:10 :Commercial policy of the Greek pistachio industry in the internal and
international market, the relationship of the processing-commercial branch of
nuts with the pistachio producers and the problems that exist. (Menexopoulos
Panagiotis, Vice-President of the Association of Greek Traders-Manufacturers).
17:10-17:30 :Session’s Questions & Answers
17:30-18:00 :CONCLUSIONS – AWARDS
CLOSING CEREMONY