Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική οικονομία».
Όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε ενίσχυση του κλάδου, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει «περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατέχει ηγετική θέση στις υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς εμπορικού κόμβου στη Μεσόγειο, σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες:
- Παράγουν υγειονομικά ελεγμένα και διατροφικά ισορροπημένα προϊόντα, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές.
- Συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, λόγω του χαμηλού οικολογικού αποτυπώματός τους.
- Ενισχύουν την ελληνική εξωστρέφεια, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εξάγεται και να κατακτά την παγκόσμια αγορά.
Επί πλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι επειδή «η επισιτιστική επάρκεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την ύπαρξη κοινωνικής συνοχής, οι υδατοκαλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο καλύπτοντας σημαντικές ποσότητες των αναγκών μας σε τρόφιμα, αλλά και προσφέροντας προϊόντα ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας». Προσέθεσε δε ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση. Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα, με την πλούσια παράδοση και τους φυσικούς πόρους της, μπορεί να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας», καθιστώντας τις υδατοκαλλιέργειες βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Χ. Κέλλας: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο»
Τη σημασία της συνεργασίας για την αειφόρο ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια «Bari+10» στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο πραγματοποιείται από το ΥΠΑΑΤ, τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με την υποστήριξη της ΕΕ.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός επεσήμανε: «Πριν από 10 χρόνια, το 2014, περίπου 140 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες της υδατοκαλλιέργειας από 16 παραθαλάσσιες χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είχατε συναντηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Η αειφόρος ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί ήδη βασικό πυλώνα για την επισιτιστική ασφάλεια, την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η αρνητική κοινή γνώμη για την υδατοκαλλιέργεια. «Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Σας καλώ να εργαστούμε σκληρά και να καταθέσουμε την κοινή πολιτική μας βούληση για έναν αειφόρο κλάδο υδατοκαλλιέργειας έως το 2030. Η κλιματική αλλαγή, τα εισβολικά ξενικά είδη, ο έντονος ανταγωνισμός για τη χρήση της θάλασσας, η -συχνά- αρνητική άποψη της κοινής γνώμης για την υδατοκαλλιέργεια, η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις του σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Συνδιάσκεψη «Ηράκλειο 2024» έθεσε ως στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. «Η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη από την Ιταλία, το Ηράκλειο παίρνει τη σκυτάλη από το Μπάρι. Εύχομαι η Συνδιάσκεψη αυτή να είναι ιδιαίτερα επιτυχής και γόνιμη, με πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα, και ελπίζω να απολαύσετε την κρητική φιλοξενία», κατέληξε ο Υφυπουργός.
Miguel Bernal: Οι υδατοκαλλιέργειες παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης
O Miguel Bernal, Εκτελεστικός Γραμματέας, GFCM του FAO σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ισχυρή εκπροσώπηση της περιφερειακής κοινότητας υδατοκαλλιέργειας στο συνέδριο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Η προσέγγισή μας, στη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της βιωσιμότητας, από τη διακυβέρνηση και τις κοινωνικές πτυχές έως την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες μας έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, βαθιά ριζωμένο στους κοινούς στόχους και φιλοδοξίες τους, αλλά και ευθυγραμμισμένο με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υδατοκαλλιεργητές».